Försenad byggrapport

Här kommer den efterfrågade byggrapporten!

Det handlar mest om kommande eldningsmöjligheter, men först en bild på den "färdiga" kupan (som är ännu mer färdig idag med läkt på taket också).

takkupan

I helgen var det sedan nästa stora projekt – mura om väggen bakom kakelugnen, så den blev eldningssäker och godkänns av sotaren.

före

Så här fungerade putsen innan. Snedställda träribb på timret med lera mellan. Gosigt för glöd att sprida sej i!

kaklisen

Kaklisen plastades in och väggen bredvid fönstret in mot hörnet revs. Tillbygget gick ut över timmerväggen, och det var svårt att se hur mycket som skulle rivas. Tack och lov kom jag på att vi fått gamla foton från förra "större" renoveringen av huset av svärmor precis när vi började denna renoveringen.

Tillbygget var nämligen helt upprötet när dom köpte stugan, och det jämnades vid grunden och gjordes om helt. På bilderna syntes tydligt hur långt den putsade murstocken gick, så Magnus lugnt kunde riva fram timret bakom tillbyggeskanten också, för det gick bara ett par centimeter in. Där ser ni vad bra det är att fotodokumentera byggen!! =OD Sparade oss mycket tid och grubbel…

putsat

Här har muraren först lagat och pustat baksidan av kaklisen, eftersom där var lite sprickor röken läckte ut ur. Sedan muras ytterväggen upp med lättbetongblock som sedan ska panelas och sånt som vanligt. Jag älskar timmerväggen och hade gärna haft den framme överallt, men tyvärr är det ju inte så isolerat och bra… Vi ska försöka ha en liten snutt i hallen precis innanför dörren iallafall.

gladis

Här är den nöjde muraren på vår bråtefyllda kaotiska altan. Magnus är alltid så glad när han får pyssla med _annat_ än eljobb på byggen. *Puss på dej min älskling*

Ja, förresten, i alla inredningsprogram och byggrapporter brukar elektrikern närvara i form av en kommentar typ "och elektrikern har varit och kopplat in lamporna åt oss", medans alla snickare och murare och andra hantverkare alltid får vara med i bild och rolla färg, spika hyllor, mura trappor och annat. Så alla ni som undrat: så här ser en elektriker ut. Han har iofs inte sitt bälte på sej, så precis som med ledarhundar som bara jobbar när de har ledarhundsselen på sej, så är det med elektrikern också. Här är han murare. Med paus. Och välförtjänt öl i handen. Men ibland skymtar han till även här hemma, med bältet, och då ni! Då blir det ljus.

2 stycken lysrörsarmaturer är numera provisoriskt monterade uppe på vår vind, så de "riktiga" murarna ska kunna komma och mura upp vår skorsten även om det börjar vara lite mörkt om kvällarna.
De sista fönsterhålen i nybygget är fyllda med nya fina fönster, 2 öppningsbara och 2 fasta. Dörren väntar vi fortfarande på – den kommer inte förrän halva oktober nångång, så vi fortsätter hoppas att brittsommaren nu i september håller i sej så vi slipper frysa så mycket… Solen värmer upp huset så gott om dagarna fortfarande!

På schemat alltså:
* skorstensmurning med proffsmurarna
* fortsatt tillfixning av panelen på altansidan så där kan tätas ordentligt
* tror det hette glesning, vilket låter himla skumt i mina öron, men det har iallafall med golvspikning och plastning och isolering så vi får en hel undervåning i nybygget istället för öppet upp i nock som nu – för att få hjälp att hålla värmen i gammhuset när kylan kommer
* takpannorna är här och takläkten är spikad nästan överallt. Det ska dit lite fler plåtar och rännkrokar och grejer innan pannorna ska på taket – men framför allt ska det sågas igenom en skorsten också innan vi lägger pannor.

to be conitnued….

3 COMMENTS

  1. Vilket jobb ni gör Sara! Kan tänka mig att ni
    har fullt upp. Särskilt nu när det är så fint väder. Hoppas att allt fortskrider enl. planerna!
    Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.