Skrubba enligt Sara – introduktion

Jag har hört många prata om FLYlady, rensa i röran, feng shui osv i flera års tid. Jag har till och med varit inne på FLYladys sajt flera gånger innan och kollat, men "vänt i dörren" för att det varit för fult och för mycket. "Inget för mej", arbetsskadad som man är av webbformgivning. Men så plötsligt fick jag tips om ett svenskt forum som använder FLYladys tekniker, och då föll allt på plats!

Vi börjar med länkarna för alla er som inte vill höra mej jiddra, utan kollar själv:
Flylady.net
Skrubba

Jag har valt att kalla mitt flygande Skrubba efter forumet, eftersom det passar ihop med scrappa *joke* och jag känner mej mer hemma med Skrubba-forumet än med FlyLadys sajt. Jag kommer att svamla massor om mina tankar och hur jag gör, så var beredda på mycket text, och se inte detta som "facit", utan verkar detta vara något för dej – sätt dej in i grunderna och hitta DIN metod, det som passar ditt hushåll och din familj!

Vad är "Skrubba"?

Kort sagt ett sätt att sköta om ditt hem på ett rimligt och rutinmässigt hållbart sätt som passar din personlighet – perfekt för både sådana som _gillar_ att städa och såna som gör det för att man måste…

Det går ut på att man gradvis inför nya rutiner för att städa över sitt hushåll, och att man städar lite varje dag, istället för gamla tiders storstädning. Och lite är verkligen lite. När du flyger fullt ut kan det räcka med en kvart om dagen! Vad sägs om det? Det låter inte så jobbigt va? Det fixar vem som helst – till och med heltidsarbetande ensamstående mamma med 5 barn och noll energi över! Är ni dessutom fler som hjälps åt i hushållet blir arbetsbördan ännu mindre! Jag gillar den tanken!

Men jag ska säga redan nu att detta funkar inte för impulsmänniskor som inte är beredd att ge det en ordentligt inkörningschans, utan söker en mirakellösning som funkar imorgon. Ett av Flyladys ordspråk är att det blev inte skitigt över en natt, så det blir inte rent över en natt heller. Ting tar tid! Precis som med alla andra livsrutinsförändringar behöver man ge det en ärlig chans. Hemligheten med Flylady är Babysteps!

Babysteps
När man kör igång så tar man små små steg och jobbar in nya rutiner. Det allra första man börjar med är att "shina sinken". Nu ramlade alla bort som ogillar engelska termer och fikonspråk – men det är er egen förlust! =OD Jag gillar uttrycket – det är klatschigt och gav mej den kick jag behövde för att starta med detta! Jag behövde helt enkelt lite fikonspråk att hänga upp mina nya rutiner på! (Plus att jag inte gillar att vara anti en massa saker till höger och vänster "av princip" – det går alldeles för mycket onödig energi till sånt.)

Man städar av diskbänken, så att den är "ren". Detta ska göras varje kväll. Tanken bakom är att man startar varje dag med husets hjärta rent och fräscht. Man kommer in i rätt energi när man möts av en ren diskbänk, än när man möts av ett diskberg som man "måste" ta hand om.

Är du själv i hushållet har du tyvärr inget att välja på – du gör det varje kväll själv (been there, done that…). Men vi som har fler i hushållet hjälps såklart åt med denna grej. Jag trodde själv aldrig det skulle funka här hemma, för jag är en trött slarver vissa dagar och orkar inte ens kolla om det är rent eller smutsigt i diskmaskinen, om mitt glas får plats – jag bara ställer det på bänken och går. Jag vet att jag har såna dagar, och vet hur fånigt det är också. Men jag tillåter mej ha såna dagar nu också, för att vara mänsklig.

Känns det skitjobbigt att ta disken precis efter maten så låter jag det vara och tar tag i det ett tag senare – om det är jag som har kökstjänst! Vi delar på det här hemma, och det är inget militäriskt 50-50-system med rättvisa hit och dit. Man kan mycket väl ta avdukning trots att man lagat mat om den andra är tröttare en dag. Det jämnar ut sig i längden, så vi har inget behov av fördelningslistor med namn.

Babystepen börjar iallafall med att man jobbar in sin sink-shiningsrutin.
Här funkar det… kanske 85% om man räknar med att jag ibland gör det på morgonen efter. Det är väldigt många procent mer än tidigare och bsolut godkänt!! Jag minns att jag stod i köket för ungefär ett år sedan och gnuggade på spisen, och försökte få Magnus att gå med på att vi röjde upp i köket en dag i veckan var åtminstone. Hans svar då var att det är bättre att man gör det varje dag och sätter in sakerna i diskmaskinen direkt osv. Jo, jag vet att det är bättre, men nånstans måste man börja bryta trenden. Jag föreslog en slags babysteps redan då alltså, men var väl inte riktigt mogen. Nu funkar det! Och vi hjälps åt att hålla ordningen i köket. Det hinner inte bli så mycket stök när man plockar undan varje dag – eller nästan varje dag för att ha en realistisk nivå!

