Minnen från Lyckeby

Jag har många minnen från Lyckeby.

Min första industriarbetsplats var på Lyckeby gjuteri och mekanisk verkstad. .

Där arbetade jag som lärling i kärnmakeriet 1952. Gjuteriet hade egen tillverkning av maskiner till torvindustri. Det var rivare och balpressar som såldes både i Sverige och utomlands. Det var även mycket legotillverkning av delar till gödselspridare och stor tillverkning av handtag till likkistor.

Lokalerna där gjuteriet fanns kom jag tillbaka till senare. 1959 hade Philipssons bilförsäljning där och då köpte jag min första bil  ,1972 kom jag åter tillbaka som smed hos Mobergs plåt & svets som då fanns i de lokalerna. I slutet av 70-talet revs de gamla lokalerna och där finns nu ett villaområde.

Efter en tid som fiskare 1953 fick jag arbete på Lyckeby galvaniseringsfabrik och pressverk där man tillverkade hinkar, baljor och soptunnor. Hinkarna var en stor produkt som såldes över hela världen och det var massvis. Jag rundade halvor som sedan falsades ihop och det var 3000 halvor om dagen så dagsproduktionen var omkring 1500 hinkar. De lokalerna som pressverket fanns i var där de gula husen vid Ekebacken finns nu och där var jag med att köra kran när de byggdes.

Galvaniseringen fanns där ÖoB ligger nu.

Efter en tid på sjukhus kom jag tillbaka till Lyckeby 1957 som reparatör av cyklar och mopeder hos Monark-affären som fanns där Nybergs TV affär finns nu.

I det huset fanns på den tiden många olika verksamheter. Det var Olofssons tobaksaffär, Gustavssons damfrisering, Monark , Hanssons herrekipering och dessutom lager till Sjögrens Shellmack.

På 60-talet arbetade jag hos Nya Asfalt och det var på husen i Kronotorp-området och på Östra kajen av ån från bron och nedåt.

Som jag nämnde tidigare arbetade jag hos Mobergs 8 år på 70-talet och det var en mycket trevlig arbetsplats.

Numera är jag bosatt i Lyckeby sedan c.a. 10 år.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.