Kök med stormsteg! + lite katt

image609

I lördags kväll såg det ut så här i vårt kök. Vi bestämde oss för att försöka få iordning i mathörnan och Magnus gav sej på tapetsering, som han aldrig behövt prova tidigare, då brorsan/svågern är målare, och gör det snabbt kvickt och lätt. Nu hade svågern inte tid inom någon överskådlig framtid (3 barns aktiviteter + eget bygge hemma kan ställa till det på fritiden =OD), så vi chansade och provade. Så svårt kan det ju inte vara, och tapeten är standard/billig varianten + att vi har bröstpanel, så det var inga megalängder som skulle mönsterpassas.

image610

Som trogna bloggläsare vet är stegen faktiskt Gretas, så hon hjälpte gärna till så mycket hon kunde.

image611

Givetvis har jag gjort samma misstag med Greta som jag gjorde med Russin – plåtar massor i början när de är små och nya och ursöta. Sedan glömmer man/ser man inte att de växer, och plötsligt har man en halvvuxen kattunge och saknar många steg i storleksutvecklingen dokumenterat! Så här stor är Greta nu – och fortfarande ursöt! Jag har experimenterat med och utan blixt för att få med bygglampans kattskugga på väggen…

image612

Vår mathörna efter lite piffning nu på morgonen (tänk bort morgonmackorna, och släta till kattfilten…). Kökssoffan är på plats, och mannen blev lite ledsen att den är så stor/djup. Det har inte gått att "se" det riktigt förrän den verkligen var på plats. Kvar i mathörnan är golvlister (men de kunde inte spikas på plats innan skåpsockeln var på plats och ev. dörrfoder, så vi sköt på det – ni vet ständigt moment 22) plus att det ska upp en displayhylla uppåt väggen i hela hörnet så småningom. På den ska jag ställa "lantköksstämningssaker" som mina gamla Zoegasplåtburkar, ett blåvittkrus, en gammal hushållsvåg om jag hittar någon fräsch och snygg och funktionsduglig (den måste funka!). Tillfälligt köksbord är vårt soffbord i uppfällt läge. Mer om projekt köksbord nedan.

image613

Vi har påbörjat/fortsatt tömning av vardagsrummet också, eftersom vi hade gåsamiddag för 14 pers i det igår. Soffan har flyttat in dit kökssoffan stod tidigare, i datorrummet, och TVn har också rullats in där. Oh vad jag är glad för vårt provisoriska TVbord med hjul som jag köpte för en billig peng på Jysk! Endast två sladdar sticker ut på baksidan när det är optimalt packat och fixat – strömsladd och antennkabel. Tyvärr funkade inte TVn på den nya platsen. Antennsladen räckte inte och var inte i skick när vi förlängde (fick ingen signalstyrka) så dagens projekt blir att fixa längre kabel + ev. antennförstärkare så vi kan kolla TV i vårt provisoriska TVrum/datorrum. Vi fick kolla inspelat Jordan på boxen istället igår, när vi rasade ihop helt slut i soffan…

Väggen med lamporna ska alltså rivas, liksom nästa vägg bakom den (gamla ytterväggen). Nyuppreglade toaväggen blir vardagsrummets bortre vägg sen.

Kom på mej själv med att säga att vi nog ville sitta och njuta mycket av vår sköna utsikt sen (gärna i Chandler/Joey-fåtöljer!!), och kanske skulle ha en projektsorduk ovanför glasväggen att veva ner sen när vi skulle kolla på TV. Jag har aldrig ens tänkt tanken på duk tidigare, så det var en rolig vinkling. Kommer troligen inte att bli duk/projektor heller, för rummet är inte tillräckligt brett för att ge dräglig tittbild tror jag (gillar inte dukfilm heller – jag tycker man "ser" den vita duken genom filmen – man får sällan svärtan som man får på en tv-skärm)- men det hade onekligen löst en del möbleringsproblem… Hur gör man när man vill se utsikten, kunna titta på TV och inte vända ryggen till kakelugnen så man glömmer mata den? Ställer soffgruppen på en rund snurrplatta och snurrar den efter behov??

image614

Vårt gamla köksbord som bara finns i reserv – vi ska inte använda det om vi inte absolut måste. Det är helt uppslitet – alla kantremsor är avslitna så man ser spånskivan, klaffarna hänger när de är uppfällda osv. Dessutom var det för djupt och lågt till kökssoffan nu också. Det är bara inne igen för gåsamiddagen igår.