Om nu någon tror att vi har en glänsande, kliniskt ren diskbänk så tror ni fel. Man måste sätta en rimlig gräns som passar en själv. Kanske är det inte ens diskbänken du ska ta tag i när du börjar? Du kanske ska shina köksbordet?
Min diskbänk är godkänt shinad när det inte står onödig disk framme (men det får stå en gryta i blöt eller något rest-disk som inte fick plats i diskmaskinen när den kördes igång). Jag behöver inte ha torkat av under grytgallret, även om där är fläckar som kanske är sunkiga och enligt renlighetens alla lagar borde torkas bort direkt. De är kvar när jag gör det noggrannare en annan dag.

Säger som flylady: Go shine your sink!

image693

Flyga vidare?
Ska försöka mej på en snabb sammanfattning av vad som kommer sen, så ni vet om ni ska orka följa följetongen i mitt format. Jag kommer att svamla mer detajer om detta i kommande inlägg.

Swish and swipe (S&S) i badrummet görs helst dagligen.
När man gjort morgon- eller kvällstoalett (eller under tiden om det passar en – själv försöker jag minimera mitt simultanjobbande och göra en sak i taget – har redan varit i väggen en gång och har inga planer på fler besök) svabbar man av handfatet, duschen/badkaret och toaletten. Tänk "swisch" så förstår du hur noggrann man ska vara. När detta sitter så städar man utan att det syns att det behövs – man håller en grundfräschhet som smittar av sej på hela hemmet och energin i detta!

Veckorutiner – Weekly Homeblessing (WHB)
Du kommer att införa en lista över vad du vill ha gjort varje eller varannan vecka i ditt hushåll för att hålla det fräscht. På min lista står t.ex. blomvattning, rengöring av kattlådan och ivägkörning av återvinningen.

Zonlistor
Ditt hem delas in i 5 zoner som passar dina behov och ditt hem. Enligt Flylady brukar ett extrarum flytta runt mellan zonveckorna – jag kör själv lite på känn efter behov. Varje månad går du igenom hemmets 5 zoner, en zon i veckan, och har städat igenom hela huset. Du kommer aldrig mer att behöva lägga en hel dag på STORSTÄDNING och julstädning och vårstädning är ett minne blott.

Här hade jag gratis starthjälp med att bara ha 2 rum i färdigt skick när jag började med Skrubba. Sovrummet och nya badrummet. Resten av huset var renoveringskaos eller gammalt sunkigt ska ändå rivas snart. Jag rekommenderar således att man försöker babystepa med zonerna också. Decluttra (röj upp i) en zon i taget och kör igång zonlistorna i ett rum/en zon i taget. Vila resten av månaden och kör de andra rutinerna, röjning och mental förberedelse. Du kommer att känna när det är OK att lägga till nästa zon. Låt det ta tid, och lär dej leva med att ditt hem gradvis involveras i dina nya rutiner!

När du har igång zonstädandet kommer du liksom jag att känna inför varje vecka "yes, zonen xxx, den är enkel". Jag gör det på alla mina zoner nu, för att jag fått kontrollen med skrubbandet. Men jag har bara 3,5 rum som är "färdiga", en oinredd hall och ett vardagsrum som inte städas alls nu för det är tomt och ska rivas ut. Jag har full tillit till att när dessa zoner kommer med ordentligt i mina rutiner så funkar allt det andra redan så smärtfritt och enkelt för att jag har RUTINER att det inte blir det minsta jobbigt.

Hur mycket gör man då?
En "intensiv" Skrubbadag här, när jag inte "fuskar" utan gör allt jag "behöver" en dag så kör jag S&S i badrummet, shinar sinken (ofta redan gjort av sambon) och kör ett 15-minuters pass antingen i veckans zon eller på veckorutinslistan. 15 minuter som jag kan ta precis när jag vill under dagen. På morgonen innan jag går ut och börjar jobba, när jag är inne på lunch och har mat i mikron kan jag dammsuga av i veckans zon och kryssa av på listan – klar för dagen typ. Me really really like! Och det är inte jobbigt! Det är främst det du kommer att märka. Hur ojobbigt det plötsligt blir att städa när man vet vad man ska göra, vad man inte behöver göra och hur snabbt det går att göra det som ska göras!!

