1. Kyrkböcker och folkbokföring

Grundstommen i släktforskningen utgörs i huvudsak av den ”folkbokföring” kyrkan fört under flera århundraden här i Sverige. När du pratat med släkten och samlat ihop material du kan ha användning för, och börjat mata in det du vet i ett släktforskningsprogram börjar du kanske vara redo för att kika i kyrkböckerna. Då behöver du veta vad du kan förvänta dig att hitta och hur böckerna är upplagda – och såklart var och hur du kan läsa dom!

Parallellt med kyrkans register gjorde Statistiska Centralbyrån årligen avskrifter av födda, vigda och döda, samt församlingsböckerna mellan 1860 och 1949, och det finns även filmat mantalslängder och militärrullor, domböcker m.m. Men grunden utgörs framför allt av kyrkböckerna innan du börjar fördjupa dig eller behöver hitta alternativa vägar p.g.a. brunna arkiv.

Mikrofilmernas tidsperiod till ca 1895

Kyrkböckerna och SCBs avskrifter av kyrkböckerna samt SCBs folkräkningar har varit tillgängliga för släktforskare i form av mikrofilmer och mikrokort, som mormonkyrkan skänkt till svenska staten som tack för att de fick mikrofilma av alla kyrkböcker på 50- och 60-talet. Kyrkböckerna sträcker sig i princip till i slutet av 1800-talet och vilket år de börjar skiljer sig lite beroende på landsände och församling. Det kan även finnas avbrott i olika församlingar på grund av bränder och annat. Ibland kommer du ner till början av 1700-talet, och ibland tar böckerna slut redan i början av 1800-talet.

Församlingsböcker och personakter

När husförhören upphörde införde kyrkadministrationen de så kallade församlingsböckerna, som har samma upplägg som de tidigare husförhörslängderna. Dessa har digitaliserats fram till sekretessgränsen sedan ett par år och finns tillgängliga både hos Arkiv Digital och Riksarkivet i olika utsträckning.

Efter andra världskriget upprättades även personakter på alla i befolkningen och dessa flyttade med oss när vi flyttade till ny församling. Personakterna kan finnas på respektive landsarkiv nu, sorterade på den församling personen dog eller där de bodde när Skatteverket tog över folkbokföringen. Idag kan man istället begära ut en personbild från Skatteverket där du får all folkbokföringsinformation du behöver om en person.

Var finns kyrkböckerna?

Mikrofilmsbaserade kyrkböcker har länge varit det enda man som forskare haft tillgång till. Original-kyrkböckerna förvaras på respektive landsarkiv. Man kan i undantagsfall få lov att kika i originalboken om man besöker ett landsarkiv, men då ska de avfotograferade mikrofilerna vara så otydliga eller fuktfläckiga att de är oläsbara. Förklarligt nog är landsarkiven väldigt rädda om dessa ovärderliga böcker!

Nu för tiden finns kyrkböckerna tillgängliga via internet! Dels finns det tjänster som scannar och lägger ut mormonernas filmer (SVAR Riksarkivet och Ancestry) och dels finns en tjänst som åker ut och fotograferar av originalböckerna på landsarkiven (Arkiv Digital).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.