Skrubba dag 11-13 – jag har fått en skrubb! ;-)

image730 Kan ju inte låta bli att visa er min köksskrubbsdörr, som kom på plats igår, med kammarlås å allt! En härligt gammal, låg och skev dörr som tidigare satt mellan hall och vardagsrum. Kammarlåset låg med i en bråtelåda Magnus köpte på auktion i somras (ni kanske minns att jag drömde om ett sånt).

Nu har inte den här skrubben så himla mycket med skrubbandet att göra, mer än att skrubben (som blir över när trappan till övervåningen är byggd) kommer att husera måttligt med sopsortering och kanske lite annat organisatioriskt bra. Men detta får jag återkomma till när vi vet hur stor den faktiskt blir. Det är svårt att tänka sej storleken nu innan trappan är byggd…

Dag 11 på babystepsen ska man motivera sig genom att skriva "städ-affirmationer" på en ny sida i sin blivande rutinpärm.

Dag 12 ska du radera alla FLyLady-mail du fått, om du bestämt dig för att prenumerera på dom. Jag har själv inte gått med på FlyLady-maillistan förrän ungefär när jag började skriva till er här i bloggen – mest för att få mer kött på benen och en påminnelse i brevlådan att jag glömt er 😉 Jag har Daily Digest-modellen – annars drunknar man i mail (8-10 om dan sisådär)! Jag kikar på dom väldigt snabbt, men just nu har jag faktiskt 3 mail som ligger och skräpar i brevlådan, så jag ska skumma igenom dom och radera dom bums. Så, då var det gjort. Ingen panik, allt kommer igen cykliskt – jag läser det som för stunden ser intressant eller inspirerande ut bara. Ingen press eller stress.

Dag 13 börjar lite nya saker! Jag har själv ganska nyligen kommit till dag 13s punkt, men jag har plockat och byggt mitt eget skrubbande efter vad jag funnit inspirerande och jag behövt för stunden. Eftersom jag inte har så avancerade morgon- och kvällsrutiner smög jag på zonstädandet ganska direkt, och jobbade in det zon för zon, efter hand som det kändes bra – med viloveckor om det var mycket på jobbet eller en stökig zon som inte var färdig att börja zon-städa i.

Nu ska jag lansera begreppet Kelly (det nya för dag 13). Vem Kelly är har jag inte förstått riktigt, men "en Kelly" är en snabb uppgift man gör varje dag (må-fre), som ger effekt och för min del mycket städinspiration. Kelly ser jag lite som ett "plusjobb". Där får man påminnelse om dom där alldeles för sällan – om någonsin – grejerna man kanske borde göra, men aldrig ens kommer på tanken, för att det inte finns med en naturligt. Det kan röra sig om att diska ur sophinken, ta en kasserad tandborste och skura av runt kökskranen, städa toastolen ordentligt, även plocka bort och skura under ringens fästen osv. Kelly hittar på dessa uppgifter och mailar dom till oss om vi är med på mailinglistan. Det finns Skrubbare (exv lingling) som skriver upp veckans Kellys i sin veckolista, så jag kikar igenom hennes lista eller läser smygtitten som kommer med söndagsmailen när jag gör min veckolista. Vissa sakert passar inte mej, vissa saker står redan med på min zonlista och ska bara förtydligas (t.ex. även ta loss toaringen). Kellysarna brukar ha anknytning till veckans zon, så det är bra påminnelser för det där lilla extra som gör zonstädningen så effektiv!