På helgen, när jag inte jobbar, kan jag kanske ta 2 eller 3 15-minuters pass, men då är oftast ett av dom något "fördjupande" som att kolla vad vi egentligen la i lådorna som står överst i garderoben, och om behoven av sakerna däri och lådorna ändrats. Notera att jag gör bara en kvart – inget "riva ut och organisera om hela garderoben när jag ändå håller på"!! Alla som känner sej lockade av att "när man ändå håller på"-rush varnar jag för en annan Fly-term: crash and burn. Det är så man ramlar ur den goda rutinspiralen och faller tillbaka i sina gamla slita ut sej och inte orka mer-rutiner istället. Behärska dej!

Listor – vad jobbigt?
Jag gör listor, för jag är en listperson som funkar bra så. Jag kommer att dela med mej av dom efterhand här som inspiration.

På Skrubba finns ett särskilt listforum som blivit väldigt populärt på kort tid. Jag går in och läser där ibland för att få inspiration, men oftast är dom dagslistor som ligger där på en helt annan behovsnivå än jag själv har, så då skippar jag dom. Men de kan även vara väldigt tankeväckande och bra, för det kan vara en dagslista som ser ut såhär: 15 min avspänning. Ta till er det som funkar för er och era behov, men må inte dåligt av att andra verkar göra mycket mer. Detta är ingen duktighetstävling, du ska hitta ett sätt att hitta dina rutiner som passar dina förutsättningar och dina behov helt enkelt.

I början kände jag att jag var totalt städoförmögen och sunkig när jag läste runt vad alla andra gör, men sedan insåg jag att det finns olika grader i helvetet. Vi har olika renhetsribbor och olika förutsättningar med oss från vår uppfostran. Man är inte en sämre människa för att man vill göra annorlunda i sitt hem än vad jag har behov av i mitt hem. Jag är trots allt ganska redigt uppfostrad vad gäller både tvätt och städning. Det görs med tanke och inte för att det ska vara så. Sedan har mamma alltid sagt att jag skulle få runda hörn i mitt hus när jag blir stor för att jag varit så dålig på att dammsuga. Men jag låter inte det påverka mej nu, mer än som en "jävlar anamma-sporre", hon ska nog få se =OD
Jag byter inte handdukar varje dag för att man ska eller bör göra det i bacillskräckens tid. Jag byter handdukar när jag tycker det behövs – och alldeles för sällan i köket (*rodnar* men det ska jag snart ta tag i när vi har vårt nya fina kök). På så vis skapar jag inget onödigt tvättberg heller, så jag har inte 7 maskiner tvätt i veckan på två pers.

Så du som ska hänga med på mitt skrubbatåg nu – kan du göra det för din skull och hitta en metod som passar dej? Du får inga duktig-flicka-poäng om du lyckas bra en vecka. Din enda belöning är att du mår bättre och är på väg åt rätt håll! Du får inga bestraffningar när du inte orkar en vecka för att hela livet är kaos heller! Släpp och gå vidare, börja där du står och försök inte "komma ikapp" igen. Som någon så klokt sa på Skrubbas forum – du blir aldrig KLAR, så försök inte ens!

9 COMMENTS

  1. Åh intressant! Jag har ”nosat på” Fly Ladys babysteps förut o drunknat i mejl o meddelanden därifrån, men nu sen jag fick bebis har det urartat här hemma, så jag tror verkligen att jag behöver nån sån här ”lätt” metod. Ska bli kul att inspireras av dina steg!
    Lycka till! Kram UlrikA

  2. Härlig läsning! Jag tänker redan lite på det här sättet, men att det var en hel vetenskap hade jag ingen aning om. Jag ska absolut hänga på detta och har redan gått in och registrerat mig på Skrubba 🙂

  3. Det är ett tag sedan jag var här nu när alla mina länkar försvann, men nu blir det till att länka hit igen. Vi behöver verkligen nya rutiner för städningen, och jag gillar tanken med att börja med diskbänken. Vilket jag försöker rätt ofta, men tyvärr är jag väl rätt ensam om det så de dagar jag inte gör det så blir det inte gjort…

  4. Har hängt på – diskbänken är med varje kväll…. fniss… alltid något. Känns BRA!
    Listor är fixade och sitter på INSIDAN av ett städskåp i köket – en liten påminnelse om vad jag KAN göra för att städa lite här hemma. Roligt att bocka av när man gjort något.
    MEN – att strukturera upp varje dag är inget för mig – jag gör nog som du, tar sakerna lite som det faller sig och passar i slutänden ändå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.