Alternativ-baby länkar!

För alla er som är nyfikna på mer om de alternativ vi valt för vår baby och mitt jidder inte räcker längre (och för alla er som tror att jag hittar på allt utan minsta belägg eller beprövad erfarenhet från andra) kommer är en samling med länkar till sajter, forum, bloggar m.m. som hjälpt mig hitta ett sätt som känns rätt i magen för oss och som funkar för vår bebis än så länge.
 
Forumet där ingenting är konstigt och peppning och stöd är en självklarhet för alla nyblivna mammor:
Jag hittade hit när jag skulle köpa begagnade tygblöjor och känner att jag hittat hem i ”min” föräldrartråd, tygblöj- och EC-forumdelarna. Enda negativa är att man får scanna av senaste inlägglistan noga så man inte ramlar in i för många negativa trådar. Det är många som använder forumet att skriva av sig riktigt jobbiga saker, letar stöd vid jobbiga tankar i Känsliga ämnenforumet. Det är å andra sidan forumets styrka också, att man får stödet när man tror att man behöver det. Men en liten varning iallafall för dig som har svårt att sålla och tar på dig andras bekymmer och mår dåligt av det.
Ursprungligen gjort för de som väljer att bära sina barn i olika bärdon. Malte har aldrig blivit ett ”riktigt” sjalbarn. Han tycker sjalen är lajbans cirka 2 minuter, rör man inte på sig då, blir det krångel och gap och han vill ur. Vi har köpt en ergo-sele nu som jag hoppas man laddar bebis i snabbt och enkelt och kan swischa iväg innan han börjar gapa… 😉 Provandet i köket gick sådär, men då missade vi just momentet swischa iväg.
 

 

EC – Elimination Communikation
 
Blöjfri bebis – www.blojfribebis.se
En ganska nystartad sajt med information om EC. Jag har precis börjat gästblogga här, eftersom de behövde någon med lite mindre bebis som ECade och jag ju är babblig av mig. Bli inte avskräckt av namnet blöjfri, det är lika mycket tips för oss som föredrar att ha blöja som backup dygnet runt – och du behöver inte använda tygblöjor heller för att praktisera EC, det funkar med engångsblöjor också.
 
 
Någon påstod för mig att en 5-månaders bebis (eller yngre för den delen) inte KAN berätta att den är ”kissenödig”. På detta svarar jag så här:

Från Metro i torsdags.
 
Jag köpte Andreas e-bok (finns bara som pdf!! Alltså ingen tryckt pappersbok) när jag kände mig peppad att se om vi kan skruva upp ECandet lite, främst genom att ge mig tips på vilka tecken och signaler jag ska titta efter som brukar förekomma (t.ex. the pee-pee-dance på större barn). Har inspirerande blogg och nyhetsbrev också. Rekommenderas som fördjupning när du vill lämna rutinpottningsstadiet.
 
Kom ihåg att EC kan man lägga på precis vilken nivå man vill. Om du väljer att bara rutinpotta i samband med blöjbyte räcker det jättelångt! Det är ingen duktighetstävling, jag gör det för att det är bra för bebisen, han trivs med det och för att minska tvätten och bajsblöjorna så mycket det går. Visste är det kul med lyckade dagar och tråkigt när han smyger med en bajsblöja, men så är det vissa dagar, då är fokus på annat än toabehoven.
 
 

(sötaste formsydda blöjan till pyttepluttbebis – måste skaffa småsyskon, för den var redan för liten för Malte när jag shoppade den på annons, men kunde inte låta bli den ändå!) 

Tygblöjor
 
Tygblöjstråden på Familjeliv
När jag började läsa på om tygblöjor fastnade jag bl.a. här och läste och läste och läste. Det var lite oväntat att hitta en riktigt bra och positiv tråd på FL, men deras specialtrådar kan vara kanon har jag förstått nu! Går att läsa 20-30 av de senaste sidorna så har man en jättebra bild på vad man tror man behöver och vill ha själv. 
 
 
 
Köp- och säljforumet på sjalbarn har jag fyndat och shoppat mest i. Tradera får man inte sälja begagnade blöjor på, och där finns mest nya billiga pockets som folk upptäckt de kan tjäna pengar på genom att köpa billigt från Kina och sälja dyrt på Tradden. De som köper dom brukar inte fortsätta med tygblöjor efter ett tag om man säger så… Det finns bättre alternativ. Som vanligt får du vad du betalar för 😉 Det finns undantag där också, så googla gärna runt och läs om blöjorna innan du ”fyndar”. Även seriösa blöjsäljare säljer på Tradden ibland. Blocket kan däremot ha fynd och bra blöjor om man hittar annat än floden av ImseVimses otäcka flanellblöjor. Dom är säkert jättebra och många är nöjda med dom, men jag ryser personligen av blöt flanell! Kallt och hårt!! Inte på min bebisrumpa tack! Då föredrar jag bambufrotté om det ska vara naturmaterial. Jag har fått lite överdos av IV-blöjorna över huvud taget. Många är nöjda med dom och jag tror de är svensktillverkade, vilket ju är ett plus!
 

 

BLW – Baby led weaning
 
Sidan som hör til bokserien med BLWs grunder.
Det finns även böcker om BLW för dig som vill läsa mer om grunderna. Kolla här på Bokus t.ex.
 
En blogg som skriver om allt jag vurmar för på ett enkelt, trevligt och pedagogiskt sätt. Jag gillar särskilt hennes BLW-inlägg som förklarar grunderna kring varför hon (och jag) vill låta bebisen lära sig äta själv utan att bli skedmatad och hur bebisen klarar av det fysiskt utan att kvävas. Hon skriver även mycket bra om amning för dig som behöver inspiration, pepp och stöd på amningsresan.
 
En annan inspirerande blogg med berättelser om deras BLW-resa.

1 COMMENT

  1. Jag älskade vår ergo och har burit i den massor! Synd att jag inte visste att ni skulle köpa, ni kunde köpt vår billigt, vi har nyföddsinlägg också… Efter ett tag gå det som en dans både att få upp honom på magen och på ryggen! Är imponerad av att ni håller på med tygblöjor och ec, önskar att jag gjort det också, men var nog lite för lat och osäker i början! Kram på er! Ni har en så fin liten skatt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.