I bakgrunden syns panelen Magnus börjat spika upp ovanför kakelhöjd på spisväggen. Vi fick färg bruten i ungefär IKEA-grått. De skulle "snart" få in "rätt färgkoder", men de hade kört på känn med en spektrometer i butiken som ingen av de 2 som jobbade där behärskade riktigt. Jag är nöjd med färgen även om den inte är exakt – hade den varit exakt hade det kanske blivit "för mycket". Vår skafferihylla som sitter i lillköket nu ska troligen få flytta in på den här väggen också, eftersom jag trivs med att ha småsluntar med mjöl, socker och överbliven pasta/ströbröd m.m. inom räckhåll vid matlagningen. Där cykeln står ska in en 60bänk till med spishäll överst, men den är flyttad i väntan på muraren (som först varit i LasVegas och sedan blivit sjuk, så vi väntar och väntar… Det är ju nästan ingen som behöver ha murat och fixat i världen nu inför eldningssäsongen…)

image615

Kommer ni ihåg min hotspot-bänk? Bra jobbat såhär långt va? En kattmatskål undanställd från Russin (kattmatplats på golvet till höger), ett kattmatslock som väntar på nytt jobb i kylen, en godisskål från gårdagens kalas och en brödkorg med pågående limpa i.

image616
Den här hyllan har jag alltid gillat på IKEA. Från början var den tokdyr, men nu har dom sänkt priset. Funderar på om den ska få bo på väggen ovanför. Men jag hade helst velat ha den gråmålad i samma färg som panelen/skåpen så den smälter in… Sedan tror jag inte jag behöver så många hyllor, så vi kör nog en konsol-variant istället med lite olika hylldjup. Kanske två smala nere och 2 djupare till kokböcker uppe? Men då känns det kanske som om de välter på en, så det kanske ska vara samma djup iallafall…

Nu till blivande mathörna igen. Om vi ska ha kökssoffan kvar behöver vi fixa ett nytt köksbord. Under tiden som vi fixat har vi haft diskmaskinen stående i en låda precis vid kyl/frys, där matplatsen hamnar nu, och jag har gillat att ha ståhöjd där att packa ut och bre mackor till frukosten, fixa mat till katterna osv. Det kanske går att kombinera våra behov? Om man bygger ett köksbord som ger lämplig äthöjd från kökssoffan, som inte är så djupt att det går ut en massa i dörrgången och stället ett par barstolar till, så får vi vad vi behöver, och till en hyfsad peng.

Kanske såhär?

image617
Köksbänkskiva i samma material som vi har på bänkarna. – stadig och 60 djup. Är den bara lång räcker den till oss både att sitta mittemot varandra och i soffan bredvid varandra och plats på köksbordet till grytor m.m. Vi kan klämma in 4 pers på fika också utan problem.

Middagsbjudningar får vi kanske skaffa matsalsbord, som det är så många vuxenpoäng på… Jag är uppvuxen med ett stort härligt hemmabygge till köksbord och utan "stängt finrum" och har aldrig riktigt förstått meningen med matsalsbord. Därför har det inte riktigt varit med i planeringen. Tycker inte vi har så många vänner att det behövts kunnas dukas till en massa folk… Jag vet inte hur jag tänkt, för igår blev det ju påtagligt uppenbart igen när hela Magnus klan kom på kalas (2 syskon med 5-personsfamiljer + mamma och mormor). 14 pers skulle vi duka för om alla är pigga och friska, och då var ändå Magnus pappa inte på plats – himla mysigt och trevligt, och det fanns gott om hjärterum! Får kanske tänka om lite där, och skaffa någon lämplig lösning med iläggskiva och grejer på sikt iallafall. Kan ju behövas för scrapträffar i glada vänners lag också!! =OD Det är svårt att planera vardagsrummet innan man SER hur stort det blir. Det är en massa väggar i vägen nu. Möbleringsprogram på datorn i all ära, men man ser inte förrän man står i rummet hur det blir.

image618
Bordsben mot kökshållet? Datorhurts/ben i obehandlat trä – målas vitt. Hyllan högst upp blir brödförvaring? Får kompletteras med ben, eftersom denna är kontorshöjd, och vi behöver mer "barhöjd" om det ska bli som jag tänkt. Eller ska vi ha köksövagnen som komplement att ställa på kanten?

