Krigsminnen.

 

Såg bilder på TV på bombade städer i Tyskland under andra världskriget och då kom det upp en del egna minnen från den tiden.

Överflygningen.

Starkast var de allierades överflygningar på nätterna när de var på väg till Tyskland.

Vi såg ofta när starka strålkastare sökte på natthimlen och ofta när en ljus prick avtecknade sig i ljusstrålen vändes flera ljuskäglor till samma plats. Då började luftvärnet skjuta spårljus som avtecknade sig i långa rader mot himlen. Eftersom inte Sverige var med i kriget var det inte verkningseld som sköts utan bara en markering att planen var upptäckta. En natt släppte planen brandbomber som tände eld på en lada i Stora Hammar på Torhamnslandet. Vi gick ut på bron och såg branden därifrån.

Det påstods att det första planet navigerade och markerade med brandbomber för de följande var de skulle gira mot Tyskland.

Vakten.

Ett annat minne var vaktstyrkan som bodde på övervåningen i mitt föräldrahem. Det var en vaktchef och 8 vakter som bodde där en lång tid.

De gick parvis och beväpnade på bron dygnet runt.

Bron var minerad i centrumpelaren för att kunna sprängas om någon fiende skulle försöka ta sig över och det var därför vaktstyrkan fanns där.

Mörkläggning.

Under lång tid var det sträng mörkläggning nattetid. Det innebar att om det skulle tändas ljus inomhus fick inget ljus visas utåt. Det fanns speciella mörkblå rullgardiner för att inte ljuset skulle släppas ut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.