Jag trivs i mitt nya kök!

Även om det inte är färdigt än så har jag riktiga myskänslor redan när jag går in där. Det blir så ljust och fräscht och mysigt!!

image658

Nu är köksspishörnan färdigmurad och putsad, så nu väntar vi på rörnisse som ska komma och koppla in kökspannan till vårt vedeldade (och solpanels) vattenburna golvvärmesystem. Torsdag denna veckan har vi fått förhandsbesked om.

Magnus har fixat i källaren i helgen och förberett kökspanneinkoppling. Vi hälsade bl.a. på vår salamander som bor där nere (eller ödla som vanligt "obildat" folk säger – jag är biolog och kan inte säga fel…) och en padda som nog krupit ner i vinterdvala i gegget i vattenrännan som rensades ut efter sommarens översvämning. Vi städade även bort alla gamla lerkrukor och blomkrukor modell "växt ur" som man har 119 stycken av samt alla gamla glasburkar. Man får så snabbt nya, så vi bygger upp ett nytt förråd med väldiskade burkar istället.

Imorse när jag var uppe en sväng sa jag till Magnus att det var hemskans kallt i vårt hus. Ja, tyckte han, det är kallt ute också. Jag rusade tillbaka under täcket så fort jag kunde, och han kom för att pussa av mej innan han åkte till jobbet. Då hade han en liten bekännelse…. Det var elektrikerns fel att vi hade kallt i huset. Han hade klippt en kabel i källaren igår och jordfelsbrytaren hade löst ut. Han hade dock glömt att värme-grejen är kopplad på en egen jordfelsbrytare, så vi hade varit utan värmesystem sen lunch igår… kanske inte så konstigt att det var 14,5 grad i sovrummet när jag steg upp då… Nu är pannan igång igen + att det eldas för fullt i kakelugnen.

Magnus har svetsat ihop en ställning som vår nya gammeldags fläktkåpa ska byggas på, sedan blir hela hörnan från putskanten fram till panelen utanför bild till höger vitputs-roffligt målad inkl. fläktkåpan då (med insats av modern fläkt).

Med på den här bilden är banankartong med glas som kanske i framtiden ska upp i vår finvitrin i vårt blivande vardagsrum. Den är på väg upp på vår provisoriska vind här, och står däruppe nu.

Jag har ägnat en dryg vecka åt att plocka och fixa i skåp och lådor i köket. Bl.a. bar Magnus ner 8 banankartonger från mina tidigare hem, för att gå igenom ordentligt i behåll-kasta-loppishögar förra helgen.

Projekt plastburkar fixades också.

image659

När jag började var hela blivande diskbänken överfull med plastburkar i alla modeller och storlekar och kvalisorter. Det borde vara lag på att plastbuttar har standardmått som går att stapla i varandra.
Detta blev kvar, som ska staplas i en utdragslåda i spislinan.

image660

Mellanlådan i bråkskåpet har nu frysburkar och tupperwareburkar o.d. flyttat in i.

image661

En hel kasse med gamla sunkiga matlådeburkar och urdiskade smöraskar och tilltufsade glassburkar blev det till återvinningen. Skönt att ha det gjort!

image662

Alkisar? Nä, då hade vi inte fyllt ett helt bord med flaskor…. Vi har ett stort spritförråd däremot, och skulle behöva ha spritfest lite oftare… =O) Jag minns nostalgiskt min första sambo och jag som förtvivlat försökte bygga upp ett bas-barskåp, men starkspritbaserna tog slut innan vi hann köpa nästa sort. Ekonomin tillät inte riktigt shoppandet + att vi väl drack lite mer i den åldern än vad jag har glädje eller behov av nu. Jag spottar absolut inte i glaset, men är nöjd med att smutta på en 4a whisky en hel lördagkväll, eller en irish coffee… Om du mot förmodan skulle läsa detta, Johan, är du välkommen förbi på en drink!

Flaskorna har flyttat ur vardagsrummets vitrinskåp ner i banankartonger och backar på tillfällig förvaring i vårt tillfälliga vardagsrum (till höger i bilden nedan).

image663

Det lilla soffbordet hade vi bara i väntan på köksbordet, så nu står vårt vanliga soffbord på plats igen.

image664

Den andra köksvitrinen flyttade vi också in i förra helgen (utom vardagsmuggarna, som fortfarande bor nära diskmaskin och kaffebryggare i gamm-köket). Pizzatallrikarna dök upp i en banankartong och Magnus ville tvunget ha dom framme för att slippa äta på pizzakartongen alltid… Jag är tveksam, eftersom de inte går in i diskmaskinen såklart, och jag orkar inte handdiska…. Men men, de får en chans. Den lilla grenljusstaken fick stå här sålänge och ska nog eldas i jultid. Brydde mej inte om att försöka trolla bort den så länge. Dom otäcka mörkgröna muggarna tycker Magnus jättemycket om. Han fick dom av någon i 25-årspresent. Jag tycker dom är mindre snygga och ganska hopplösa eftersom man inte kan stapla dom vettigt. Men de får hänga med tills de är slut. Glöggmuggarna är också framme för att det är jultid snart.

image665

En ny bättre bild på våra glas, eftersom jag fick synpunkter/kommentarer om kvalitén på den jag tog med mobbekameran… =OD Har börjat använda vinglas och whiskyglas osv lite, och jag är rätt nöjd med möbleringen så här långt. Det enda som dräller runt lite är småglasen, som inte har någon logisk placering… Vardagsglasen har inte flyttat in än, men jag har flyttat in lite saknade "skräpglas" (katterna och några till som ej är med på bild) ur mina flyttkartonger. De är lite större än våra nuvarande vardagsglas, och mer som jag är van. Nu får jag nästan alltid fylla på glasen minst en gång… Mina kära äppleglas har också flyttat in här. De är stora om någon undrar… 35-40 cl tror jag. Två ölkupor fick också flytta in…

image666

Igår kom vårt nya köksbord på plats. Som ni ser blev det även Bekväm köksvagn. Annars blev det nästan som jag spånade. Korta ben behövdes inte och köptes i onödan (någon som behöver Vättern träben?), Magnus satte ribbor i botten på hyllmojen istället. Jag tog en skrivbordsskiva istället för köksbänk, för att det var billigt och jag slapp beställa fram den i överfulla köksavdelningen. 120×60 är den. Dock är den otäck laminat istället för faner som jag trodde, så den ger mej rysningar när jag drar tallriken på bordet. Kommer troligen att bytas snart igen – kanske till en längre skiva, så man får in 2 stolar i bredd också, trots hyllmojen till höger. Jag är inte helt 100 på köksvagnen heller – den var rätt stor (men härlig!!!) på plats…. Vi får prova oss fram.

image667

Matplatsen från andra hållet – se brödgömman!

2 COMMENTS

  1. Förstår att du trivs i ditt nya kök, ser jättefint och ljust ut! Panelen och tapeterna blev urbra. Så kul att få se det braiga resultatet nu efter allt ert kämpande med renovering. Måste vara jättekul att sortera och ställa i ordning när det är så nytt och fräscht och fint. Lite avis på barskåpet också *fniss* Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.