Blöjfri bebis

Nu är vi plötsligt där. Kanske är det tillfälligt, men just nu har vi en blöjfri vardag. Både tidigare än jag trott och helt enligt vad jag hade hoppats i hemlighet (dvs blöjfri efter sommaren).
När semestern var slut skippade jag blöjan på Malte av flera anledningar. Jag har alltid strävat efter att ha så lite(n) blöja som möjligt och inte bylsa på honom mer än vad som behövts för den kissmängd som kommit. Vi gick gradvis över till träningsbyxor och kalsonger under senvår och försommar och körde också en del med blöjor som kändes blöta vid kiss (alltså inte pockets med fleece eller fuskmocka mot gumpen). Allt för att öka medvetenheten kring vad som händer när man kissar. Att potta/toalett finns som alternativ har han ju vetat hela tiden. Nu skulle det bli ett val han gör mer aktivt att slippa kissa i blöja/bralla för att det är skönare att inte göra det.
Vi hade också grymma problem med ammoniaklukt under rötmånaden, som plötsligt dök upp i alla blöjor till synes oavsett hur mycket de använts, hur länge de legat i tvätt osv, så det var helt enkelt enklare att tvätta kläder än blöjorna som inte var lika lätta att få rena och fräscha under denna perioden. Jag tror vi kommit till rätta med det nu efter diverse koktvättar, grytkok och massor med ättika. Svårt att säga då vi inte använder blöjorna nu då.
Vad innebär blöjfriheten då? En snart 14-månaders kan man inte förvänta sig att han säger till eller går på toa/potta själv, utan han måste ”passas” för att det inte ska bli blöta brallor. Senaste veckorna har han börjat visa mer och mer hur mycket han förstår och säkert förstått ett tag men inte vetat hur han ska visa att han förstår. Vi har bland annat haft flera roliga framsteg vad gäller toabehovskommunikationen, som började en dag när han kravlade bort och krafsade på den stängda toalettdörren. Han vill och ska ta mer kontroll över toalettbestyren nu, och i perioder ingår pottpauser och plankning, särskilt om man råkar rutinpotta (dvs ta honom till pottplats när han brukar vara kissnödig en stund efter mat t.ex.) när han inte alls är nödig eller känner för att gå på toa. Hur frustrerande det än är för mig som logiskt tänkande vuxen att torka en pöl på golvet tre minuter efter en pottplankning, så är det urviktigt för hans utveckling att testa sina gränser, märka vad som händer i olika situationer och själv känna efter hur länge han kan hålla sig, och vad som händer när man inte kan hålla sig längre. Man får utrusta sig med en rejäl skopa is i magen när man känner att liten tar pottpaus och protesterar mot för täta rutinpottningar.
En annan dag när det började vara dags höll jag mig i närheten av toaletten och lämnade dörren dit öppen. Efter en stund kom Malte krypande, tittade på mej och förvånat på den öppna toalettdörren (vi har haft den stängd under värsta plaska i toastolen och bryta sönder toasitslocket-perioden). Sen kravlade han in och jag följde försiktigt efter för att se vad som var på gång. Att han var nödig visste jag av erfarenhet av hur hans rutiner ser ut, plus att magkänslan sa det också. Vad jag däremot missade var att det var bajs på gång. Jag hade bara ”kisstankar”. Han tittade intensivt på mej och på badkaret, som vi använt som kisspotta under den här ”jag ska stå stå stå stå stå”-perioden. Jag hjälpte honom av med byxorna och lyfte i honom i badkaret. Men sen kände jag att byxorna var småblöta och när jag tittar upp står Malte och krystar för fullt. Ajdå! Snabbt över till toaletten och bumbositsen där! Det kom en klutt på golvet också i jonglerandet, men så blir det ju ibland. Bara att torka upp och gå vidare! Jag tar hellre dom värsta kiss- och bajsolyckorna nu än senare. Just bajs hamnar oftast på rätt ställe, även om han har väldigt oregelbundna rutiner för det.
Häromdan stod jag och plockade med disk i köket när jag fick ”kisstankar”. Jag sa till Malte ”om du behöver kissa vet du var pottipott är någonstans”. Jag hörde honom klompa ut i hallen och in i något av de tre rummen som har dörr ut dit. Kom på att jag hade sett Greta i sovrumssängen, så jag gick för att kolla så han inte stod och störde henne en massa. Men han var inte där. När jag vände mej om stod han inne på badrummet och höll på att baxa upp bumbositsen på toalettstolen! Man tror knappt sina ögon när det blir såna otroliga genombrott!! Det är så häftigt!! När han knölat färdigt vände han sig glatt mot mig och sträckte upp händerna för att bli upplyft. Jag hjälpte honom av med brallorna och vi hade en pratstund och lite tåvift på bumbon innan han ville kliva av. Eftersom jag såg att han var kissnödig, men inte kommit till ro tillräckligt på bumbon ställde jag honom i badkaret, och då kom kisset snabbt! Bara att skölja och torka fötter och fortsätta dagen som om inget hänt.
