Mannen som talar med hundar – Cesar Millan

CesarJag var skeptisk första gångerna jag ramlade på Cesars program, eftersom han var så rak och "manlig" i sitt förhållningssätt till hundar. Det kändes för hårt och "kliniskt" för mej och mitt förhållningssätt till djur. Därför har jag missat väldigt många program med denna genialiske man – jag lät mitt första intryck styra.

När jag till slut fastnade blev jag förtrollad – för han är ännu en sån intuitiv människa som _lyssnar_ på djuren och behandlar dom som de djur de är. Med stor respekt och förståelse. Sedan är han amerikaniserad, med allt vad det innebär, så lite får man ta med en nypa salt, och försvenska. Jag ramlade t.ex. nästan ur soffan när de plockade fram en "kitty-stroller" i skrikcerise vid en av sina flockövningar, när han skapade harmoni i ett hushåll med katt-hund-människa. Att det ens FANNS något som hette kitty-stroller! Det är alltså en transportbur på hjul, med "barnvagnshandtag" så man kan gå ut och promenera med sin katt! *svimmar*

Cesars program visas på TV4+, jag tror det är måndagar 20.00, men det kan vara säsongsuppehåll e.d. nu i juletid. Han är alltså inte djurtolk, utan hundkonsult. Hjälper folk förstå och hantera sina hundar på ett flockmässigt vis för att skapa stabil hierarki i hushållet. Hans favorit-uttryck är att man ska vara "calm and assertive" – dvs lugn och bestämd. Visa med kroppspråk och med dina tankar att du är ledarhunden, du bestämmer. Cesar kommer hem till folk och studerar hur dom umgås med sina djur, ställer "diagnos" på var obalansen finns, och vad den beror på, sedan förklarar han hur man tar över ledarskapet i sin flock på ett hundigt sätt, så hunden förstår vad som händer. Lugn och bestämdhet är alltid 7 miljarder gånger bättre än att ta till våld och banka in respekt i ditt djur!

Cesars metoder funkar till viss del även på katter, men jag har fått erfara att deras flockbeteenden inte funkar riktigt på samma sätt som människors, eftersom de inte är flockdjur på samma sätt. Men detta med att vara lugn och bestämd är ledord som fungerar. Så fort du blir spänd/orolig/nervös och visar svaghet "tvingar" du ditt djur att agera naturligt, och "ta över" ledarskapet. Jag har märkt att jag får mer småkiv mellan mina två katter när jag stelnar till och stannar upp för att se vad de ska göra när de möts, än när jag går omkring vanligt i huset och småpratar med dom och visar mitt lugn. Jag stelnar inte till för att jag blir orolig eller rädd, utan för att jag blir spänd och nyfiken på vad de ska hitta på – men det skapar samma uttryck av instabilitet, vilket oftast tvingar Russin att gå till attack mot Greta "för säkerhets skull" och ryta ifrån – attack är bästa försvar. Nu har jag – mycket tack vare Cesars program – kommit på mej själv att jag gör så, så jag försöker träna bort det för att skapa mer lugn när mina katter möts. Russin tycker inte det är jättelajbans att bo med "det lilla monstret" som stör han lugna pensionärsrutiner, så ibland blir det lite smågnabb, men det är aldrig särskilt allvarligt.

Be the pack leaderCesar har gett ut ett par böcker om sina metoder. Den senaste heter Be the Pack Leader.

Köp från Bokus

1 COMMENT

  1. Hej! Jag kollar oxå på Cesar. Men nu har jag sett att han använder stackel… Så vet inte längre vad jag ska tycka…Hm.

    Hälsningar//Anna med flock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.