En jul-LO

Var på scrapträff i Kallinge igår, och gjorde _inte_ den här LOn. Den kom till för en vecka sedan istället en ensam kväll framför tvn. Däremot skrapade jag ihop 5 opretentiösa julkort. Jag kommer att göra någon slags gruppfoto av julkortsverkstan senare när jag börjar tröttna, och kanske visa guldkornen i detalj också.

jul2005

Satt där med alla julpapper i julkortsverkstaden, och blev grymt sugen på att göra en jul-LO. Hade 2 (T V Å) bilder på papper från förra julen (vilket ytterligare bevisar vilken duktig event-fotograf jag är), men jag hade iallafall dokumenterat den obligatoriska granen och även plåtat julbordet.

Detta är julafton för mej. Inte en massa stress och hysteriska människor som ska flänga hit och dit, passa tider och göra alla nöjda och glada.

Så här ser en vanlig Gantofta-julafton ut. Julaftonsfika på förmiddagen med obligatoriska schackrute-kakor och gärna en mandelmussla eller två med sylt och grädde. Kalle klockan 3. Enkelt julbord. KarlBertil efter julklappar och glögg och allmänt soffpösande.

Granen kläs för övrigt lillejulaftonskväll. Man hinner tröttna på den ändå till 20dagKnut, den behöver inte släpas in vid Lucia för att förlänga julen…

Julbord med bara det godaste

Kalla
*ägg och sill (det räcker med senap till mej, men jag äter andra geggiga också med glädje, typ vitlök, saffran och såna. Hoppar dock oftast de klara lök, krydd och dom… Kan leva utan, men tycker inte det är "äckligt" (artighetsäter m.a.o. om det serveras, men väljer jag själv blir det gegg).
*ett gott mörkt bröd typ Kulla grova. Trodde länge det hette "kavring", men det är tydligen något annat. Svägerskans vörtbröd är ett gott alternativ, även om bröd med russin i inte tillhör favoritbröden.
*en god ost med lite smak, gärna Cheddar, västerbotten eller brännvins.

"Varma"
*köttbullar
*prinskorvar (får gärna vara "grisklippta, dvs ett korssnitt i varje ände så de rullar upp sej och får "ben" – ger mer knaprig stekyta. Ett snabbt och enkelt sätt att "festa till" dom små korvarna.
* julskinka med en mild senap för min del.
* brunkål!! Är skåning, vill ha brunkål! Helst mammas, som är mer brynt och inte så geggig och sötsliskig som vissa köpesorter är.

Sen är jag nöjd!

Ingen som stirrar runt och ber om ursäkt för att potatisen kanske kokte lite för länge, attt affären hade fel sorts räksallad, att köttbullarna kanske blev lite brända i kanten (knappt synligt) eller den där jobbige värdinne-hysterin…

Julafton = lugn och ro, värme, ljusmys.

Hoppas den får fortsätta så, även om vi i år väl får offra ett par lugntimmar inne hos svärmor med hela klanen av stojiga ungar i liten trång lägenhet. Inte så mysigt, men julen är ju barnens högtid säger alla. Det är såklart roligt att träffa alla, men tråkigt att det är ett så krystat "måste" som inte gått att hitta en mer praktisk lösning på efterhand som klanen växt. Nästa år är vi ännu fler som ska dit och trängas, fast då är det kanske Skånes tur igen… Bara vara hemma själva verkar inte vara ett alternativ så länge vi är två bara iallafall. För min del hade det gått så bra så (och då fira jul ändå, inget låtsas som om det är som vilken dag som helst, som vissa julhatare gärna gör), men bubben vill gärna träffa familjen, för att han "brukar" göra det, och traditioner ska man ha, oavsett….

9 COMMENTS

  1. Vilken mysig jullayout!
    Ungefär så firar vi vår jul här hemma. Kyrkan kl 10, farmor och farfar efter den. Där stannar vi till 19-20 och sen hem. Mina föräldrar juldagen.

    Julen ska vara lugn och inte en massa flängande.

    Kramen Anna

  2. Jätte-fin JUL-LO Sara. Blir lite sugen att göra något av mina ”julgrane-kort”. Det var vekligen kul att träffa dig igår.
    Kraaam Annika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.