Skötsel av bebisen – tygblöjs och EC-rapport

Det är dags för en uppdatering om hur det går för oss. Särskilt med våra alternativa bebisskötsel-val.
Tygblöjorna funkar till 98% eller något och är perfekta som komplement till EC-rutinpottning. Vi kör på med både tygblöjs och rutinpottning av gammal vana och det känns inte särskilt besvärligt. Jag har hittills använt 0 ml blöjrumpssalvor och annat klet och rumpan är hur fin som helst. Det lilla som kan vara efter pruttar som suttit ett tag går bort mellan två blöjbyten med lite bröstmjölk. Några läckageolyckor har hänt, så man fått byta kläder, men det är ingen större skillnad på att tvätta kissiga kläder och kläder med kräk på, så jag ser det inte som något större problem. Shit happens.

 BG AIO

Jag börjar ha lite koll på vilka sorrter som passar bra och funkar med mängden de ska ta emot. En klar favorit här hemma som jag gärna skulle haft jämt bara är BumGenius AIO, här i storleken newborn. Jag köpte två såna i nyskick, begagnade på sjalbarn och tänkte ”oj, detta går aldrig” när jag packade upp dom. Dom var ju pyttepluttiga!!

 perfect fit!

Det visade sej att dom satt som gjutna på Malte just då! Jag har även en clementine-färgad Small som även har ficka att stoppa i extra inlägg i, men den modellen verkar inte finnas längre. Den passar också bra nu. Småttingarna börjar sjunga på sista kardborrcentimetrarna och får snart flytta ner i backen på nästa bild.

Det jag gillar med BG AIO är att dom har bra passform och är enkla att spänna till rätt storlek. De suger jättebra och klarar många morgonsmåpink utan att läcka. Vi har haft en del läckage i babyskyddet med andra blöjor, så jag har börjat spara AIO som ute-blöjor om jag vet att vi planerat en tur. Nackdelen med dom är att dom är svårare att få tag på begagnat.

Nu verkar BG bara göra sina AIO med one-size-storleken (och newborn). Jag får väl köpa och prova någon sån också.

Jag har även plockat fram mina BG-pockets. 6 stycken v3 med kardborre som jag köpte begagnat och 2 v4 med knappar som jag köpt nya. Dessa funkar också bra nu på mittenhöjden och är mitt andrahandsval för morgonkissningarna, med stora inläggen eller dubbla små. Benhålen kan vara lite stora än på spinki-spinki, så dom är inte 100% läckagesäkra om man ska ha dom på längre stund under pinkperioden.

Malte börjar pinka tätt vid gryningen ungefär då han hormonellt börjar vakna till antar jag. Ett exempel från i morse: Magnus bytte en dyngsur formsydd frotté vid 6 och då valde vi att prova engångs-Änglamark för att se hur de håller morgonpinket i sängen (newborn blir snart för små så vi kan lika gärna använda upp dom vi har). Han åt en stund och började sedan flagga magknip och kanske t.o.m. bajs, så jag tog med honom till skötbordet för att potta ev. bajs. Det ska mycket till för att han ska bajsa liggande nu, jag minns inte ens när han gjorde det senast. Han är ganska tydlig med troligen-bajsdags-signaler, men ibland kommer det bara pruttar istället.

Jag tog av blöjan, som var nerkissad redan, och under tiden som jag vek ihop och kastade den så fontänade han en vända på skötbordet. Jag höll honom över vasken (”pottning”) och då kom bajset han hade signalerat och 2 skvättar kiss till. Alltså fyra kiss inom en halvtimme minst. Som ni förstår går det inte att potta alla dom, utan man får fixa blöjor som tål ett par pink utan att bli obekväma eller skapa obehag för huden. Sen kan man kanske ta tag i EC och pottning av kiss när han börjat gå eller iallafall kan sitta. Tills dess blir det rutinpottning av kiss och försöka lära sig hans kiss-signaler.

 småttingblöjsen som Malte vuxit ur nu

En annan blöja jag varit nöjd med är dom översta här: FuzziBunz x-small, dom gamla med spetsiga snibbar. Jag köpte 2 rosa i ett begagnatpaket med småblöjor. Gillade dom starkt, så när det kom ut ett nytt begagnat-paket med 9 såna slog jag till, även om dom började vara i minsta laget. Vi hade dom lite drygt en vecka, sen klämde jag lårskinnet i en knapp med stor-yl till följd och ett rött märke ett par timmar, och då insåg jag att det var dags att lägga undan dom. Det kan ju bli en lillasyster, man vet aldrig.

