Jag gjorde det! Jag vågade!!

Som ytterligare ett steg i min personliga utveckling och bearbetandet av perfektionisten i mej har jag nu FÄRGSORTERAT min bokhylla. För er som inte är insatta tycks det kanske som ett perfektionistdrag att göra det, och det är mycket möjligt att det är så också, men för mig som är arkiv-fascist är detta ett megastort steg! Under 35 års tid har det varit totalt otänkbart att ha böcker sorterade på något annat sätt än biblioteksmässigt i författarordning, alfabetiskt efter efternamnet. Allt annat har det varit dödsstraff på.

Jag började bryta upp lite från denna ordning när jag flyttade hitåt Blekinge och fick fler rum att ställa bokhyllor i. Då började jag ämnessortera böckerna lite istället. Jag hade "klassiker" för sej, böcker som jag sett som film för sej, bokserier för sej, djurpratsböcker för sej och böcker om jämmer och elände (allt från koncentrationsläger via knark till anorexi) för sej osv. Det kändes i och för sig väldigt bra (och "bibbligt") att ha den uppdelningen, men det var lika pladdrigt att titta på som ren alfabetisk ordning… Vissa kategorier var väldigt nichade och små också….

Plötsligt en dag insåg jag att min hjärna egentligen inte alls fungerar så som jag alltid trott. Jag letar faktiskt inte efter en bok av vad det nu var författaren hette igen. Jag har färgfotografiskt minne eller vad man nu ska kalla det. Jag letar efter en grön, gul eller blå bok! Så varför inte ha dom i färgordning? Jag hade precis fått insikten när det började dyka upp färgsorterade bokhyllor i mina bloggrundebloggar. Någon på Skrubba kom med tipset att färgsortera cd-skivor också. Detta var nångång i våras, och jag har gått och sugit på karamellen ett halvår nu. Jag kan återigen konstatera att jag gått i min pappas fotspår och hur lika vi är i sinnet! Mamma fick ett psykbryt hemma när han hade fått ett ryck och färgsorterat alla böckerna en gång. Då tittade jag bara storögt på honom och undrade HUR han kunde få för sej en så tosig idé! Nu står jag här 25 år senare och gör samma sak. Han lät stolt över mej när jag rapporterade det i telefon nyss. =OD

Förra helgen kom bokhyllorna in som vi köpt på Blocket, och jag har sakta men säkert (babysteps) kunnat börja tömma mitt överbelamrade 14 kvadratmeters kontor, med 7 bokhyllor inknödda provisoriskt. Jag har burit böckerna i kassar och bara ställt in böckerna i den ordning de kom i bokhyllan. Igår sorterade jag bort allt som inte var mer eller mindre skönlitterärt till hyllorna som ska in i datorrummet (till ett restlager med vita Billyhyllor där vi ska ha "fackböcker" och sånt). Fredag kväll satt jag och sneglade på de inställda böckerna halva kvällen och fattade beslutet om att testa färgsortering. Bara inslängt var ändå inget alternativ, det skulle ju sorteras på något sätt. Jag lobbade idén igen för sambon, som skeptiskt lät mej försöka.

Igår kväll skred jag till verket, och blev så distraherad att jag inte ens kunde koncentrera mej på Heath i Casanova ordentligt (tur man har box och kan spola tillbaka när man missat att reklamen var slut).

Visst blev det läckert?
Sambons kommentar: Men den sista Arn-boken (som är röd) måste ju få stå vid dom andra (blå). Nope, nu testar vi så här! Kanske blir vi tokiga, kanske lockar det till mer läsning, kanske får jag sortera om allt igen vid ett senare tillfälle, men som sorteringsfreak ser jag det bara som en extra bonus om jag "måste" göra det sen.

Nu ska jag gå igenom hela bokhyllan med kritiska declutterögon och skicka alla böcker jag inte vill ha, inte kommer att läsa, inte behöver ha kvar. (Någon som vill ha?) Jag tror inte det blir så många *vissel* för jag är inte redo att släppa mina böcker än. Men jag vet ett par energisugar som kommer att ryka, som jag nästan ryser när jag ser. Såna "jag har fått, jag borde verkligen läsa denna"-böcker och "alla säger att den är bra, jag måste göra ett nytt försök".

Jag hade smygtränat med CD-samlingen som jag packade ner i färgordning redan i vintras, och därför var lätt att packa upp.

