Saker jag tycker om – en slags önskelista

Jag har fått påtryckningar om önskelista inför sommarens fyllning, så jag kommer att klura och lägga ut lite saker jag tycker om här. Sånt man kanske inte unnar sig själv, men som funkar som glädjor i paket med glansiga snören!

Berså är koloninostalgi för mig, utan att jag kan sätta fingret på varför. Jag tror mormor hade en bersåservice, typ kaffekoppar/tekoppar, kanna och kanske assietter på kolonin. Jag har dock totalförälskat mig i kannan/tillbringaren!! Den på bilden ser ganska liten ut, den jag har sett var nog lite större (om smörasken är ”standard”). Jag älskar den bulliga/knubbiga formen på kannan. Smörasken fick följa med för att den är söt, men är bara på bonuslistan. Jag har en Picknick-smörask redan som får jobba med mina tepåsar!


Som de flesta av mina vänner vet har jag en blygsam och försiktig samling av Zoega´s kaffeburkar. Den understa bilden är lånad på sidan Gamla plåtburkar och den övre hittade jag på Tradera med google… Jag har den röda burken med helsingborgsmotiv/luftballong och en hel del andra, men detta är exempel på två jag saknar, ifall någon skulle springa på dom på någon loppis e.d. Det är framför allt de gamla burkarna i den här modellen som ingår i min samling, även om jag fått en del av de nyare fyrkantiga burkarna också – som ju blir gamla de med så småningom!

Vi kan stanna kvar i loppisvärlden. Med nya tvättstugan på gång drömmer jag om en sån här såpa-skål att ha bredvid vasken. Den ska helst vara i skick att användas till en tvål e.d., så den inte rostar sönder direkt! Om den är gröngul eller vitblå spelar ingen roll, men det ska helst vara Såpa och inte soda eller salt som jag tror finns det också.


Bland lite nyare saker gillar jag de här söta flodisarna mycket! En totalt onödig pryl, men så läckra! Jag såg dom på Louisiana när vi var där, men de verkar vara en sån trend-inredningsgrej som man hittar där de säljer trendiga prylar… te.x. inreda.com

Vi har vägglyktor av den här äldre typen på alla våra hus, bodar och garage i lite olika varianter. Jag önskar mej en lyktstolpe som vi kan ha vid parkeringen nånstans som kompletterar dessa. Eftersom våra lyktor redan är ett ihopplock av flera olika sorter, gamla och nytillverkade, spelar det inte så stor roll vilken modell exakt, eller hur många lampor det är på stolpen, bara det är den här stilen! Jag tror elen är förberedd!

Jag recyclar en bild som varit med här tidigare, men skylten står fortfarande på önskelistan. Under våren har jag hittat ”bevis” i kyrkböckerna på att vårt hus en gång varit ett torp, vilket är riktigt kul! Namnet Annedal användes under 1900-talet, bl.a. i lägenhetsköpehandlingar från 1920 och även som postadress till farbrorn som bodde här före oss. Vi funderar ofta på att börja använda det igen, och jag hade t.o.m. det som förslag på gemensamt efternamn när vi gifte oss, men det gick inte hem…  Med en riktig gammeldags (fast nygjord) emaljskylt använder vi ju namnet lite iallafall!

Tvättstugedrömmar

Också en slags önskelista, men även berättelse om visionerna som snart förverkligas i någon form. Grunden är klar. Väntar på röris, elis och inredning…

Bloggen Lantlif visar ibland inspirationsbild (se ovan) på sin tvättstuga, och min tvättstuga kommer att inspireras massor av denna! Jag är dock lite mindre romatiskt-tuttenutt och mer hardcore-praktisk i mitt vintage-utövande och kommer att pynta med tvättbrädor, gammalt strykjärn, zinkliknande förvaring m.m. Utrymmet är inte så stort, så det blir praktiskt före pynt förutom tvättbrädorna som är totalt onödiga, men jag alltid gillat och velat ha. Tvättbrädorna finns redan införskaffade, en ”plåt” och en glas i olika storlekar, så det behöver ni inte bekymra er om! De bara väntar på att få komma fram från sin förvaring.

Det jag visar här är draperiet som hänger framför bänken. Vår bänk kommer att bli 60+60+ca40 cm lång. Två standardmaskiner ska döljas, MEN måste vara lättåtkomliga såklart, så det behövs nog ett uppdelat draperi med en smart lättbortskjuten upphängning (öljetter? Lättglidande på skena?). Stilen på draperiet ska vara ”kökshanddukar”, med någonslags randning. Helst skulle jag vilja ha vitt och grått, men kökshandduksblå eller svart skulle också funka till det vita.

Inspirationsbild på tyg från Stoff och Stil…

Jag kommer på när jag drar igång syprojekt att jag tycker det är aptråkigt att sy, därför sätter jag detta på min önskelista och hoppas att någon som tycker det är kul eller ”no big deal” kanske vill svepa ihop det till mig! Man får inte vara dum…. Höjden på bänken blir standardbänk där tvättmaskin och torktumlare får plats under.

Eftersom vi har ont om plats på längden av tvättbänken över och bredvid maskinerna har vi bekymmer med vilken ho vi ska ha. Jag är helt inne på det här tvättstället från Gustafsberg. Det skulle isåfall monteras med bakre långsidan mot bänkänden och ytterväggen och sedan blir blandaren på kortsidan av hon i bänkskivan bakom/mot det lilla fönstret. Själva hon fälls ner i bänkskivan så framkanten går i linje med bänkskivans underkant. Maken är skeptisk eftersom det är gjort för att monteras blablabla… Det blir svårt att realisera drömmen. Han kan tänka sig denna hon om han fått se den först. Jag tror det är en sån specialprodukt att butikerna inte gärna tar hem en om man inte har tänkt köpa, så det är lite moment 22… (vi har iofs inte frågat…)

Tillägg 6 maj: Vi löste det med en vanlig rostfri rund ho….

