Plushenko – eller hur det nu stavas!

Det var svårare att hitta dom där topparna med den här killen, eftersom han haft två kvalitetstoppar med mycket jämn åkning och superbra program. Jag valde ett klipp från första toppen – före pubertetssvackan (blev dock lite osäker på om det är "före" när jag såg andra klipp… så jag låter det nog vara osagt..

Jag gillar Pluschenko för att han bröt en ganska tråkig trend i herrarnas åkning. Grabbar ska ju alltid vara värst, så ett tag var herrarnas åkning ett maraton i att göra tekniskt avancerade hopp, med lite armflax mellan (ja, jag generaliserar, givetvis fanns det undantag!). Bååååring att kolla på. Så kom denna killen swischande. Han har den ryska skolan i ryggen och KONSTåker, samtidigt som han piskade rumpan på alla teknik-grabbar med toppteknik! Kvadrupplar och trehoppskombinationer var en baggis för honom, men han satsade även på konstnärliga piruetter, och är en av få killar jag sett som gjort min favoritpiruett Bielmann (den när dom håller grillan över huvudet, som han gör efter 1.59 i denna filmen). Killen var dessutom medveten om sin charm, och använde den positivt på uppvisningarna. Man blev nästan lite kär när man såg honom. Han kalvade sej igenom puberteten, när han hade fullt schå att hålla styr på för stora händer och kalviga ben, och klättrade sedan tillbaka till toppen! Mycket imponerande!

Alla ni som inte gillar konståkning – var inte oroliga. Detta är bara en tillfällig blogg-fas med anledning av VM i veckan. Jag återgår snart till mitt vanliga babbel!

Hittade original-Boleron med Torvill & Dean, så den passar ju här! =OD

Nu ska jag se om jag hittar stegsekvensernas mästare också bland grabbarna… minns inte vad han hette bara… svårsökt då… Haha, jag mindes musiken, så då gick det bra. Fäktningsstegen efter 3.50 är en riktig höjdare!!

Fyller på med lite till – söker vidare. Dags för två tjejer. Försvinner på jakt.

Favorituppvisning! Franska Surya Bonaly var alltid lika imponerande och karismatisk på isen! Även hon hade Bielmann som standard i sina program, och på uppvisningar körde hon alltid sin "back-flip", som är förbjuden under tävling (av säkerhets skäl vill jag minnas…). Tekniskt en av få kvinnor genom tiderna som haft fysik (styrka) nog att klara kvadruppel och gjorde ofta enkelt trippelaxlar. Först med detta (tror jag) var tyskan Katarina Witt, som också är en favorit, men henne får ni söka efter själv. Under 90-talet var det Eurosport med brittisk kommentator som gällde på konståkningen. En anledning till att det blev kul med konståkning igen efter en off-period. Där förklarade dom både hopp och teknik och vad som var bra och dåligt, och inte bara oooh-aah, som svenska kommentatorerna körde ett tag…

En sista film ska jag leta upp – det blir tyvärr inga paråkare, för er som gillar det bäst. Där är inga som etsat sej fast sådär oförglämligt, även om det finns många som är bra genom tiderna.

Återigen konst-åkning, när den är som bäst! Oksana drog till USA och hamnade i dåligt sällskap och allt vad det var efter sin mästerskapskarriär, men som svanen i lillehammer 94 är hon odödlig för mej.

Kolla hennes guldprogram också.


Snipp snapp.

2 COMMENTS

  1. Den där tre musketörskillen kommer jag ihåg som om det var igår!!! Så himla roligt att se igen, har tänkt på den så många gånger, kan inte förstå att det är TIO år sen jag såg den på TVn. Kära nån. Jag fick gåshud på armarna när jag såg den nu. Tack för den trippen till 1998! Backflip-tjejen är grym hon med.

  2. Å blev så glad när jag hittade det här… Ja hon var helt underbar denna tjej..Har varit tränare själv i en massa år.. Ska försöka lägga in lite om konståkning på min hemsida.. Välkommen dit och titta …Ha det så bra /Cath

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.