Så här ser vardagsrummet ut idag. Hyllorna köpte vi som sagt i klump på blocket, så det är inte riktigt som vi hade planerat. Vi vill egentligen ha vitrin på alla hyllor, men det finns inte vitrindörrar till 60-hyllorna, vilket vi inte visste när vi hämtade vårt fynd på Långö. Hyllmetrarna blir dock desamma om vi köper en 80 och en 40-hylla och byter ut 60-hyllorna med, så vi får ha det så här "sålänge" – hur länge det nu blir. CD-hyllorna ska också få vitrin, och jag hade tidigare funderingar på att stoppa in dom på långväggen och ställa en 40-hylla där cd-hyllorna står, men jag vet inte om det blir för stökigt att se så många hyllnivåer…

Vi har båda saknat stereo och tillgång till CD-skivor, så nu ska vi se om det blir lite mer musik i huset, även om det bara är min icke-värstingstereo vi har att tillgå tills vi investerat i en ordentlig mediaanläggning. Drömmarna finns, men inte finansieringen. Benno är ju lite 1900-tal också, men det är så skönt att ha tillgång till sin musik igen att jag struntar i det för tillfället!

Soffan bor vi in oss med, och vi gillar den här möbleringen, så det kommer nog att bli så med ny soffa också.

Bakom soffan är en gång, sedan har vi två låga billysar med dörrar som ingick i Blocketfyndet. I dessa ska vi kanske ha barskåp, kanske video/DVD-förvaring eller annat som man kanske inte måste se hela tiden, men vill ha tillgängligt och nära. Barskåpsbeslutet är inte slutgiltigt fattat än.

I min planering har det hela tiden funnits två såna här Bondehyllor (fast med lådor i nederdelen). De skulle stått ihop med Billysarna i hyllsektionen i hörnet var min grundtanke. Det var innan vi hittade hyllorna på blocket och stod med 4 extra hyllor vi egentligen inte hade planerat att ha… Samtidigt har tankarna kommit smygande om jag verkligen vill se all sprit (ni minns kanske mängden…) dagligen? Det var även innan vi bestämde oss för TVn på den väggen, så då fanns det mer plats fram till fönstret. TVn hade vi tänkt ha på fondväggsväggen, men vi valde att testa så här istället och det kändes bättre! Inte "samma som innan, vi kan det här".

Vi har ju hela fondväggen kvar omböblerad, men har konstaterat att matbordet vi strök kanske ändå går in där, och jag känner att vi vill hålla så fritt som möjligt i den delen av rummet så länge. Annars bodde ju barskåpet där innan, och just nu står backarna med sprit där också, så det kanske blir ett sideboard eller något lågt skåp där till baren. Var och om alla "finglas" (har en massa nerpackat på vinden fortfarande) hamnar återstår att se… Det är många beslut som ska fattas när man bygger ett hem från scratch med genom åren ihopsamlade saker hos två hamstrar =OD.

5 COMMENTS

 1. Åh, vad jag känner igen mig! Härligt att läsa! Det där med att ha ordning på böcker är härligt, sen vi flyttade så har jag ingen alls ordning, allt bara åkte upp från kassarna så snart vi var klara med vardagsrummet, för att röja ut det som sen skulle bli vårt kontor, som då fungerade som rum där man ställde in alla kassar och lådor och sånt löst som man inte visste vad man skulle göra av just då.

  Det blev SUPERLÄCKERT med färgordningen på bokhyllan! Ojojoj! Jag började snegla på vår bokhylla här och tusan vet om jag inte skall ta en dag efter jobbet och göra samma sak som du. Jag upplever att det är rörigt för ögat när de står blandade som de gör nu. Det enda jag gör ibland när det gäller sortering just nu, är att sätta böcker av samma författare tillsammans, men inte ens det är nåt jag gör regelbundet, utan det är allt rörigt…

 2. Det blev ruskigt snyggt med böckerna!

  Så tycker jag definitivt att det ska se ut…är likadan.

  Vi har också såna billyhyllor fast med vitringlasdörrar på!

 3. Ha ha ha – snacka om att vara designnörd och sortera böcker i färg! Love it! Du är för härlig Sara! Måste hålla med om att det är snyggt, men det skulle aldrig funka här. Här är allt i bokstavsordning och avdelat i olika ämnen – typ bibliotekssortering 🙂

 4. Blir så full i skratt när jag ser den här bokhyllesorteringen på fler och fler bloggar. Jag är nämligen uppväxt med en sån bokhylla med mååånga böcker i just färgordning. Kan säga att det varit många kommentarer genom åren när folk kommit på besök hos mor och far.

  Jag funderar nu på att göra detsamma hemma hos mig men jag vill nog ha ljusa böcker upptill och mörka nere. Fast det kan nog bli protest från käre maken bokhylle-ordningen är annars hans gebit =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.