Pottor har varit ett bekymmer. Det har funkat så bra med bumbositsen på pottvasken att jag skjutit upp ”toaletträning” och ”potträning” alldeles för länge. Med träning menar jag att vänja honom vid att man kan kissa och bajsa där också. Personligen slipper jag gärna bajspottor. Det är väldigt lätt att nå ner och kladda under rumpan när man kommer på det. Det är sjuuukt mycket enklare med toasits på toaletten och bara spola när det är klart. Och det funkar faktiskt bättre och bättre att ta honom till toa-bumbon istället för pottvasken. Det är mest vi vuxna som ska lära om vart vi styr stegen när det är utryckning och få rätt på tajmingen. Poängen med pottor är att även småskruttar klarar av att sätta sig själva utan en massa klättring, så det är rätt bra att ha det som ett kan-själv-alternativ trots allt.
Efter att min EC-mentor sagt att våra pottplatser snart kommer att funka igen blev jag mer peppad att få åtminstone en potta att funka ibland. Så jag har jobbat lite med IKEA-pottstolen med lös insats, som jag har inne på toaletten. Den har funkat för kiss nästan dagligen senaste 2 veckorna, och knepet var att sällskapskissa. Sätta honom efter att jag satt mig, och skvala lite så han reflexkissar när det brukar vara dags, t.ex. en stund efter amning. Stor-pottipott aka badkaret funkar till och från, men han har kommit på att man kan klättra upp i sittbrunnen och upp på hyllan och upp i fönsterkarmen, så när han börjar klättra är det bara att ge upp. Som tur var klättrar han nog bara när han ändå inte behöver kissa. Vi tvingar aldrig. Ibland kan man behöva avleda en protest när man ställer honom i badkaret, när man vet att det är dags, t.ex. direkt på morgonen när blöjan är torr. Man lär sig skillnaden på ”vill inte” och ”vill egentligen, men inte ändå”-protester och när man kan avleda försiktigt för att få honom att slappna av. Ibland är man ju sådär grymt kissnödig att det är lite obehagligt, och då kan man behöva locka lite försiktigt.
Nu är det en del jobb eftersom man måste ”passa” mer. Det jobbet får ju alla förr eller senare när det ska slutas med blöja, så jag tycker det är rätt praktiskt att ha det nu när vi är föräldrarlediga, slippa offra en sommar längre fram och ha pressen från förskolan att komma blöjfria efter sommaren, som visst är normen nu outtalat. Jag och Malte är så synkade nu att det blir mycket magkänslefångster. Vissa dagar rutinpottar jag mycket, andra dagar får han säga till mer. Den ena dan är inte andra dagen lik. Han kan kissa 10 gånger en dag och 4 nästa. Idag är det visst kissdag igen, för det kommer floder, och vi rutinpottar mer när det verkar bli kissdag. Vi har haft heltorra dygn, men det blir oftast någon bralla i tvätten varje dag. Nu blir det inte så ofta pölar på golvet. Vi har alltid byxor på för att han inte ska pinka fritt överallt när han vill, som annars är en risk med blöjfritt. Det är helt OK med lite kisstvätt nu medan han lär sig känna när det är dags med toaletten. Ofta ofta fallerar tajmingen bara med några minuter för oss. Jag kommer på efteråt att han nog sökte kontakt och signalerade osv – det är alltid lätt att vara efterklok!
Igår hade han blöja ungefär en timme, då vi var hos gamlamormor med en väldig massa mattor och det bjöds på jordgubbar som är sjuuukt vätskedrivande. Det var så konstigt att ha blöja på sig. Han pillade och grejade med den nästan hela tiden. Efter en timme bytte jag till fodrade fillingar istället, samtidigt som han kissade i duschen (vi hade glömt toaringen hemma), och de var torra när vi kom hem sen. Han behöver ingen blöja längre. Inte just nu iallafall. Men det kan komma bakslag i samband med sjukdom, tänder m.m., så jag ropar inte helt hej än och förklarar honom inte tillförlitligt torr. Men vi är definitivt väldigt nära, och att fortsätta köra blöjfritt är det som funkar nu, trots lite tvätt. Blöjtvätt eller klädtvätt kan ju kvitta, eller hur? Han har hittills aldrig kissar i soffa e.d. En gång blev jag blöt i knät när vi inte var hemma och det hände mycket och han bara hade träningsbyxor på sig, men det är enda gången hittills. Han kryper iväg från ”boet”, precis som de flesta djur gör i naturen, eftersom han är medveten om sina behov. Han har aldrig lärt sig att det är OK att kissa och bajsa där han går och står. När brallan blir blöt nu kommer han oftast och säger till.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.