Den här ritningen fick jag ihop och skärmdumpade innan programmet kraschade för ett bra tag sedan (jag har inte orkat göra någon ny). Det blir troligtvis inget skåp där, eftersom avståndet mellan maskin och vägg är …36 cm tror jag det var… Men det är där hon ska knös in.

Jag önskar porslinsho här, där tvätthon på sin höjd används till någon enstaka handtvätt eller itappning av skurhinksvatten. Att kanten kanske blir lite högre än standard pga platsen känns inte som något stort problem, då det inte blir något varje dag-jobb i timmar, typ diskning eller så här. Här får alltså det fina gå före det praktiska tycker jag. Tvätta är tråkigt nog ändå, man kan ju ha fint omkring sej när man gör det!

Jag tror det blir kanonfint! Annars är alternativen nån fjantig tunnplåtad båtho, för något annat får inte plats i nersänkt tillstånd bredvid maskinerna… Och ekonomin finns inte till ett måttbeställt gjutet alternativ, annars är jag förtjust i denna varianten på IKEA i Kalmar.

Tvättstugan ligger bredvid köket och båda är i norrläge. Det är svårt att få in ljus som gör att man trivs riktigt bra där. Jag drar mig oftast till vårt ljusa vardagsrum när det är dagsljus. På kvällarna kan man ju tända lampor, och då trivs jag också bättre i köksregionen med mysigt dimrat gult ljus! Min vision är att ha samma ljus i tvättstugan och att se det från köket, även om vi stänger om pågående tvätt. Och dagtid vill jag gärna släppa in så mycket ljus som möjligt även från det hållet, där vi har små fönster åt två håll.

Därför drömmer jag om en glasad dörr mellan kök och tvättstuga. Maken säger att den ändå alltid kommer att vara öppen (vilket jag inte tror, men det återstår att se) och är därför tveksam till den extra utgiften en vitmålad glasad dörr innebär. Jag tror den gör så mycket för trivseln och utseendet att det är värt det. Köpa obehandlad och måla själv var dessutom absoluuuut inget alternativ!

Jag har inte visat golvet förresten (jo, på facebook)! Det blev rutigt! Här är vyn från köket där jag vill ha glasdörren. Bilden tagit i ljusrörslyse efter att maken städat ur och pappat av efter panelmålning och spikning. Läget är samma idag ungefär. Har väntat på bankmöte och nu ska det jagas hantverkare och köpas inredning.

Försiktig trädgård och utemiljö

På våra önskelistor står alltid lite trädgårdsförändringar. Några favoritfruktträd har fortfarande inte blivit ersatta när vi var tvungna att såga ner dom för bygget. Augustipäronträdet utanför entrédörren lever på lånad tid och är kladdigare än nånsin sedan vi gjorde stengångar päronen kunde rasa ner på. Vi har ett träd på södersidan också, så egentligen är beslutet fattat att vi ska ta ner norrsidesträdet av praktiskta skäl OCH lite säkerhetsskäl också, eftersom det står väldigt nära huset och börjar vara gammalt…

Hjälp med fällning av päronträdet står därmed på önskelistan.

Ifjol anla jag en liten perennrabatt som jag ser utanför mitt kontorsfönster. Jag samlar försiktigt på mig lite önskeväxter.

Kungsängslilja tror jag skulle passa finfint ihop med mina andra växter! Jag har förstått att de går att köpa plantor och peta ner nuförtiden om de är svåra att få upp från lökar.
Tillägg 6 maj: Stryker denna från önskelistan eftersom jag sprang på såna på Plantan häromdan, så de står så fint i min perennrabatt nu!

Har du någon perennfavorit? Överraska mej!

Så småningom skulle jag vilja byta ut vår taggiga röda berberishäck mot något mindre spretigt, men ändå vindskyddande alternativ. Jag är själv förtjust i liguster, men inbillar mig att det är mycket skötsel av den för att den ska bli fin… Buxbom har jag mycket svårt för doften av, så den skulle inte funka alls. Skulle kunna tänka mej pil, men det är väl ett besvärligt elände när de får för sig att börja sprida sej…

Tillägg 29 maj: Jag kan även tänka mej en gammaldags gärdsgård, men den är verkligen inte ihopslängd i en handvändning!


Jag kör mer och mer med krukplantering, eftersom man håller ogräset i skick bättre (men har större krav på sig att vattna…). Jag blandar två stilar + att jag har några såna blå krukor kvar från balkongtiden (de behöver inte förökas) och det finns lite rester från en terracotta-period också!

De två framträdande stilarna är svarta ”designkrukor” i fiber/polystone/konststen-material (som börjar vara vanligt överallt och håller hyfsade priser per volym också! OBS, inte flätade konstrottingstilen….), där jag har en båtformad kruka till lite örter och krypväxter och en stoooor klotformad till min altan-humle. Jag kan tänka mej fler varianter i detta lite stenliknande material att komplettera med! Den andra stilen är gamla trälådor som jag ifjol t.ex. hade ett pyntgräs och en chokladblomma i. Som alltid när man inreder blir det snyggast att gruppera flera på ett ställe, så jag kommer att bygga ut samlingen försiktigt i år till altaninredningen. Zinkbaljor av olika slag funkar alltid också! Jag är i behov av en större till jordgubbsplantorna jag fick i fjol. De står lite trångt i den provisoriska baljan… För blomplantering gör det absolut inget att de rostat sönder i botten lite!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.