Köket är tapetserat! Och värmen är igång på riktigt!

I lördags gjorde Magnus sista rycket och tapetserade klart vårt kök. En akuthandlad rulle tapet till fick det bli på snabbtur i stan. Jag har inget bildbevis – ni får tro mej!

Bildbevis har jag på röris och projekt vedpanna.

image690

image691

image692

Arbetet pågick 3 dagar förra veckan och var klart för ganska exakt en vecka sedan. Alla rör dragna, expantionskärl på övervåningen med liten fjantig rörkrok ut på taket, massa grejer i källaren som jag inte förstår mej på det minsta – och en "vedspis" i köket.

Jag kollade med sotaren sist han var här vad vi behövde göra med nya pannan, och fick då besked att det räckte med att vi anmälde att vi hade den istället för vedspisen. Magnus ringde och kollade för säkerhets skull, och då skulle den provtryckas. Jaja, lika bra att ha det gjort. Så sotaren var här i måndags och skruttade upp och kollade den ommurade skorstenen på övervåningen och hade sej. Det är ju bra att de är noggranna, eller så hade han bara inte förstått vad vi behövde ha kollat (dvs de ommurade gångarna bakom vedpannan – skorstenen har vi ju fått godkänd en gång redan, och har den redan spruckit så den läcker skulle jag bli ganska förvånad…..). Vi gör allt ordentligt iallafall, så i måndags började proveldningen. Igår invigde vi vedspisen med kaffegök (jag vill ha whisky i min).

Det porlar och kluckar väldigt i den, men luften ska tydligen fara upp och ut genom krokmojen på taket efter hand som vi kör pannan. Sedan låter pumpen väldigt mycket också, men det är antagligen för att det inte är igensatt ordentligt överallt runt spisen. Vi vill köra in pannan ordentligt innan vi murar upp brandväggen mot köksskåpen osv. Det blir en tunn lättbetongvägg mellan panna och skåp. Sedan ska vi ha mörkt grå klinker på golvet och kanske runt pannan också (där tuben ligger och på en kant bakom pannan och ända bort till "knicken" i väggen.

Kvar tills vi har ett färdigt kök:
* sättas igen runt spisen (och kontrollucke-bygge i spisskåpet)
* Golvlister
* Dörr och fönsterfoder
* socklar på alla skåp
* Skrubb-dörr
* kakel
* klinker runt vedspis
* Fläktkåpa
* målning runt fläktkåpa
* spis-skåpen med spishäll
* VA i diskbänken (avloppet ska kopplas på under nuvarande lillköket, så detta tas ur bruk när vi kör det rejset)

Igår hängde jag upp en gardin över matplatsen. Det blir inga julgardiner. Jag har aldrig haft julgardiner, men Magnus har haft och det har varit "viktigt". Nu har vi inte två stora, utan den gardinuppsättning han hade var anpassad till ett stort och ett litet fönster. De är ganska slitna och gulfläckiga (vita med rött broderat), så de får nog pension för gott. Vi får se om det blir julgardiner i framtiden. Nu får det räcka med stakar och stjärnor i köksfönsterna. Hade vi hittat upphängningskrokarna till min smidesstång hade vi haft båda gardinerna uppe i köket nu. Troligen ligger de i nån låda på garagevinden… Så jag satte vanlig gardinstång över matplatsen så länge.

Om någon undrar hur det går med vardagsrummet så står det helt still. Vi har fokus på kökets färdigställande. Ev. står vardagsrummet still till efter jul. Min bror _kanske_ tänker komma hit med sin klan i mellandagarna, och då behöver vi ha det rummet vistelsebart och ev. bäddbart. Därför inväntar vi besked därifrån innan vi börjar riva ut något. Hade ju inte varit kul att ha stampat jordgolv i en fjärdedel av huset när vi får 5 pers på övernattning och julmiddag…

Igår satte jag mej och "stansade" in alla småkvitton från bygget i ett excel-ark. Nu återstår stora kvitton (A4 alltså) och fakturor o.d. att föras in. Försökte förklara det där med babysteps för Magnus igår. Han tycker man ska göra allt på en gång så det blir gjort. Jag tycker man ska börja och göra något iallafall, så är iallafall det gjort, istället för att skjuta det på framtiden och aldrig få det gjort. Nu gick stansningen mycket enklare och snabbare än jag trott, så jag gjorde alla småkvittona (tror det var 87 stycken) i ett svep. Annars hade jag bara tänkt sitta en kvart eller så med det. Tror det tog 25 minuter istället – men då var jag rätt less i slutet. Misstänker att jag får ta allt det andra också om det ska bli gjort, eftersom mr procrastination måste vänta på en energikick som aldrig kommer innan han sätter sej med det 😉

Jag kommer att starta en ny kategori här i bloggen snart – om mitt "skrubbande". Jag har märkt att jag missionerar detta så fort jag får chansen, eftersom jag är så fascinerad över hur bra jag fått det att funka och hur bra jag mår av det + att jag faktiskt tror att det är en långsiktig grej, inte bara ett dille som snart går över. Det är helt enkelt min grej! Vid mitt missionerande har jag märkt att det finns en vilja att försöka hos de jag pratat med, men att första steget "att sätta sej in i" är för svårt att ta. Därför tänker jag berätta om hur jag gjort och hur jag fått det att funka för mej – och förhoppningsvis på detta sätt inspirera er att hitta ert eget sätt att ta till er detta!

4 COMMENTS

 1. Hej!

  Jag har tittat in till dig och sett vilka detaljer du använder i dina LO´s. Det är för att jag designar digitala Kit och samlar info om vad man i Sverige använder för grejor ? även i pappers scrap. Titta gärna in och se mitt CT team.

  Ha en bra dag

 2. Titta där.. en laddomat 🙂 (visst lät jag proffsig nu?) Vi har en preciiis likadan i pannrummet.
  Vårt bubbel och kluck åker inte upp på taket utan kommer ut i en liten mässingplupp med en ”cykelventil” uppepå.. den fräser till ibland.. ”fsss” (där försvann proffsigheten *asg*)
  Vedspisen ser fin ut!

  Gubben blev plötsligt intresserad av din blogg nu när den handlade om ved, eld och sånt..
  Han hälsar att det heter inte gök.. det heter kask 😉

  Pöss!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.