image619image620
Småben under hyllhurtsen? Eller ska man helt enkelt sätta ett väggskåp på ben så man kan stänga in bröd och frukt? Är det bröd och frukt jag behöver förvara, eller har jag hunnit hitta nya bättre lösningar till detta då?

image621

Höj- och sänkbara ben på andra sidan att anpassa efter den höjd vi vill ha. Snabbt och billigt hemmabygge efter våra behov? Jag gillar träskiva+vita-ben köksgrupper och älskade IKEAs Visdalenserie! Skulle kunna inreda ett helt hus med denna fantastiska utgångna serie – dubbelsäng och garderober, bokhyllorna och matgruppen, köksvitrinen – mums! Detta skulle bli liknande om vi har en trädel som målas i lämplig färg…

image622
Barstolar till? Barhöjden 90 cm står det på IKEAs hemsida på Ingolf – vilket borde vara "köksbänkhöjd" om jag inte är helt ute och cyklar. De borde inte vara så krångliga att klättra upp på för små smidiga kvinnor som jag….

Alternativet till mathörneprojektet är att sälja soffan igen, hitta en mindre som går in på andra väggen fram till dörrhålet, så Magnus får sin kökssoffedröm iallafall, och ha en vanlig matplats vid fönstret. Inte lika kul….

Avslutar inlägget med lite blogg-mappstädning.

image623
image624
image625

Några läckra mattor i Sara-stil. De två översta från Mattema, den understa minns jag inte… Såg en liknande på Koja till slott/Design? med Simon&Thomas för ett bra tag sedan och blev tokförälskad. Det hänger en rutig sak hos Karlskronamöbler också med samma tema/variant – färgglada rutor, men där är bara en enda grön ruta på den. Man kan ju inte ha en hel matta med massa färgade rutor och bara en enda grön – det måste de väl förstå iallafall? Fast jag får inte ha mer grönt i mitt hus, så det är kanske lika bra… =OD

Matta har ingen hög prio alls, och mattor är svårt med katter i huset. De gillar att kloa i mattor, och gör det automatiskt när de känner dom under tassarna. Det går inte att lära dom av med detta, så mattan måste tåla klogympa. Det är alltså skillnad på klösa sönder och motionera klomusklerna, men vid motionen åker det med trådar eller blir maskor om mattan är billig variant. Mattan vi har i vardagsrummet nu tål klogympa bra – det syns inte var Russin brukar kloa och har gjort regelbundet i 5 år. Den mattan är rätt praktisk ur en annan kattsynpunkt också. Kräk. Katter kräks gärna på spräckliga mattor för att kamoflera kräket. Fläckar syns inte så bra heller. Men "seriously" hur snygg är mattan? Den är rätt luggsliten och färger och mönster skriker 80-tidigt 90-tal… Jag har svårt att tänka mej att den ska få flytta in i mitt nyrenoverade vardagsrum sedan… Passar nog inte riktigt i miljön… Magnus är dock inte lika övertygad som jag om detta faktum, så sista ordet är inte sagt där.

image627

Smart gardinstång med inbyggd belysning från Ellos!

image628

En lååång trött katt för två veckor sen…

Och slutligen en mycket talande serie om vad jag omgett mej med senaste veckorna, som bokstavligen ätit energi med sked. Kan det bli tydligare illustrerat än så här?

image626

4 COMMENTS

 1. Åh, de där tapeterna är såå fina! Vi är jättenöjda med våra, vi valde ju till bården också och tycker det bliev kalasbra!
  Dessutom har vi bytt handtag på luckorna i köket, bilder på det kommer på min blogg!

 2. Älskar sådana kökssoffor!!Ville ha en i vårat kök nu när vi gjorde om men lyckades inte övertyga sambon.Suck..
  Här har du din rutiga matta förresten:
  http://www.e-stjerna.se/sortiment/visa_matta.asp?id=353
  Den är så snygg,vi hade den i matt butiken där jobbade förrut från just denna levernatör,handknuten ull och så härliga färger.
  Var nära att köpa den många ggr men kunde inte riktigt motivera en bra plats till och ha den på och där de passade in förutom i barnrummet just då och då kändes den liite för dyr för det.men jag kan ångra mig lite idag för nu hade den passat bra i tv rummet.

  Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.