Dags för byggrapport – nu är ni nyfikna väl?

Sorry att jag missat att rapportera. Veckan började i töcken för min del (ett av mina tack-å-lov sällsynta fall av menssjuka, när jag är riktigt dålig….). Igår fick jag jobba hysteriskt för att komma ikapp lite, och idag har jag baksmälla av veckan… Skulle fixat med bokföringen idag, men jag tyar nog inte det (som man säger här i Blekinge).

Imorgon är det scrapträff i Torsås – ska bli så kul!! En träff i månaden är en mänsklig rättighet!

Nu till bygget. Sen sist har vindsrivningen fortsatt.

vindsrivning

Där låg riktigt goa fina tiljor, men tyvärr ryker de massor, så de är helt angripna av träbock och annat… Kanske går de att spara till något projekt ihop med gavelstockarna… Denna veckan har vi haft förstärkning av kompisen Macke, som tålmodigt kommit och jobbat på.

getingboet

Avdelningen invånare på Möcklö.
Detta bo besvärades oss extremt ifjol. Borta vid skostensroten skymtar ni ett gigantiskt getingbo – jag valde denna bilden för att ni skulle få ett hum om storleken.
Tyvärr upptäckte vi aktiviteten och inflygningen i altanhörnan alldeles för sent, och idoga försök att utrota kolonin själva gavs till slut upp och hemförsäkringens skadedjursnissar fick rycka ut. De myrrade med en spruta upp i ingångstunneln, sedan slapp vi getingarna.
Jo, jag är djurvän, men min gräns går någonstans den också. Att släppa ut 40-50 getingar ur huset varje dag (de kom in där nere vid kakelugnen och tog sej inte ut), som dessutom skräpade ner alldeles vansinnigt inne, var lite för mycket för oss. Vinden var helt full med getingar också. När man tittade utifrån var vindsfönstret täckt med getingar!! Det kryllade!
Nu när vi hittade boet mellan vindsgolv och innertak förstod vi att de varit en del…

takstolar

Sedan kom då ögonblicket alla väntat på – takstolarna skulle på plats. De lyftes på med hyrd kranbil, och gick snabbt och smidigt. Så nu börjar huset ta form.

Nackdelen med takstolar är att vi plötsligt hade väldigt mycket svårare att täcka huset vid ev. regn.
Jag och magnus var uppe och täckte ena sidan vid 10-11 på kvällen i tisdags när de hotat med regn framåt midnatt på vädret. Vi slapp regn på natten… men dan efter regnade det precis hela dan!

regnstängt

Taklags-smörgåstårtan kändes helt fel och stämningen var allt annat än munter. Dessutom fick vi ingen krans, vilket jag tyckte var trist… Traditioner är tydligen inte så viktiga när det gäller våra egna grejer…

Snickarna drog vidare till andra jobb i väntan på bättre väder, och vi stannade kvar och tömde byttor på regnvattnet som läckt in. Tack å lov inga mängder, men tyvärr i de delar av huset som klarat sej innan, så nu har det regnat in i alla rum sedan vi började plocka av taket…

Vi trodde svallet skulle hålla tätt, där det var spikat, men tji fick vi… Det hjälpte snarare till att pytsa ner ännu mer regn längs balkar och grejer, så det blev mer koncentrerat på vissa ställen.
Funderar på att spara BLT-helsidan om alla översväningar i närheten just denna dag när vi fortfarande stod utan tak, och det inte kunde låta bli att regna. Skulle inte förvåna mej om dessa fåtal dagar är det enda regn vi får se i sommar… Enligt lagen om alltings jävlighet… =OD

vågkant

Så här tjusigt vågig var kanten på svallet efter en hel dags ösregnande….

Men igår var vädret fint igen, och Magnus spikade dit sista svallet, förstärkt av Macke och besökarna Pule och Linda, som bestämde sej för att stanna. Snickarna hade andra uppdrag igår.

Idag har snickarna kommit tillbaka och håller för fullt på och pappar taket. Idag är styrkan förstärkt av kompis Lasse, och han och Magnus har påbörjat projektet att gavla över gammhuset så vi kan få riktigt regntätt där.

nuläget

Stort och fint hus jag ska få va?? =OD

11 COMMENTS

 1. Oj – här händer det grejer! Det blir ju så FINT!

  …fast jag tycker synd om er – att det regnar just när det inte FÅR! Och synd på smörgåstårteriet också – ni borde verkligen fått en krans!
  Kram

 2. herrejissus!!! Blir ju helt gigantiskt! Så häftigt att få följa ert bygge!

  O jag tycker verkligen att det är dötrist med regnet, det kan gott bara hålla sig på västkusten, här gör det ingen skada 🙂

  kram på dig!

 3. WOW så fint det blir Sara!!! Imponerad att ni orkar kämpa på så bra trots alla motgångar! Det kommer bli heeeelt underbart när allt är klart!

  Kramis!

 4. Självklart är vi nyfikna!! (iaf jag) =)
  Men det där regnet är allt bra onödigt.. som jag sagt tidigare så kan jag ta lite fler än dom typ fem dropparna jag fick på eftermiddan idag..

  En liten språkiakttagelse från mej..
  Det ni kallar svall kallar vi rote =)

  Stort och fint ser det ut att bli och jag längtar redan till nästa byggrapport från dej!!

  (blablabla) =))

 5. Jisses vilket jobb! Och alla getingar… jag skakade i hela kroppen och var v ä l d i g t nära tårarna när jag var tvungen att handskas med EN influgen geting här hemma häromdagen, så hemma hos er hade jag nog svimmat…

  Hoppas på att allt bara går precis som det ska – utan regn – med resten av bygget nu!

 6. Oj Oj oJ!! Vad stort & härligt det ser ut att bli!! Spännande att se hur mycket som förändras medan byggandet går framåt! Vad roligt att få nytt & fint så småningom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.