Dag 8 – du flyger för fullt!

Jag måste citera en kommentar jag fick av Lisa, eftersom den är huvudet på spiken!

"…att lista upp zoner och pytsa ut lite städning på veckodagarna tror jag kommer hjälpa mig strukturera upp det. […] städning har aldrig varit prio 1 för mig – det finns så mycket annat här i livet man kan göra istället. ;-D
Så – därför känns det mindre jobbigt om man lyckas (tillslut) att bryta ner det i 5 och 15-minutersblock och slippa storstäda när man väl gör något. För trots allt *vill* man ju ha det fint hemma!!"

Tack Lisa för att du formulerade det jag själv inte lyckats med riktigt med mitt svammel.

Dag 8 har vi hållt på en hel vecka med våra nya rutiner. Nu delar Flylady upp dom mer strukturerat på morgon och kvällsrutiner:

Morgon:
* Upp och piffa dej
* Läs dina kladdlapp och andra skrubbiga anteckningar i 2 minuter
* jobba lite med att vända dina negativa invändningar till positiva
* släck en hotspot i 2 minuter.

Kväll
* shina sinken
* lägg fram kläder till imorgon (om du gör det)
* 2 minuter hotspot (om det behövs)

Om du så bara har dessa rutiner klara så är det jättebra! När de sitter i ryggmärgen kan du plocka in nya grejer utan att det känns jobbigt. Vad gör jag av dessa grundrutiner då? Jag shinar sinken regelbundet (inte 100%!) och jag jobbar dagligen med hotspotsen. Sedan ägnar jag en del tankeverksamhet åt skrubbandet. Just nu är jag i en period när jag besöker forumet dagligen, eftersom det ger mej inspiration och peppning och energi. Jag blir inte stressad av att alla andra gör mer. De kanske "behöver" göra mer, både för att deras livssituationer kräver mer städning (vi har bara två katter som drar in skit i huset utöver oss själva – en barnfamilj kräver såklart lite mer underhåll) och för att de har en annan renlighetsribba, har med sig andra städ"måsten" från sin uppfostran osv. Huvudsaken är att man mår bra i det man gör!

Jag råder alla att kika på sina oöverstigliga städmåsten med kritiska ögon dock. Är det något moment som alltid totalt drar musten ur dej, som du aldrig blir av med? På vilket vis utför du denna uppgift och vad innebär den?

Ex 1. Måste du putsa alla fönster en gång om året innan julstjärnorna kommer upp, och drar dej för det in i det längsta för att de är så skitiga och det är så jobbigt, men du "måste ju" för så har alltid mamma gjort och då känns det bra för dej också att putsa fönsterna till jul? Med skrubba kommer du att putsa fönster varje vecka!! Haha! Men bara i din zon! Och du kanske hoppar över fönsterna en vecka när du inte hinner/orkar/vädret tillåter det. Då blir det fönstret bara putsat varannan månad, men vet du vad? Det är bra mycket mer än en gång om året som tidigare, och det var mycket mindre jobbigt att bara ta ett eller 2 fönster under en vecka än alla …19?

Ex 2. Tvättar du livet ur dej och byter handdukar varje dag/varje vecka rutinmässigt? Behövs det? Ta handduken i badrummet. Du tvättar händerna, har vatten på dom, torkar vattnet på handduken. Den hänger sedan och torkar – förhoppningsvis. Vad smutsar ner den? Du tvättade ju händerna precis innan du rörde vid den. Man ser på en handduk när den börjar vara dags att slänga i tvätt. Och då menar jag inte att där är stora smutsfläckar på den. En helt nytvättad frottéhandduk är lite stel och frasig. Efter att den använts ett litet tag har vecken från linneskåpen hängt ut sej, och handduken ser bara mjuk och fluffig ut. När det är tvättdags börjar den "sloka" på kroken. Då slänger jag den i tvätt. I dagsläget tar det ungefär 2 veckor i mitt badrum. Men då är jag i princip själv på handduken, då mannen fortfarande går på lilltoan av gammal vana. Handduksbyte står med på min zonlista för badrummet också, mest som en påminnare ifall jag inte haft ögonen för "slokning". Omständigheterna är såklart annorlunda med grovarbetande man och mindre barn i huset – jag har handdukar i linneförrådet som är rätt dyngiga bortom räddning pga snubben jag bor med som ibland är oljig och annat om händerna och inte får dom riktigt rena vid avsvabbningen. Man får anpassa handduksförrådet efter behoven. Namnkrokar, färgkodade handdukar osv kan vara bra hjälpmedel för att slippa tvätta ihjäl sej i onödan.

