1. Ange dina källor direkt i din forskning

Det är viktigt att du redan från början anger vilka dina källor är till olika uppgifter. Det bästa är om du har ett släktforskningsprogram där du gör detta enkelt och systematiserat. Alla källor är lika viktiga, vad morbror Sven sagt och tror sig veta, såväl som en titt i en originalbok på ett landsarkiv.

 

Anledningen till att jag rekommenderar detta är att du kanske längre fram vill kika lite mer på en person eller familj, och då slår du enkelt upp de källor du använt hittills för att läsa lite noggrannare. Sen finns det mycket debatt om hur man ska ange källor och varför, men den debatten lämnar jag åt andra att föra. Det enda som är viktigt är att du kan hitta tillbaka till din grunduppgift om och när du behöver det.

 

Jag rekommenderar att du skriver upp dina källor direkt, och verkligen tar dig den tiden att mata in dessa också i ditt släktforskningsprogram. Det är ett tidsödande arbete, men det är värt det i längden! Och kommer du på en standardisering som passar ditt sätt att forska så går det ganska snabbt. Men räkna med att 50% av din inmatningstid kan gå åt till att notera var du fått uppgiften ifrån! Jag förstår att man vill springa vidare och kolla vad föräldrarna hette och var de var födda, så fort man ramlar på en uppgift, men tro mig – det är inte roligt att försöka mata in källorna i efterhand, om det ens är möjligt! Du kommer att tacka dig själv många gånger om du redan från början fått in en bra rutin att notera källorna.

Olika källor

Det finns olika kvalitet på dina källor. Primärkällor och sekundärkällor brukar man prata om. Ju nämre du är en originalhandling, desto mer ”säker” blir uppgiften du noterar. Med de nya digitaliseringsprojekten har det uppstått diskussioner kring primärkällorna. Är t.ex. en bild på en sida i en födelsebok en primärkälla eller en sekundärkälla? Om det känns viktigt för dig att ta ställning till detta får du göra det, men det har ingen större betydelse för din forskning som sådan. Det finns alltid felkällor att ta hänsyn till. Även om du står på ett landsarkiv med en originalfödelsebok framför näsan kan du ändå inte vara säker på att uppgiften blivit rätt inskriven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.