Julförberedelser

Jag fick för mej att jag skulle plåta lite av våra julförberedelser – det som gör julen för oss sedan vi började leva tillsammans. Det är lustigt vad lite vissa saker kan betyda nu som betydde massor för bara ett par år sedan. Fast jag har i och för sig omvärderat hela mitt liv under min rehabilitering efter utmattningsdepressionen, så det är kanske inte så konstigt. Man har lärt sej vilka strider man ska ta, vad som verkligen betyder något, och att släppa sånt som inte har någon betydelse eller man ändå inte kan påverka.

Jag tror fullt och fast att man skapar sitt liv – det blir vad man gör det till. Det kommer inte ramlande några mirakellösningar som hjälper en handskas med vardagens bekymmer. Man måste själv bestämma sej för hur man ska hantera olika situationer, och en sak jag verkligen provat och vet att det funkar är – man väljer själv hur man mår! Igår steg jag t.ex. upp på helt fel sida av sängen, stampade omkring och muttrade och var tjurig medans jag fixade frukost. Plötsligt stannade jag upp och undrade vad jag var sur för. Visst, jag hade kunnat leta upp massor med saker att vara sur för (som den sunkiga diskhon med allsköns disk och sopor….), men det var bara för jobbigt! Det tog så jäkla mycket energi, och när det är så här mörkt och trist ändå så behöver man verkligen sin energi till bättre saker. Så jag gjorde en omstart, tog bokstavligt talat ett djupt andetag och bestämde mej för att släppa all irritation. Det funkade faktiskt! Jag kom ut hit på kontoret med massa ny och positiv energi och dagen försvann enkelt. Hade några små utbrott bara, för stubinen var fortfarande kort, men överlag ser jag tillbaka på gårdagen som en positiv och skön dag. Och den kunde varit totalt förstörd om jag fortsatt på samma spår som på morgonen – PMS-monster…

Oj vad jag svävade ut nu – långt från julförberedelser. Jag kom in på detta eftersom jag har en traditionsbunden sambo. Vissa saker är superviktiga för honom. Eftersom dessa traditioner inte är "mina" så försöker jag peta in lite nya traditioner som vi kan ha tillsammans. Efter hand har hans traditioner också blivit mindre betydelsefulla – och tro inte jag gett upp alla mina heller för den delen. Det SKA vara spira i grantoppen… *fniss* Vi håller sakta men säkert på att stöpa våra traditioner.

Vi brukar försöka ta oss iväg på någon julmarknad. Det har inte hunnits med i år, men i fjol var vi uppe på Johansfors glasbruk, eftersom en snubbe i Magnus jaktlag jobbar där som glasblåsare. Han stod och gjorde glaspolkagriskäppar med barnen när vi var där… =OD Med oss därifrån fick vi denna uuuursöta tomte, som bor på en sån uppspot från IKEA, som vi köpte ihop med en glaskula.

tomten

Vi har längtat efter tomten hela året, för han är så fin där han står och lyser! Han jobbar varje kväll.

lussekatt

Jag är ingen bak-fantast, vilket är synd, eftersom jag älskar lussekatter. Magnus är inte lika anti bakning, så jag brukar kunna övetala honom att stöpa degen, så gör vi en sats lussebullar varje år iallafall. Och varje år konstaterar vi att vi skulle haft i mer saffran… Kanske kommer vi ihåg det nästa år.
I år var vi lite stressade och trötta, så det blev stora lussebullar och även en riktig katt och en orm… =OD

öl

För ett par år sedan hörde jag på Ring så spelar vi (det brukar vi göra på lördagmornar, men inte från början – snarare bara slutet för min del…) och tjejen där sa att det stod i gamla bondepraktikan att man skulle prova julölet på Anna-dagen. Det var alltså inte bara lutfisken som lades i blöt denna dagen. Det fanns till och med en ramsa för att komma ihåg det.

Anna, den granna, kommer med kanna.

Detta snappade jag så klart upp, och införde genast som en tradition. Man får ju köra med traditioner som är enkla att införa. Och öl + Magnus = sant. Så det var inga problem alls. På Annadagen ser vi till att ha några julöls-sorter hemma för avsmakning. I år höll vi nästan på att missa det dock! Magnus kom på det när vi var på IKEA efter bubbelbadet, och som tur var hade jag lite lite koll på Kalmar och hittade till ett system strax innan stängning.

Annars är julklapparna köpta (och den handgjorda snart klar), julmaten likaså (skinka, prinskorv, köttbullar och sill – sedan skickade mamma upp brunkålen vi glömde förra helgen, med posten!! Den hade inte fixat sorteringsmaskinen alltför bra, så den fick tas hand om direkt innan den läckte mer. Förlåt alla som haft post ihop med min brunkål för ev. fläckar på era saker!! Jag skyller på mina tosiga föräldrar… =OD

1 COMMENT

  1. Så söt eran lilla tomte är. Förstår att han får jobba varje kväll!
    Visst är det svårt att samsas om jultraditioner. Men efterhand får man som sagt skapa sina gemensamma.
    Hoppas att ni får det gott i jul.
    Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.