Room rescue och declutter

Dags att fortsätta skrubbandet efter lite julledighet.

Jag börjar med att svara på en fråga jag fick av Sandra:
"Jag tycker ju det låter jättebra när du skriver att man inte ska behöva göra så mycket varje dag, men vad gör man när det är så rörigt att man håller på att gå åt? Det känns som om jag behöver göra en storstädning och SEDAN börja med sånt här… "

Babysteps är svaret!! Försök inte få allt rent och färdigt på en enda dag. Ta en bit i taget och fokusera på att få den biten ren, och hålla den ren. Om du ska börja med något "enkelt" eller något "kaotiskt" får du känna efter själv. Det "enkla" (= ett rum som inte har så mycket som "behöver" röjas och städas bort) kanske ger dej en ordentlig kick igång, men å andra sidan kanske ett röjt megakaos ger massor med flygenergi! MEN det är inte fel att göra en storstädning heller om det känns bättre för dej att börja färskt! Bara du försöker hänga på med rutinerna sedan så du inte faller tillbaka i gamla mönster. Det jag gillar med skrubba är att man kan köra igång parallellt med sitt "gamla liv" och upptäcker rätt snabbt (tyckte jag) att skrubbametoden är skönare och funkar "bättre", så jag kunde skippa allt det gamla tokstädandet helt… Jag har ändå mycket mycket renare nu än nånsin tidigare!

Jag har tidigare sagt att jag hade gratis igångkörningshjälp med helt nya rum som inte hunnit fyllas med bråte och stök. Jag har motvilligt gått med på att en fåtölj ställts in i sovrummet "så länge", och att det är lite skrot i bokskåpet som egentligen ska bo på andra ställen "sen". Under tiden som jag babysteppat på mitt eget sätt och smugit igång zonstädningen i dessa "rena" rum har jag förberett mej på att röja datorrummet (som nu är TVrum tillfälligt) – och det var verkligen KAOS med stora bokstäver där! De veckorna jag haft kaosrum som veckans zon har jag bara gjort de allra nödvändigaste veckorutinerna för att hålla "grundrent" i övriga huset, sedan har jag "decluttrat" kaosrummet i småryck den veckan efter lust och energi. Det fick ta tid! Vissa datorrumsveckor orkade jag inte alls, andra veckor kanske jag körde ett miniryck i datorrummet trots att det inte var "rätt vecka" bara för att jag var "klar" med annat och kände mej inspirerad.

image702

En bild på min NYA supershiniga sink! Kunde inte låta bli att plocka fram och dokumentera när jag hade skalat av den blå skyddsfilmen från nya diskbänken lillejulafton. Tänkte den kunde passa som illustration i min blogg. Jag har inga illusioner om att den någonsin ska vara så här blank och shiny nånsin igen! *ASG*

Lillejulafton hade jag "städdag" inför julen. Det betydde inte att jag for runt som en skottspole i alla rum. Jag kryssade av på min zonlista det som var kvar i badrummet – och "fuskade" inte med några oikryssade kryss (det får man annars!). Jag t.o.m. våttorkade golvet, som jag inte blivit färdig till tidigare eftersom vi haft en gammal skitig mopp och mannen hade byggsunkat bort alla rena skurhinkar osv. Nu finns ny skurhink och sprillans ny garnmopp (som jag trivs bäst med). Allt gjordes i lugna kvartar med vila mellan, fika, umgänge och lite pyssel. Veckorutinerna kollade jag också igenom och dammsög och dammade. Det stora rycket vi var tvungna att göra var att tömma hallen från byggbråten. Eftersom mannen redan tidigare i höst "organiserat" byggbråten i backar så visade det sej att jag oroat mej helt i onödan för detta ryck. Allt kunde bara lyftas in smidigt i vår nytömda gamm-hall för vidare byggförvaring – detta är grejer som måste bo nära renoveringen… Tog ingen tid alls, och nu har vi en ren hall som granen får bo i i år.

Nu glider vi in på det som sker Dag 9 på babystepsen. Det är nu du ska börja röja och rensa i röran på riktigt! Det vi gjort hittills är att sätta oss i rätt mentala stämning, plocka ner ambitionsnivå-ribban till realistisk nivå och jobba in en ny vana och nytt tänk.

Till dina nerskrivna dagsrutiner kan du nu lägga 5 minuter s.k. Room rescue – rumsräddning på morgonen. Det är lite åt hotspot-släckningshållet. Du ägnar helt enkelt 5 minuter åt att plocka bort saker som inte är där de ska. Det kan vara allt från att hänga upp handdukarna på badrummet och plocka bort vissna löv i fönsterkarmen till att sortera igenom reklamhögen (som kanske ligger på en hotspot) eller ställa i ordning skorna i hallen.

Många av oss gör säkert detta redan lite då och då, utan att tänka på det. Nu ska vi se till att det blir en "rutin" som inte går över i en obsession. När det gäller decluttrande så är detta svårare för vissa än för andra. Vi som är hamstrar/ekorrar och samlar och sparar på allt *räcker upp en hand* har svårare för den här biten, eftersom man har ett känslomässigt band till nästan allt man tar i på ett eller annat sätt. Alla ni andra som bara får rörigt ändå har mycket lättare för att rensa och städa! =OD

Jag förespråkar att man inte ska slänga saker som gör ont. Hitta istället bra och lämplig förvaring till sådant du vill spara. Sedan har du projekt i framtiden att gå igenom förvaringen med jämna mellanrum och kolla om det fortfarande gör ont att kasta prylen. Så här säger FlyLady:

What to declutter? Things to ask yourself as you get rid of your clutter:    

  • Do I love this item?    
  • Have I used it in the past year?    
  • Is it really garbage?    
  • Do I have another one that is better?    
  • Should I really keep two?    
  • Does it have sentimental value that causes me to love it?    
  • Or does it give me guilt and make me sad when I see the item?    

Cleanse this room of everything that does not make you SMILE.

Så här på sluttampen, när alla tröttnat på mitt svammel långt ner i inlägget, ska jag komma med ett erkännande.
Det "rum" jag till vardags befinner mej allra mest i har jag ännu inte inkorporerat i skrubbandet och jag städar det alldeles för sällan! Jag skäms för detta, men jag har samtidigt full tillit till att det ska med och läggas upp rutiner för också så småningom. Jag är inte "färdig" på långa vägar än! Rummet jag pratar om är mitt kontor/pysselstuga (där jag sitter nu). Dammsuger väl max 3 gånger om året i dagsläget… Skandal och ett rent under att jag inte blivit sjuk på kuppen.

image703

Skånetomten kommer med en sån här grön rackare (förra årets modell – de nya finns inte i så snygg grön färg) så då MÅSTE det ju bli betydligt enklare och roligare att dammsuga här – eller hur? Dessutom har jag stora planer på en ordentlig ommöblering under 2008 och kanske nytt golv också. Sitter med råsponten direkt under fötterna, och tyvärr höll det inte så bra. Där jag sitter har golvbrädorna knäckts över en av reglarna, så det är nerförsbacke.

2 COMMENTS

  1. Hänger på än! 😉 Småsteppar på och är nu inne på en vecka med badrummen. Typ började idag… början på veckan var ju en enda lång julafton och vem vill städa då? 😉

    Faktum är ju att när man väl börjar städa och får fint på ett håll så inspirerar det till att fortsätta i ett annat hörn. Gissa vem som städade sin pysselvrå igår?? hihi…. *räcker upp handen!*

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.