Midsommarvädret 2011

Den här sommaren och förhösten har varit väldigt ovädrig. Såhär hittade jag min röda lönn efter en natt med kulingvindar. Den hade hoppat ner i källartrappan och krukan var krossad. Som tur var sån fiber-lera, så själva jordklumpen hade hållt sig fin iallafall. Bara att köpa en ny (sista för säsongen!) kruka på Rusta.

Jag köpte ett partytält till min födelsedag. Såhär fint var det när vi satte upp det på kvällen innan det började blåsa lite…. eller mycket… Det kom kulingbyar inskruvande från sjön hela natten, vilket partytältet inte tålde…

Såhär hittade jag tältet när jag var ute och kollade läget vid halv-5 på morgonen. Då var jag inte alls lycklig… Visst var det dumt att sätta upp tältet utan att kolla hur mycket det skulle blåsa. Men vi hade tält uppe i fjol när det blåste ganska mycket, men då var det inte så byigt som den här gången. Maken och brorsan och jag försökte förtvivlat se om det gick att förankra det tills stormen dragit förbi. Maken skulle iväg och jobba dessutom. Jag och brorsan gick och la oss en stund till.

Plötsligt ropade maken från frukostbordet i köket att nu fick vi tar ner skiten iallafall. Då kom det krypande runt hörnet på huset och vek sig runt stupröret…. Vi slet av dukarna och fick in dom i garaget, sen fick resten ligga tills det blev dag. Även mina fina utsmyckningsgardiner…

Pinnarna är kassa, vikta och skadade (fler än hälften). Vi funderade på att köpa nya, men Harald Nyborgs personal här i Karlskrona klarade inte av att fatta beslut utan danskt OK om att sälja pinnar från något av de 5 kompletta tält de hade hemma (och i Danmark hade de St Hans aften och var alltså inte på jobbet). Dukarna hade det bara slitits loss ett antal kardborrband i sömmen och någon öljett till stropparna, så dessa skulle gå att laga. Efter ett par timmars väntan på höntingen på Harald bestämde vi oss för att lägga ner alla tältplaner och ha kalaset inne.

Jag har nyss lagat tältdukarna (så får vi se om öljetterna håller och den lagningen som blev mitt på en sidolängd…). Pinnarna återstår att kröka ut och kanske stoppa med något mindre rör eller trästolpe e.d. – det är makens projekt. Jag tycker fortfarande vi kan köpa nya stolpar. Mindre strul. 1500 kan väl dumhet inför storm få kosta?

Det här vädermacklet startade en väderdepression hos mej i sommar som jag jobbar aktivt på att få bort. Jag vet att det handlar om något helt annat än vädret, men att det är enkelt att kanalisera det på vädret. Jag tror att mitt välplanerade kalas med hopp och lek, som blåste bort, fick manfall pga allergier och inte alls blev som jag tänkt det (fast det var trevligt ändå!) är själva grund-deppet. Besvikelse efter för höga förväntningar.

Vi har haft ett par rejäla åskoväder också, bl.a. ett där vi stod och såg regnväggen komma emot oss från sjön, där det smällde och dundrade på rejält, och stackars Sotis satt och pep ynkligt under en stol i hörnet på altanen. Jag fick hämta honom därifrån, och någon omsorgs-gen slog till så jag var adrenalinstinn ett halv dygn efteråt, även om jag gjorde mitt bästa för att inte skrämma upp honom mer när vi väl kommit in. Som om han inte känner av mina energier – och ja, han är numera lite åskrädd… Suck…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.