Dag 10 – du kan göra vad som helst en kvart!

image723

Hoho – är ni med igen?
Jag vill be om ursäkt att jag lämnade er alla hängande i luften med ert babysteppande. Ni har inte nött ut diskbänken nu hoppas jag? Blogg.se funkar lite halvrisigt just nu också.

F.ö. måste jag lära mej köra skrubba-metoden även med mitt jobb, eftersom jag egentligen veeeeet att jag jobbar mer effektivt om jag inte tokjobbar, utan blandar stort och smått, kul och tråkigt, ledigt och jobb, vila och megastress! Nu har jag precis avslutat den sista stora stress-grejen runt årsskiftet – bokföringen. Jo, ja, jag borde ha gjort november långt tidigare, men det blev inte så, så nu kolliderade november med årsskiftes-jobbtoppen och har legat där som en riktigt energitjuv, eftersom jag var tvungen att göra det innan skattedeklarationen den 17 januari, antingen jag hade tid eller inte. Bestämde mej idag för att "just do it", och det gick så lätt och smidigt (som vanligt) att jag drog över december också när jag ändå höll på.

För att hitta energin till detta projekt skrubbade jag! Jo, det är sant! Dessutom har jag kört med aktiv ljusterapi den här veckan. Ingen snajdig ljusterapilampa, men tända lampor på kontoret! Jag har en sån gammal up-light som ger härligt ljus! Tyvärr har det varit lite risigt med sömnen – när jag går in i såna här jobbtoppar brukar jag få sömnstörningar. Men jag är inte så trött under tiden, även om jag ligger vaken och jobbar till 2 på natten, med massor med tankar i huvudet. Men sen kommer baksmällan. Sen en dag. *fniss*

image724

Idag har jag skrubbat lite i zonen, som den här veckan är köket. Jag dammsög golvet och torkade bort alla jordiga Greta-tassar från vårt fiiina vita golv (man kan INTE gå på mattorna! Sökes – kattvätt att montera innanför kattluckan) på lunchen. Detta tog knappt en kvart. Eftersom jag hade tagit en frottétrasa till Gretas tassavtryck, som var våt och dyngig nog att slänga i tvätt, så sköljde jag upp den lite och passade på att göra en sak som aldrig blev gjord förra veckan på entré-zonen. Jag torkade av vår fina blå ytterdörr. Tänk vilken skillnad det gör, och vad bra det kändes att "sköta om den". Det är just såna här små fördjupningsprojekt man får tid till när man skrubbar och har ett flygande hem. Jag swischade även badrummet imorse och gjorde en allmän lägeskoll i tvättstugan. Och min sink var shinad igår med startad diskmaskin när jag gick och la mej (och läste till halv-2 *harkel*).

Repetera dag 1-9 själva nu, så kör jag vidare med dag 10 på babystepen.

Nu är det dags att börja jobba med er timer i en kvart. Man kan göra jättemycket grejer på en kvart! FlyLady föreslår att ni kör en kvart "rensning" och därefter en kvart välförtjänt vila med fötterna upplagda och tidningsläsning! Så förutom era morgon och kvällsrutiner ska ni göra något med timern en kvart + en kvarts vila.

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att mina föräldrar "skrubbat" hela mitt liv! Min mamma gjorde aldrig något mer än max en kvart, sedan var det paus (rökpaus ofta – hon är dock helt rökfri sedan 1999). Min pappa shinar alltid sinken och går ofta och plockar med småsaker. Han kör också "kellyprojekten" (jag ska förklara Kellys senare) och kan plötsligt torka ur kylen eller svabba av alla handtag på köksdörrarna. De har alltså inte känt till den här metoden, och de har precis som alla andra tokstädat till jul osv, men småbitar känner jag ändå igen och har med mej utan att tänka på det.

Min pappa har utvecklat städdille mer och mer sedan båda blev pensionärer, och jag tror det är dagligen han ligger på knä och torkar av fläckar på deras hopplösa laminatköksgolv, där minsta droppe/spill/fläck syns. Jag fick denna insikt när jag låg på knä idag och handtorkade Gretas tassar – jaha, nu har jag blivit som pappa. Rachel – jag är där nu! *ASG* (alla som sett Vänner vet vad jag menar).

Hyllning till dammvippan (bild överst)

För ett tag sedan föll jag till föga och inhandlade 3 stycken dammvippor av strutsfjäder (2 små och en stor). Jag tänkte ge bort en i julklapp, men det blev ingen över när jag tog ut en här på kontoret också!! *fniss* Det hade pratats en hel del om dessa på Skrubba, och jag tänkte det var värt ett försök. Allt för att förenkla städandet, och den beskrivning de gav verkade helt klart lovande. Jag var ju så dum att jag ville ha mörka möbler i sovrummet – och det blir ju inte alls dammigt i sovrummet! På 3 dar är det damm på möblerna, som ser himla tråkigt ut! Lösning: dammvippan!

Strutsfjädrar är särskilt bra till just dammning, för att de blir statiska och inte är feta (som vanliga fågelfjädrar). Metoden är att stryka vippan över området som ska dammas. Glöm alltså alla viftande husor på film! Stryk vippan som en fiolstråke över området du vill damma. Du behöver inte plocka bort prydnadssaker varje gång – det går att damma runt och PÅ dom! Min gitarr har aldrig varit odammigare!!

Jag hårdtestade den vid min kontorsräddning förra veckan – hade en timme på mej att städa av ett ostädat kontor, sen skulle det komma en fotograf och plåta mej till en tidning PÅ mitt ostädade kontor. Ut med ny-dammsugaren (Oxy3 från Electrolux) och dammvippan. Styla bort synligt plåtter i skåp och lådor. Oj, ovanpå mitt mapparkiv var det DAMMIGT!!! Där låg dessutom en hög med tapetprover från gamla väggarna, som ska dokumenteras på något sätt "nångång". Dessa hävde jag i en plastsäck och ställde mellan en hylla och en vägg. Sedan fram med dammvippa. Drog den en halv centimeter över ytan och SÅG hur dammet sögs upp i vippan!! Jag ljuger inte! Jag fick damma över ytan ett par gånger, men det blev verkligen odammigt – helt klart godkänt!

När du dammat färdigt ett rum tar du ut dammvippan och skakar av den utomhus. Jag lovar, det blir ett rejält damm-moln! Du blir chockad första gången och undrar VAR allt det dammet befunnit sej! Molnet försvinner och vippan är fit for fight igen. Jag tar bara ut och ruskar av den när jag kört ett "stort damningsrejs". Har jag bara svept av en hylla eller byrån i sovrummetlåter jag vippan bara ligga oruskad till nästa gång. Det klarar den av.

Vippan finns bl.a. på Clas i sjön

5 COMMENTS

  1. Det känns så bra att läsa här om din städning!
    Som att ja lär mig utan att öva å det blir städat utan att ja gör något… det är nog inbillning, ja
    vet, men lite skönt ändå! Å några gånger har ja faktiskt skrubbat sinken sen ja började läsa här.. lite oftare än vanligt! =)

  2. hmm det är alltså dags att damma av sina förutfattade meningar kring en dammvippa. Har alltid trott att de bara virvlade omkring dammet till andra ställen. Låter intressant!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.