7 månadersrapporten

 

Just nu kan Malte sitta på golvet en lång stund utan stöd, 10 minuter utan problem. Dock blir han trött efter ett tag och blir gnällig och vet inte riktigt hur han ska ta sig därifrån själv, så man får ha lite koll på honom om han inte tippat av misstag innan han blir trött. Ibland fångar jag, ibland tokmissar jag och ibland låter jag honom ramla. Inser att den jobbiga slå sig och gråta 17 gånger i timmen-tiden ligger framför oss. Häromdan tippade han med blå IKEA-korgen på huvudet rakt bakåt. Det tjongade rejält och han blev ledsen, men var väldigt lätt-tröstad, så han blev nog mest ”rädd”. Inte som när jag missade en tippning och han tjongade rakt på fejset ner i parketten. Då var han ledsen en rätt bra stund såklart….

 
 
Blå ikea-byttan är jätteskoj att trä på huvudet. Han kan ta av den själv, men vi håller koll så han inte mofflar i den för länge åt gången också med tanke på syre och sånt ni vet.
 
Han står stadigt med stöd och fortsätter guppa på för att stärka benmusklerna. Jag har börjat ställa honom mot soffan ibland och han börjar ha mycket kontroll på kroppen över huvudtaget. Sådär så att man glömmer allt han faktiskt inte kan än, som krypa och gå och sätta sej själv osv. När han knölar runt bland kuddarna i soffan får man ibland en stark känsla av att det inte är en liten bebis längre. Var tog min lilla bebis vägen? Förra helgen kravlade han baklänges en kväll och var vansinnig för att han inte kom framåt utan bara längre och längre bak. Jahapp tänkte jag, en sån bakåtkryp-bebis blev det… Men sen har han inte försökt på det viset igen utan har återgått till rotation runt egen mittpunkt och att sträcka sig efter saker. Han har även försökt studsa fram på mage genom att sprätta ifrån med fötterna. Det gick sådär och var sjukt tröttande.
 
 
Han smakar glatt på allt vi lägger fram på hans bord och övar fint på att hantera maten i munnen. Det mesta matas ut igen än så länge men en del slinker ner. Eftersom han inte sväljer så mycket än är vi inte jättenoga med saltet. Det är så otroligt små mängder han får i sig inbillar jag mej. Undviker bara känt salta grejer typ bacon och sånt. Häromdagen testades äggröra, vilket var helt OK, sen verkar han väldigt glad för kött i alla former, för det hittar vi aldrig större bitar igen. Roligast och mest förvånande var förra helgen när lyxgubben fick älgstek m.m. och jag la fram en brysselkål till honom när han nästan var klar. Han liksom frös mitt i en rörelse när han fick syn på den lilla bollen och vidgade ögonen exhalterat. Tog kålen och smakade, grimaserade, matade runt, la ner kålen, tog den igen och smaskade lite till. Och dan efter var det kålblad i bajset, så det gick verkligen ner! Kul med dom lite mer oväntade sakerna. Men jag äter en del kål, så han kanske redan är van från mjölken.
Köpte en bit vaxduk att ha på golvet under antilopen för enklare rengöring. Ljusgul-vit-rutig så allt syns bra på den, så den inte blir en sunkgrej där vi missar en massa pga mönstret. Skulle haft hund nu ju…

 morot är skönt på lilla ajaj-tanden.
 
Två tänder är framme i underkäken och han har haft det lite jobbigt dagarna efter att de tittat upp. Mycket gnöl och snutt, trött och hängig och tand-bajs. Jag vet inte om envisa förkylningen varit tandsnuva också – allt sitter ju ihop liksom.
 
 Bus på pottan
 
Han är nattorr 5 nätter i veckan ungefär och sover gott från ca halv10 till 5-snåret, ev. med en snuttning vid 11 när vi går och lägger oss, om han vaknar till då. Vid 5 brukar han börja amma, i halvsömnen för oss båda, och käkar sedan ungefär en gång i timmen fram till uppstigning, just nu oftast vid halv-8-8. Dagarna är upp och ner. Tandbajset gav 2-3 bajsblöjor om dan som han inte verkade ha koll på alls. Nu har vi precis haft 2 dagar med massa kissblöjor och nästan inget pottat. Men han har haft ont i munnen och annat för sig. Det är så ibland, sen från en dag till nästa svänger det helt. Det gjorde det innan dessa kissdagarna nämligen, då hade vi 3 dar med ovanligt få kissblöjor och massor i pottvasken. Skönast är att han är så pass nattorr, för det visar att han sover gott på nätterna. Synd inte jag sovit lika gott när han knölat och gnällt i sömnen nu med mun-ontet, men this too shall pass. Mitt mål med ECandet är att kiss och bajs ska vara naturligt redan från början och att vi tillsammans utnyttjar det min bebis kan redan från födseln – känna av och kommunicera sina behov. Sen får vi se när vi blir blöjfria. Blöjorna är inte huvudsaken även om det är ett mått på hur han kontrollerar sina behov själv nu mer och mer.
 
 
Växer gör han så det knakar. Jag har shoppat lite nya kläder begagnat på sjalbarn m.m. men upptäckte idag att 74-småfolkoverallen hade väldigt korta ben och mycket av det jag ”beställt” som inte kommit än är nog 74or Katvig bl.a. Hoppas det funkar, annars får det bli sommar snart så vi kan köra kortbent! På tal om sjal köpte jag en Ergo till oss i julklapp och har äntligen kunnat börja använda den för lite småpromenader. Förhoppningsvis kommer det att gå bättre och bättre, men mamman har ingen kondition att bära på tunga bebisen (har inte vägt honom på länge eftersom bvc blev inställt pga sjukdom), men det blir bra träning för oss nu när det blir aningens varmare. Bilden till vänster är dagsfärsk, snuttande på en bit falukorv som han fick när han vaknade mitt i vår TV-dinner.  Sötaste röda tintin-tofsen!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.