Snö på skolvägen

Nu när alla pratar om det ovanligt tidiga och rikliga snöfallet har jag tänkt tillbaka på när jag började skolan 1943 och den mer än tre kilometer långa vägen från Möcklö till skolan på Senoren.
Vi började 8.30 så det var att ge sig iväg senast 7.45.
Det var att gå i alla väder. Även i snön på vintern.
Den största skillnaden på då och nu var våra kläder. Det var grova tyger och stickat ylle som blev vått när det blev utsatt för snö. Gummistövlar var en bristvara under kriget så de var av tunt gummi och ofta med sprickor på de utsatta ställena vid vristerna så där kom in snö och jag var ofta våt om fötterna när jag var framme vid skolan.

Jag gick över Möcklöbron och uppför backen till vägskälet vid Västernäs och där kom ofta någon av bönderna från Västernäs med släde så alla barnen fick åka med. En gång körde Sigurd Johansson och hade fullt lass med barn, ryggsäckar och skidor och då hade han oturen att välta med släden på en hög snödriva, ingen blev skadad så blev det mest glada skratt och det känns bara som ett roligt minne.

Hemvägen fick vi gå och det gick bra för vägen var plogad .
Snöplogen var ett hemmabygge av grova plankor lastad med en stor sten som höll den nere mot marken.
Den drogs av två hästar.

När isen hade lagt sig fick jag betydligt närmare väg att gå till bryggan i Östernäs och upp för backen till skolan. När vi slutade sent så det var mörkt på hemvägen hade jag bra vägledning av den röda blinkfyren på taket till manöverhytten på bron.

På den tiden var inte namnet Curling-föräldrar uppfunnet.

1 COMMENT

 1. Hej Roland!

  Jag googlade lite på Senoren och hittade tursamt din blogg. Vilken intressant läsning! Jag är barnbarn till Birgitta Lundqvist som har tomt 9:16 på Västernäs. Jag har spenderat varje sommar där, och ska förhoppningsvis även göra det i framtiden.

  Av någon anledning står jag inte med i långörasläktens lista, men min mormor Birgitta är dotter till Brita Svensson (född Pålsson) och Harry Svensson. Brita är i sin tur dotter till Kerstin och Oscar Pålsson och Kerstin är barn till Ida Svensson (född Månsdotter) och Andreas Svensson. Din mormorsmor och mormorsfar enligt släktlistan tror jag?

  Det har verkligen varit jätteintressant att läsa dina inlägg, och jag undrar om du kommer ihåg något om ovan nämnda släktingar, eller deras närstående och om du har några minnen eller berättelser om Ekenäsområdet eller den specifika tomten (där det sedan många år står två husvagnar).

  Jag hoppas att få höra från dig!

  Varma hälsningar från Rebecca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.