Hemmakontoret

Denna veckan var det vardagsrum, och just nu har vi vardagsrummet ihop med datorhörnan och hemmakontoret.

Jag har en tendens att "må dåligt" eller dräneras på energi av att se stök, och sedan jag började skrubba samt sedan vi började bygga till huset för att få mer plats och bättre förvaringslösningar pågår projekt "declutter" både här och där.

image814

Här är en före-bild på en trots allt hyfsat välstädad kontorshylla. Den såg ännu värre ut när jag smög igång det senaste storprojektet att få den att se mindre cluttrig ut, och Greta älskade att hoppa in i mittersta pappershögshyllan och gnaga på pärmar och ha sej – så allmän kattlekplatssanering behövdes också, för att få henne sluta med denna ovana.

Projektet har pågått med babysteps, en kvart då, en halvtimme då, lite oplanerade och planerade inköp för att fräscha upp utseendet. Det finns även en fundering på att sätta dörrar på hyllan för att lugna ner ytterligare (men jag tror denna är bredare än dagens Billysar). Bilden är alltså tagen från "TV-soffan", så det har varit ganska stressande för mej att ha stöket i ögonvrån hela tiden. Jag har dock varit noga med att inte göra ett megaprojekt som tagit en hel dag av omändringen, i mitt försök att bekämpa perfektionisten i mej. Jag har babysteppat mej fram till dagens utseende i små ryck. Det har synts mest senaste dagarna, då alla pärmar flyttats in i, men organiserandet har skett gradvis "i smyg" under ett par veckor.

image815

Så här ser hyllan ut nu. Pärmhögen till vänster är bortflyttad också. De tre tygryggarna är sparade i en bra å ha hög i ett skåp eftersom de var i hyfsat skick, de andra små, smutsiga och trasiga ringpärmarna är ställda i sophögen.

Färgskalan blå-brun-grå-lime sattes av de nya tidskriftssamlarna och musmattan från Åhléns, som var lagom kontorig, lagom maskulint för att Magnus skulle gilla och lagom fräscht med det limeiga för att jag skulle gilla =OD Limepärmarna köptes på ÖB efter tips på Scrappiz. 25 spänn för jopapärmar. De har mönster istället för svart på pärmarna, men det stör inte mej när de står inställda i hyllan.
Perfektionisten i mej vill rusa in och dabbra på limegrönt på den ljusblå plasttidskriftsamlaren med blandade byggbroschyrer också, men det får bli ett senare babystep. =OD

Pärmarna är sorterade delvis enligt blixametoden, som jag tyckte var perfekt lösning på mina sorteringsfunderingar. Blixa är en av Skrubbas grundare (om jag inte har fel för mej) och har många bra tips. Blixas pärmmetod går ut på att man helt enkelt sätter in alla papper i den ordning de kommer i en pärm. När året är slut arkiverar man den. Punkt.

Snacka om bra idé! Behöver man kolla mobilräkningen ofta? Behöver man jämföra dom? Nä, in med dom kronologiskt bara. Nu finns det säkert någon som tycker "varför spara alls?", men där är jag inte än. Pappas hamster-gen sitter för hårt + att jag som släktforskare uppskattar det mina anfäder sparat, som nu hjälper mej kartlägga vilka personer de är, vad de gjort, hur de haft det, och jag kanske vill sammanställa saker på sikt om mej själv. Redan nu har jag haft massor med nytta av mina till synes oviktiga adressändringslappar för att kartlägga mitt boende under livet i min scrapping, så jo, spara sakerna ska jag. Jag ska bara klippa en del av sorterandet (lite måste jag få sortera, så det så!!).

Vad sorterar jag då? Pensionspapperna ska sorteras, för att få lite bättre koll på framtiden. Jag har själv fått teckna en massa obegripliga pensionsförsäkringar sedan jag skaffade företag (sånt vanliga dödliga får via jobbet), och har fortfarande dålig koll på vad, hur, varför…. Så för min egen skull ska dessa sorteras i en särskild pärm för sej, och jag hoppas jag förstår bättre när jag är klar. Följdaktligen får Ms pensionspapper samma behandling, även detta i utbildningssyfte och för konsekvensens skull. Hans lönelappar var redan fint insorterade i en egen nästan full pärm, så de fick bo kvar så ihop med deklarationer som inte srkymmer så mycket, men kan vara bra att ha bakåtkoll på.. Bankpapperna bor i en egen pärm, hittills i en salig röra, men det syns inte på ryggen. Känns himla good enough detta! Gillar verkligen declutter med babystep – det ger mycket mer energi till det man håller på med!

Jag blev trött på mej själv innan idag när jag tog fram nål och tråd och sydde igen en liten sömreva i en tröja jag köpte i höstas i Göteborg. Det tog bara 5 månader och en massa "åh vad jobbigt, jag måste sy"-energi för att ladda inför 5 minuters syarbete. Visst är man knäpp med sina egna gillrade energifällor!

Hur går det med skrubbandet ute i stugorna? Är ni på än? Om inte är det helt OK, så få inte skuldkänslor och plåga er med måsten och borden! Allt funkar inte för alla! Jag är bara glad att jag hittat min grej, och att jag kanske kan inspirera andra till samma sak!

4 COMMENTS

  1. Tack för inspiration! Nu sydde jag snabbt ihop en grej som bara legat och pockat på…Mitt skrubbande sker mest i huvet o vid diskbänken än så länge…men jag längtar tills jag fixat lite vettiga listor. Älskar att kryssa av. Har precis flyttat så nu gäller det att hitta rutiner o platser för alla saker osv. Tack för bra blog!

  2. Instämmer med att stök suger musten ur en, långsamt men effektivt. Jag måste tillstå att din LO om dopet är härlig!!

    Kram tris

  3. 32,04 för att vara exakt! 🙂 Osten alltså! 11000:- kunde A tänka sig att sälja den för, specialpris på mässan! 🙂 Som hittat, eller hur!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.