Ojoj, hur ska det gå??

stolar

Idag kom det en stooor bil, med GIGANTISKA takstolar på… Så stora att spetsarna kom för sej! De två mindra takstolarna man ser är till takkupan ner mot sjön…
Jag tror inte det går att smacka på dom här åbäkena på vår lilla lilla stuga, men de har väl koll på vad dom gör.

Magnus ska riva av det gamla taket och fixa med byggställningar – sedan kör snickeriet igång nästnästa vecka igen. "Vår" snickare var här igår och inspiekterade.
Minnesvärda kommentarer från honom:
"Det är inget liiitet projekt det här"
och som svar på frågan "jaha, vad tror du om'at? Går det att genomföra?"
"Oja, det blir absolut inga problem!"

Jag tror honom gärna!

F.ö. har mitt kontor nu fått hängrännor och stuprör på framsidan (det som var mest akut, så man slipper dropp i nacken när man låser upp dörren… Tack gamm-stugan för materialet!

Batten Bert!

Bert1

Denna sötnos (tycker jag, men det finns folk som inte är lika fascinerade av musliknande däggdjur =OD) kom på besök genom toafönstret häromdan. Jag hittade honom i min bind-box på förmiddagen. Vi lät honom sova där under dan, i lugn och ro och mörker. Sedan när solen gick ner tog vi ut honom på altanen, gav honom lite vatten och väntade på att han skulle lockas att flyga iväg. Han verkade inte skadad av sin indrullning genom toafönstret iallafall. Vi har gott om fladdermöss som jagar runt päronträdet, så kompisar och föräldrar fanns i närheten.

Bert2

Ju mer det skymde, desto mer piggnade han till, och när vi "störde" honom lite, för att kolla läget började han t.o.m. "knäppa" och fräsa lite åt oss, så det fanns gott hopp. Till slut bestämde han sej för att ge sej iväg, men troligen hade vi satt honom för lågt, så han kraschlandade direkt neranför altanen och kravlade sedan in under den, innan vi hunnit hämta handskar att ta i honom med och hänga upp honom i något träd istället. Hoppas han hittade något sätt att kravla sej upp och flyga iväg under natten, när han återhämtat sej ännu mer.

Har läst på på nätet om fladdermöss i vår närhet nu. Har bara haft biologisk kunskap om dom tidigare efter fladdermus exkursioner och liknande, men visste inte vad man gör när dom hälsar på. Det är tydligen "vanligt" att man får in fladdermöss i husen just vid den här tiden på sommaren när ungarna är ute och träningsflyger. Man ska bara öppna fönstret ordentligt och ha släckt, så hittar dom ut själva. Detta gäller antagligen när man ser dom flyga in när det är mörkt. Lite svårare när man hittar en som sover i dagsljus…

Alla fladdermöss är fridlysta. Man får inte förflytta eller fånga dom utan tillstånd (så egentligen var nog flytten ut på altanen ett lagbrott om man ska räkna det så…) – och självklart inte döda dom!! Hittar man en död fladdermus ska den skickas in till SVA för obduktion (så de kan undersöka ännu bättre om svenska fladdermöss har rabies och andra sjukdomar). De tipsade om att slå den i lite toapapper och stoppa in i en toarulle och skicka in. Det finns massor med information om fladdermöss på nätet, så bara googla om ni är nyfikna eller intresserade att veta mer!

4 COMMENTS

  1. Vilka takstolar ni fick hem!! Gigantiskt stora. Ska bli spännande och se hur de blir på taket sen… En sådant litet kryp ni fick besök av…
    Vad modiga ni var som vågade ta ut den. Jag hade nog fått panik. (gillar inte alls smådjur).

  2. Oj oj vilka bjässar ni fick hem! Såna kommer vi också snart få, eftersom vi håller på och bygger.. Spänannde är det eller hur! Jag tyckte batten var charmig, fast lite läskig ändå;-) Scrappas kanske?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.