1. Släktforskning på 1900-talet

Det finns ett par saker som gör det lite krångligare att börja sin släktforskning om man bara har uppgifter om personer från 1900-talet.

70 års sekretess

Våra statliga arkiv är offentliga handlingar, som alla har rätt att ta del av. Men för att skydda personers integritet finns det en 70-årig sekretess på personuppgifter som kan vara känsliga på olika sätt, och du måste vara nära släkt för att få ta del av dessa uppgifter. Du har rätt att få ut uppgifter om vem dina föräldrar är och om dig själv, om du inte vet detta av olika anledningar.

 

Förr var det svårare med första årtiondena av 1900-talet, men nu har de digitala arkiven kommit ikapp och publicerat en stor del av de församlingsböcker som fördes som folkbokföring efter att husförhören upphörde.

 

Förutom församlingsböckerna finns även möjlighet att hitta din familj i de folkräkningar som gjordes av SCB. Arkiv Digital har folkräkningarna för 1950 och 1960 i sitt stora abonnemang. 1950 får du se med det billigare abonemanget också. I deras stora abonnemang finns dessutom sökbara indexerade kyrkböcker som kan underlätta din forskning enormt – särskilt när ditt folk har flyttat mycket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.