 
Jag har Fuzzi i small, den gamla sorten, också, men dom passar fortfarande lite dåligt runt spinkiga benen, så dom läcker där även om jag försöker dra snibben långt bakåt. Hoppas han växer i dom snart. Köpte begagnat av Ulrika som haft dom till ett par av sina kids. Vi använder dom eftermiddag-kväll när det inte pinkas lika intensivt, men får ofta byta body och byxor också för att det läckt i benen på blöjan. Den nya Fuzzin med avhuggna snibbar har jag också small, men dom är större än dom gamla, så dom har jag lagt undan i väntan på bättre tider. 2 begagnade pastellfärgade och en nyköpt snyggt grön såklart.
 
Jag har en Charlie Banana också, som är lite smalare i grenen än fuzzi och BG. Den funkar också bra på storkiss. Nackdelen med den tycker jag är att ficköppningen är framåt, så man får alltid dra i den kissiga änden av inlägget, vilket sällan händer när ficköppningen är bakåt. Kalle Banan-blöjan är givetvis banangul! Köpt begagnad.

Vi har även provat en Swaddlebees pocket, men den hade någon skum fuskmockaaktig-insida som blev som ett torrt sämsk-skinn efter tvätt och inte alls kändes mysigt att slå in bebisrumpan i. Dessutom har jag för mig att den läckte varje gång, så passformen funkade inte här. Annars är dom ganska poppis hos de som gillar naturmaterial mot gumpen och sidoknäppta. Jag gillar inte sidoknäppta på liggande bebis iallafall – det är ganska meckigt att hitta rätt knappar bak på höften. En BG Organic AIO bor här också, men den är nog nödblöja, mest för att jag inte gillar känslan av blöt flanell (eller vad det är för bomullstyg i det isydda inlägget) och inte tror att Malte tycker det är så mysigt heller. Naturmaterial i all ära, men så länge han verkar tåla fleece är dom blöjorna oslagbara i rumpmiljö än så länge. En Mommys Touch ligger och väntar på att passa vilket århundrade som helst. Han drunknar i den än så länge. Det blir många olika sorter när man testar lite olika begagnade och köper provpaket, men sen när jag hittat vilka vi trivs med har jag köpt fler om det dykt upp fynd. Dom första vi köpte på Blocket har jag lagt undan pga bomullstygsinsidan och att de fortfarande är för stora runt benen, så jag misstänker att resåren är kass. Får se om jag skänker bort dom eller säljer billigt. Jag tror inte vi kommer att använda dom.

Däremot försöker vi köra naturmaterial på natten. Just nu mest olika varianter av frotté från Lilla Lammet, Ullrike (som man får har Snappi på) och Thristies. Ull-skalen i ullinterlock är riktiga favoriter som ytterbyxa, och jag har beställt nya i större storlek redan av hon som jag köpte dessa begagnat av. Får kanske gröna denna gången. De är mysiga, sitter bra och är på sin höjd fuktiga utanpå om blöjan är dyngsur. Just nu är det dock så mycket pink och så trött bebis och mamma på mornarna, så vi får försöka hitta alternativ ifall det går många timmar mellan bytena. Gillar inte pinkstinkande fuktigt paket när det gått för lång tid. Har testat torrskikt med klippta fleecelappar och ett specialspecial från Alvehamn, men det funkar bara halvbra. Kanske kör jag färdigt Änglamarkarna engångs ett par dar och funderar på om jag ska våga pocket redan på morgonen. Malte är klart störd av kissig blöja. Ligger och sprattlar mycket och drar händerna neråt som om han försöker skala av den. Det är inte läge för att lära honom känna att det blir fuktigt när man kissar – det fattar han liksom! Och när det kommer så mycket och så ofta som under pinkperioden är det bekymmersamt.

Varför ger jag mig inte och använder kaninblöjorna då? Jag har provat dom lite då och då, t.ex. när vi ska iväg på shoppingrunda och kanske inte får möjlighet att byta blöja, och seriöst: fy faaaan vad dom stinker när det kommer kiss i dom! Och hela ungen stinker apa, kemikalier och blääää!! Sen får dom suga hur bra dom vill, men det är verkligen bara nödblöja!! Änglamarken luktar också, men inte ens i närheten av Liberos. Jag vill inte veta vad det är i dom!! Dessutom vet ni hur det är med doftminnen. Vi använder kaninblöjsen på sjukan, så jag får svåra flashbacks när jag känner stanken (som man inte tänkte på där bland alla andra medicinstanker och skumma lukter.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.