Du ska alltså välja en av veckans Kellysar att göra idag! Du kan välja vilken du vill, oavsett dag.
Veckans zon är badrummet + ett extra rum (ev. barnrum verkar det som – jag har valt pysselrummet eftersom mitt badrum är välstädat och "enkelt" att zona). Jag gör inte mina Kellysar på deras särskilda dag utan ser bara till så de jag känner för att göra kommer med på min veckolista.
Måndag:
toa: städa runt basen och baksidan på din toalettstol
barnrum: töm papperskorgar och passa på att slänga allt du ser som ska slängas (t.ex. trasiga pennor, godispapper). Bara synliga saker, öppna inte skåp och lådor. Denna Kelly kan såklart dina barn göra själva också!
Tisdag:
toa: diska ur sophinken, invändigt och utvändigt
barnrum: 27 fling boogie – dvs släng 27 saker. Kanske något du kan göra ihop med barnen, och du bestämmer hur mycket de ska få besluta själv baserat på deras ålder såklart! Har du inget barnrum – gör en 27 fling boogie i ett annat rum.
Onsdag – sluta skjut upp saker-dagen
toa: släng gamla mediciner. Eller mer korrekt, samla dom i en påse som du kan ta med till apoteket. Passa på att damma ur medicinskåpet genom att lyfta på sakerna och damma under.
Barnrum: kasta trasiga och omaka strumpor.
Torsdag:
toa: skura av handfat och ev. bänkar – shina!
barnrum: torka av lampknappar, dörrhandtag och dörren från fingeravtryck o.d.
Fredag:
toa: våttorka golvet – det finns inga rätt eller fel, bara moppa på så det blir gjort.
barnrum: släck hotspots ihop med barnen

Jag har hittills inte vågat mej på någon 27-flingare så organiserat – jag plockar det mesta i skräpväg automatiskt hela tiden, eftersom jag mår dåligt av en massa stök, så jag tror jag får gå ganska långt för att hitta 27 synliga saker att flinga. Däremot kan jag tänka mej att köra en 27fling i någon låda på sikt. Jag märker ofta när jag letar speciella saker att jag har en massa små boxar och lådor utspridda i min kontorsstuga framför allt, då det är här de flesta av mina inflyttade "saker" förvaras. Där finns massor med bra-å-ha som jag kan kasta eller iallafall försöka flytta ihop till ett ställe för att få bättre överblick. Det sker gradvis. Och sedan jag började skrubba har jag blivit mycket mycket bättre på att kasta gammalt bröt. Igår slängde jag ett gammalt pennskrin som jag aldrig använt. Det var fina fåglar på det. Kostade nog en tia en gång i tiden. Hittade det bland mina A5-fågelvykort när jag skulle gräva fram några vykort med fågelholksmått till sambon. Jag slängde det. *duktig*.

Vi har i och för sig passerat dagarna med negativa tankar – det kanske kommer nya längre fram på babystepsen, men jag vill ändå ta upp en sak som jag kommit på med mig själv som svårt med skrubbandet.

Att städa där det inte syns att det behövs!
Varje gång jag gör det har jag en liten gubbe på axeln som tjatar i mitt öra och tycker att jag borde lägga energin på att städa där det behövs istället. Jag får jobba hårt mot dena gubben och förklara att man inte alltid ser att det är smutsigt, och att det är bättre att ta det innan det syns än när det syns, för då kan det vara svårare.

Jag pratar framför allt om S&S i badrummet – dvs att torka av handfat, badkar och toalett snabbt varje dag (eller varannan brukar det bli här). Jag alternerar lite och tar handfat-badkarskant en dag, badkar-toalett en dag och handfat-toalett en dag beroende på om badkaret använts m.m. Handfatet ser oftast skinande rent ut. Men om man känner i själva handfatet är det inte blankt och rent. Likaså uppe på kanten där tvålen och tandborsten droppar. Så visst torkar jag bort sånt som ska torkas bort när jag S&Sar, även om det inte SYNS så bra. Och mitt badrum är himla fräscht fortfarande! Inte det där gradvisa igengroendet när man plötsligt upptäcker att det är svårare att skura ur toaletten. Toaborsten tar jag med ungefär varannan-var tredje dag och en dag i veckan med medel i toan. Jag rekommenderar den osynliga städningen trots gubbar på axeln. Det behövs, och hjälper till att hålla din städenergi och fräschhetskänsla på topp.

Jag har inga anlag för OCD (tvångshandlingar), så jag är inte särskilt orolig att jag ska ryka dit på någon av alla bacillskräcks-handlingar denna sjukdom kan bestå av (ni har kanske sett Scrubs när Michael J Fox tvättar händerna tills dom blöder…). Jag lider inte av minsta lilla bacillskräck faktiskt – köper inte ens rengöringsmedel med bakteriedödande i (oftast är detta miljövidriga medlet Triclosan, så det går bort!!). Jag antar att det är lättare att städa om man inte är "livrädd" för allt sånt som inte syns också. Det är kanske mest därför min gubbe sitter där och tjatar – för att städningen verkar onödig när det inte syns (men det känns!)… =OD

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.