Semester med Oh crap!

Under första delen av vår semester körde vi Oh crap potty training ett par regniga dagar. Det börjar med att man kör Kalle-Anka-style, dvs bar rumpa och tröja, har örnkoll hela dagen och bär barnet till potta/toa så fort det kissar eller bajsar. Så här gick det:

13 juli 9.24

Första nakenkisset avklarat. Jag såg att han började vara nödig efter 1,5 h ungefär, då han börjar byta plats i soffan och greja (soffkissdansen). Fick bita mej i tungan för att inte prompta som vanligt. Tog med honom ut i köket för frulle. Satte honom på mackhämtningsuppdrag och hade örnkoll för att släppa allt och lugnt springa med honom (han har många stå på köksstolarnakiss i bagaget), men det klarade sej. Satt lite ”obekvämt” på tripptrappen men kämpade sig igenom yoghurt, macka med baaa (=smör) och jag tog fram mitt hemliga vapen – jordgubbar! Han moffade säkert fem stycken sen började det vara riktigt jobbigt för honom. Såg hur han nästan fick panik och började slita av sig haklappen. Jag hjälpte honom ner och ”styrde” honom åt rätt håll. Han missade toadörren! Jag gick in på toa och började prata om att jag skulle borsta tänderna. Han kom genast och skulle vara med. Klättrade upp på pallen, jag rättade till pottan lite (för att påminna om den) och började ta tandkräm. Då kom kisset! Lyfte honom snabbt ner på pottan ”här ska kisset vara” och torkade badrumsskåpet. Pust. Tur han är så tydlig. Och man får fuska lite va?

12.24

Kiss #2: trodde han kanske passade på när jag var vid soptunnorna ute vid 11-tiden, men nu vid 12 började han vara väldigt loppig igen när vi satte oss i soffan på lite lunchpaus. Jag stod inte ut till slut och tog med mig hans padda mitt i peppa pig och satte vid pottan. Han tvärvände och tyckte nej och sprang ut till soffan igen. Jag satte mig bara lugnt i kökssoffan och väntade. Såg att han bestämde sig för att han skulle hämta paddan. Småsprang bort till toaletten och in. Hörde hur han stökade och babblade. När det började bångla pottplastlikt därinne tassade jag dit för att kolla läget.

tommasjalv

Blask på golvet och kiss på sitsen, pottan blöt och ungen satt nöjd bredvid på mattan med paddan i knät.
Haha, snacka om attityd! Okejdå, jag kan det där! Sötskit! Det vet jag ju!


Berömde honom, vilket jag sällan gör på det direkta sättet. Sa att han 
var jätteduktig att gå på pottan helt själv. Skickade iväg honom med paddan till soffan igen så skulle jag bara torka upp lite (tänker att han gjort rätt, så det behövdes ingen städhjälp).

Resten av dagen gick han själv på pottan och kissade, med lite lätt puffar från vår sida utan att fråga rakt ut eller skicka honom dit.

Han studsade rätt bra i soffan innan mellanmålet på eftermiddagen så jag tog av brallorna han hade tagit på sig själv. Sen gick vi och käkade mellis eftersom han ätit krattigt till middan. Han hoppade på bobbycaren direkt efter maten så jag körde igång paddan och bara btw-ställde den på toaletten. Funkade! Han gick dit och kissade.

Dagen efter körde jag med ”padd-åtel” igen:

Körde vidare kalleanka inne på morgonen. Han höll sig tre timmar (jag sov 2,5 av dom) efter morgonpinket (då styr vi till en potta eftersom han är för nyvakenmosig för att tänka själv). Sen la jag in paddan bredvid pottan. Han skulle inte pinka. Satt en stund och lallade med pottan i knät (!) och jag sa att han fick vara ifred och kissa. Gick och fixade i sovrummet och sneglade åt hans håll när jag gick till köket. Då höll han på att klättra upp och sätta sej. En stund senare sa han mamma och jag gick och tittade till honom. Pottan låg på sidan, men inget blask, så han hade inte kissat än. Jag bara konstaterade ”jaha, behövde du inte kissa än?” Han for iväg och körde bobbycar, så jag tog ut paddan i soffan igen. Det tog bara minuter innan han kom och letade baddabaddabadda. Jag sa att den låg i soffan. Han hämtade den med bestämd min, lullade iväg in på toa. Kom ut tomhänt en stund senare och körde bil igen. Jag gick och hämtade paddan och tömde pottan. Jag tror det går rätt bra det här!

14 juli 18.28:

Hurra!!! Liten stökade runt och var rastlös. Var inne en vända på toa, kom ut igen, körde ett varv med bilen, in och stökade igen. Ut och stöka i hallen, in på toa igen. Hörde hur han fällde upp toalocket så jag gick dit. Då låg bumbon på plats och han stod bredvid och väntade. Upp och bajsa en lång stund, skoja och busa med ljudböckerna. Efter rumptork råkade jag få syn på pottan. Där var kiss i den också! Tjoho! Fas 1 klar! Han får vara Kalle till läggdags så får vi se om det var tur eller fortsätter.  Dansar en liten dans!! Eller fasen, en hel dansgala tror jag!!!

Så han är KalleAnka-torr och redo för nästa steg. Sen har han ju lite egna idéer om att han ska bestämma när och hur själv, vilket ju bara är ett tecken på att han har full koll! Bralla på!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.