Mest bygge inkl. lägeskoll

Babysteps även med bygget – det funkar hyfsat. Det är varmt och klibbigt, och man kan inte göra några större projekt.

I söndags bad jag om hjälp att rota fram lite saker på garagevinden. Rota kunde jag göra själv, men jag vill ha stöd vid stegklättrandet. Jag har blivit otroligt stegfjantig efter ett fall för 10 år sedan, men försöker tvinga mej att iallafall klättra på stegar ibland. Har dessutom utvecklat svindel efterhand som min kropp blivit mindre smidig… Mannen fick hjälpa mej hålla i stegen och ta emot mej däruppe, och sedan hålla i stegen på nervägen också. Jag vet att han tycker jag är löjlig, men det är å andra sidan inte så ansträngande saker han får hjälpa mej med. Kanske kommer jag över skräcken nångång i framtiden…

På vinden rotade jag fram min gamla mikro. Den är lite större och lite lättare att hålla ren än den vi haft provisoriskt nu (som jag tror kom från svågern när de skaffade nytt kök). Samtidigt som jag rotade på vinden (mannen fick gå därifrån för att inte jag och han skulle bli hyperstressade), installerade mannen den andra ugnen på plats i köket.

image452

Vi får se hur länge mikron håller – den har styva 10 år på nacken och användes flitigt i Lund. Nu när den kommer i bra arbetshöjd kanske jag börjar använda den mer igen – jag brukade värma choklad och sånt i den också – eller varför inte fixa frys-grönsaker till maten? Annars har vi bara mikron till att tina rester…. Magnus ville tvunget ha en "icke-rostfri-typ" ugn – eller vit. Vi får se hur länge den håller sej fräsch. Enklast möjliga. Vi är inga gourmetkockar med stora behov. Temperatur och över/under-värme-ratt räcker. Varmluft fick man på köpet – det har tydligen alla nuförtiden. Inga timers eller meck som kan gå sönder – vi använder ändå inte.

image453

Gammalt och nytt. Nya elcentralen hamnade på plats under ett annat av helgens småryck. Stackars Magnus som måste jobba om helgerna också… Men ibland behövs det elektriskt jobb… Ibland måste jag uppdatera mina egna hemsidor också… Same same but different… =OD

Skafferihyllorna vi haft provisoriskt på väggen där nya skåpet sitter skruvades ner, och innehållet på dom belamrar numera den blivande kaffekokar-bänken precis till vänster om köksdörren som ni ser en skymt av dörrkarmen på här. Detta är alltså i gamla lillköket (där vi har spis, diskmasking och vask fungerande fortfarande) – vår blivande tvättstuga. Jag antar att det var av någon slags för stunden praktiska skäl som fick elskåpet att hamna i denna höjden och därmed förstöra en hel vägg för framtida förvaring. Ibland orkar jag inte ens undra… Man kan ändå inte göra så mycket när man kommer in och ser det så här. Fullbordat faktum liksom. Vi får kanske plats med nån hylla över skåpet och kanske något o-djupt golvstående under, så det löser väl sej.

Lägeskoll bygget

Det är många som säger "Nu är ni väl snart klara med renoveringen", så jag tänkte rabbla upp vad som är gjort och vad som ska göras (som jag vet) lite då och då, så det är enklare att få en överblick för er som följer med. Svaret på frågan är alltså – inte ens nästan! Men visst är det underbart att vi börjar få en del rum klara!!

Sovrum:
telefon+tv-jack saknas

Badrum:
Kvar att göra
Dörrfoder och tröskel
Köpa småpryttel typ toaborste
Krokar får komma på plats när vi vet vad vi vill ha och var. Sugproppar så länge.
Resten klart

Extrarum:
Funkar som provisorisk förvaring av allt från kökssoffa till städprylar och är även blivande kontor/barnrum/whatever.
Färdigt men ej möblerat som det ska vara, och blir inte på länge än. Ska vara TVrum också när vardagsrummet ska rivas ut och renoveras.

Kök:
Golv och tak klart.
De flesta stommarna är på plats.
Bänkskivor (utom spislinans) är på plats
Kvar att göra
Fixa samma höjd på diskbänken (varför var detta inte standard?? Den är inte lika tjock som bänkskivorna…)
Vatten och avlopp till köket (kräver meckning i nuvarande lillkökets golv för att koppla på avlopp)
Spislinan ska fixas helt:
– gamla vedspisen rivas ut
– golvet fixas till
– skafferistomme på plats
– väggsnutt (typ gipsskiva) mellan skafferi och spislina ska upp
– spislinans stommar ska upp
– nya kökspannan inhandlas och ställas på plats, med alla nödvändiga kopplingar och grejer
– nya fläktkåpan kollas upp och beställas
Väggar fixas till = panel målas och spikas upp + tapetsering resten.
Dörr till skrubben under trappen (flyttas från nuvarande plats
Kakling
Låd- och skåphandtag
Inflyttning

Vardagsrum
Ej påbörjat alls.
5 väggar ska rivas
– gamla sovrumsväggen behöver reglas om
– gamla hallväggen ska rivas
– gamla ytterväggen ska rivas
– gamla garderobsväggen ska rivas
– gamla vindstrapphuset och trappen ska rivas
Ny altandörr ska in på södersidan, där det nu är ett fönster
Golvet ska rivas upp och läggas om med värmeslang och isolering (precis som gjordes med köket)
Golv, väggar och tak
Möblering och mediaplanering.

Tvättstuga
Ej påbörjad – funkar som lillkök nu. Planeras senare.

