Har tidigare skrivit i bloggen Möcklö-minnen om minnen från Lyckeby och om en tid jag arbetade på Lyckeby Gjuteri och mekanisk verkstad.
Gjuteriet startade 1859 som Lyckeby järngjuteri och bytte senare namn till Lyckeby Gjuteri och mekanisk verkstad.
När jag arbetade där 1952 var den egna tillverkningen torvmaskiner , rivare och balpressar, handtag till likkistor och legoarbete till en firma i Katrineholm som tillverkade jordbruksmaskiner.
Vi var ett tiotal som arbetade gjuteriet och jag tror att i mekaniska verkstaden var det bara två bröder Wirelius på den tiden.
Det var ett hårt och smutsigt arbete och på den tiden talades inte så mycket om arbetsmiljö.
Jag arbetade i kärnmakeriet och det var tillverkning av kärnor som sattes in i formarna där det skulle bli ett hål eller hålrum för senare bearbetning.
Torsdagarna var det gjutning som alla fick delta i och då var det att bära flytande järn i en skänk och fylla formarna så de dagarna var de tyngsta på hela veckan.
Jag använde bågfilsklingor till att kapa kärnor med och de fick jag hämta i verkstaden och då stannade jag till lite och tittade på när Wirelius svarvade och minns att han använde inte skjutmått som används numera utan han använde bara fotpassare.
När jag pratade med Sven Hoberg från Ramdala för en tid sedan kom gjuteriet på tal och då sa han att han har ärvt en mortel som står Lyckeby Gjuteri på.
Jag visste inte att det tidigare tillverkats mortlar där men det var roligt att få se en tidigare produkt.
Jag bad att få se den och han har visat mig den och jag tog foto som bifogas här.
Jag har en mortel från Lyckeby Gjuteri. Ärvd efter min morfar som var statare på Augerums gård
Per-Erik
Glömde att morteln från Lyckeby Gjuteri är till salu för 300 kr i Helsingborg