Tillbaka till dag 8.

NU kan du få plocka fram en pärm om du vill använda en sån också. Här kommer nästa skrubba-term. CJ = control journal. Det är denna du påbörjar nu, din rutinpärm. En handskriven lista för morgonrutiner och en handskriven med dina kvällrutiner sätter du in i din pärm.

Jag har inte följt babystepsen, så jag har ingen pärm än. Det är bra för mej att ta detta ännu mer långsamt och fortsätta med mina kladdlistor. Jag gör i och för sig mina veckolistor på datorn, och jag offrade en halv dag härom månaden att identifiera mina zonbehov och veckobehov (när jag kände mej redo för det!). Men de är förhållandevis enkla – inte en enda bild och jag har hållt mej till ett typsnitt som jag bestämde snabbt, och den enda finessen är mina kryssrutor, som fanns inbyggda som styckesformat i AppleWorks. Jag kopierar dessa till varje ny vecka och kompletterar lite i "mallen" när jag kommer på nya saker.

Jag har såklart planer på att skaffa en ordentligt CJ med tiden, men jag såg faran hos mej själv direkt när det började pratas pärmar i forumet att jag skulle pärma mer än skrubba. Där är t.ex. en ny tjej nu som dök direkt i den fällan och har obsessat totalt över en rosa marimekko-pärm. *brrrr* Been there, done that, men jag ska inte dit igen. Och jag har nog med piff-och-gull-projekt vid datorn redan, så jag tog beslutet att vänta med pärmen tills jag inte kan hålla mej längre. Ett varningens finger för över-obsession alltså – det viktigaste är skrubbandet!

Självklart FÅR du sätta dej och piffa till en pärm och fundera på framtiden med den osv också – om detta är en metod du känner ger dej den energi du behöver för att få detta att fungera. Det jag varnar för är perfektionismfällan som innebär att du måste ha den perfekta pärmen och listorna utskrivna med perfekt typsnitt och allt ska vara perfekt INNAN du kan börja med dina rutiner. Ajabaja – fram med kaffefläcken igen och bryt perfektionistspiralen!!! =OD.

Imorgon ska vi rädda rum!

6 COMMENTS

  1. Jag hittade hit idag efter att inte kollat på din sida på ett par veckor. Blev SÅ inspirerad av detta så jag gick genast ner och ”shina sinken”. Diskmaskinsfronten fick sig en extranoga avtorkning också. Hoppar över dag 2 och går direkt på dag 3 i morgon tror jag, så jag kommer ikapp lite i alla fall. Jo, jag tog 15 min och tömde EN låda som stått i vägen ett par veckor också. Detta känns verkligen som något för mig. Jag har aldrig stött på det tidigare, men nu skall jag gå in i forumet också och kolla.
    Tack Sara för att du satte igång mig. Hoppas jag klarar att fortsätta också.

  2. Jag går runt och tänker mycket på att skrubba. Igår började jag prata om det med ett gäng släktingar över en tallrik gröt. De blev så sugna så jag har skrivit ut ett gäng sidor från bloggen för dem att läsa! 😀 Tack för att du inspirerar!

  3. Jag tycker ju det låter jättebra när du skriver att man inte ska behöva göra så mycket varje dag, men vad gör man när det är så rörigt att man håller på att gå åt? Det känns som om jag behöver göra en storstädning och SEDAN börja med sånt här… Fast efter en julhelg med magsjuka ska jag nog lugna ner mig lite, innan jag skrubbar alltför mycket 😉 Och så ska jag kanske kolla in på forumet för lite fler tips och funderingar.
    Kram, Sandra

  4. Följer med intresse det du skriver om skrubba. Har inte orkat ta tag i det ännu dock. Är så trött på all disk som alltid står överallt, för att inte tala om övrig röra. Nu har vi dock beställt en diskmaskin och jag ser det som ett toppentillfälle att börja med skrubba och få rutiner. Dessutom är det av platsskäl en bänkdiskmaskin vilket innebär att den kommer ta upp i princip hela diskbänken. Ingen plats på diskbänken för skitig disk längre, till och med jag borde kunna shina då… 🙂 Fortsätter att läsa och inspireras här!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.