Affärer på Senoren.

 

Handelsföreningen.

När jag tänker tillbaka på 1940-talet och affärerna på Senoren så var den dominerande affären Senorens handelsförening. Det var en kooperativ förening som startats av öborna själva och var fristående från det stora Konsum- kooperativet. Föreståndare för affären var i många år Fridolf Månsson från Sturkö och många av flickorna på ön arbetade där en tid, däribland min moster Ida som kallades Lillan. En annan föreståndare var Lennart Abrahamsson som senare övertog en affär i Lyckeby. Föreningen upplöstes och affären övertogs av Lennart Svensson från Tjurkö och därefter av Karl-Gustav och Ann-Mari Fasth från Sturkö och de byggde den nuvarande lokalen som är den enda affär som finns på ön nu. Den övertogs senare av Karl-Erik Andersson från Ramdala och är nu ansluten till ICA Nära under namnet Senorens livs . Karl-Erik och sonen Per driver nu affären tillsammans.

Jansens.

Det fanns också en affär som kallades Jansens där Åke och Barbro Johansson bor nu. Det var Åkes farfar Anton Johansson, som varit i Amerika och där antagit namnet Jansson, och hans fru Signe, och senare sonen Johan som drev den affären.

Jag minns när jag var hos faster Toni andra sidan vägen och fick gå till Jansens och köpa lite godis.

Den affären lades ner något av de först åren på 1950-talet.

Nilssons.

I Östernäs fanns Ludvig Nilsson som vid sidan av sitt arbete som föreståndare för telefonstationen drev en viss affärs-verksamhet. Det var där vi fick köpa bläck när vi gick i skolan. Det har jag skrivit om tidigare under ”Pennor”.

Oskar Månsson.

Oskar Månsson som hade taxirörelse hade även en del kioskverksamhet och var även en känd fotograf och fotohandlare.

Han hade ett stort sortiment av fyrverkerier och smällare men även en del konfekt och läsk.

Han tog också mot film för framkallning och var duktig porträttfotograf och tog bra bilder vid födelsedagar och andra familjehögtider.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.