Lilltoa
Ej påbörjad – fungerar som den är. Planeras senare
Helkakling och höjt innertak ingår i renoveringen.

Övervåning och trappa upp
Ej påbörjad. Planeras senare.
Trappan upp går från hallen (och utrymmet under trappen blir en skrubb med ingång från köket, till sopsorteringsstation och golvvärme-anläggning)
Det vi funderat på till att börja med är bara en kloss med klädkammare+gästtoa norr om trappuppgången. Murstocken tar också en del plats väster om trappuppgången – det blir nog bara en gång in till klädkammaren där… Resten får vara ouppreglat tills vi vet vad vi vill ha och behöver däruppe. Takkupan hoppas vi kunna ha en sittgrupp av något slag i för myspys med utsikt (och nej, vi ska inte ta ner päronträdet till att börja med, då det ger bra skugga, även om det skymmer mycket av sjöutsikten).

Utvändigt
Kvar att göra
Hängrännor fixas färdigt
Måla hela huset (bara grundat)
Dränering

Söderväggen
Kvar att göra
Ta upp hål för altandörr
Byta panel på gammstugan
Ribb
Lösa källaringången på nytt sätt

Västerväggen
Kvar att göra
Ribb

Altaner och uteplatser – inkl. drömmar och visioner
Gamla altanen ska utökas söderut ungefär så långt från huset som den är på västsidan nu och löpa bort förbi nya altandörren.
Jag har funderat på om det ska ett skärmtak över nuvarande altanen (ej inglasat!!) för att ha ännu mer skyddad yta. Då kan man tassa ut på altanen via nuvarande altandörren (i blivande tvättstugan) och käka ute även om det småregnar… Det var så himla skönt med det lilla skydd vi fått nu över en snutt av altanen, när nya övervåningen byggdes. Altanen blev plötsligt mer användarvänlig, efter att bara ha varit öppen och utsatt. Ett skärmtak skulle även skydda bort lite av solgasset om eftermiddagarna in i vardagsrummet.

Vi har under sommaren suttit ett par gånger öster om stora ingångssyrenen på norrsidan. Där skulle det vara himla bra om vi, samtidigt som vi fixar gångar fram till entrén och bort till min stuga, även gör en stenlagd uteplats. Det blir ju mer och mer vanligt att man skapar olika rum i sin trädgård för olika tider på dagen och olika väderförhållanden. Det är synd att sitta inne bara för att det blåser för mycket på altanen, om vi har vindskydd bakom syrenen liksom.

Premiärbubblat.

I söndagskväll var det dags för premiärbubblet (elskåpet var ju bytt och strömming fanns i badrummet!!)!

image454

Recension: Badkaret hade gott om plats för två pers – ingen behövde frysa om tuttarna (sånt händer annars i för små badkar….). Bubblet lät, men inte lika högt som det andra vi testade. Vi ångrar inte en sekund valet av bubbel än så länge. Sittbrunnen precis lagom, och funkade enligt mannen alldeles perfekt att försiktigt duscha av sej i också.
(nej, vi ska inte ta ner päronträdet utanför fönstret… ;-)) Whiskyn var riktigt badmys-whisky (lagavulin) och godkänd! =OD

Med beröm godkänt alltihop!

image455

Här syns provisorisk badlakansupphängning. Jag hade en gul, en grön och en röd stor sugpropp, som funkade bra i Lund. De får jobba tills vi vet var det är mest logiskt att ha badlakanen när de inte hänger på handdukstorken, sen skaffar vi fasta krokar på det stället. Jag råkade ha ett grönt badlakan igång till min gula morgonrock, så Magnus var tvungen att leta upp sitt röda badlakan för att matcha krokarna. =OD

I söndags kom även min skyddsstation på plats. Det blev en DVD-stor hylla i oljad ek. Kändes väl stor till att börja med, men nu är jag nöjd! Nu återstår jobbet att hitta lådor att ha bindor m.m. i till hyllorna. Den gröna var lite för stor såklart, och ska flytta igen sen. Den behöves som förvaring nu sålänge.

image456

Badrumsmattan är också på plats! Jag gillar inte små ovala, ludna, opraktiska badrumsmattor. Bodde med "lekmatta" i Lund och stormtrivdes. Den kan bli lite blöt (vi har golvvärme sen, som torkat upp det snabbt), enkel att få ren från fällda hår (face it, man fäller hår i badrum) och jag gillade verkligen detta gulliga motivet! Från IKEA. Livslängden är begränsad, särskilt med kise som gillar att kloa i just den här typen av mattor, men de är prisvärda och billiga, så man kan byta då och då.

Avslutar med kompisen som satt och plirade på mej i köket idag. Jag hoppade en rätt bra bit när jag fick syn på henne i ögonvrån. Här har hon fått hjälp ut i en plastburk. Vi brukar få besök vid den här tiden på året, men de brukar smacka fast sej på utsidan av ett fönster – inte kravla runt inomhus lika ofta. De är stora och coola de där vårtisarna!! Denna är cirka en decimeter säger mitt urkassa ögonmått.

image457

5 COMMENTS

  1. Härligt att få se vad ni gjort! Det där med lekmatta i stället för badrumsmatta var ett höjdartips för mig som också hatar luddiga, fluffiga saker och hittills alltid kört med badhandduk på golvet!

  2. Vad fint ni får det!
    Jag känner igen citatet ”Nu är ni väl klara snart”
    Modigt av dig att lista ner vad som finns kvar att göra, det tror jag inte att jag vågar 🙂
    /Anna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.