Skrubbat i 2 veckor – swisch and swipe!

Nu har jag peppat till babysteps i 14 dagar. Nu är ni så inne i tänket och kan själva fortsätta med FlyLadys babysteps om ni vill. Jag känner att det blir mer och mer som inte stämmer med mina behov, och har därför svårt att coacha er personligt när det gäller de faktiska babystepsen. Det finns 31 olika babysteps som går ut på att du bygger upp mer och mer rutiner kring ditt hemskötande. Några kul "missa inte"-inspirationsdagar är dag 18 med Flyladys 11 budord. Dag 22 påminner hon om CJn – din rutinpärm. Jag har ju försökt få er att inte obsessa om denna och fastna i en perfektionistfälla. Jag tror att mitt nästa peppsteg iallafall ska prata om rutinpärmen. Vi tar det sen!

Dag 24 – swisch and swipe!

Här kommer en av mina favorit-rutiner, bortsett från sink-shinandet. Jag har nuddat vid detta tidigare, då det är en sån sak där städbehovet kanske inte syns – men oj vad fräscht det blir! Jag försöker S&S varje dag i mitt badrum. Ibland blir det bara varannan dag, om jag varit mer noggrann en dag, så "vilar" jag nästa. Det beror lite på hur mycket aktivitet det varit i badrummets fasciliteter.

image737 image738

Någon gång morgon/förmiddag använder jag en swischtrasa och torkar av valda delar av badrummet. En swischtrasa är en "våtservett" med rengöringsmedel i. Jag använder Jif med citron eller ajax minerals som jag shoppar på Rusta, där ca 60 dubbla trasor (med perforering i mitten) kostar 20 spänn. Det är alltså engångstrasor som kastas efter användning. Jag borde känna mej som en miljöbov som inte använder en tygtrasa med milt rengöringsmedel eller bara vatten till detta, men jag gör inte det. Jag tycker det är viktigare att jag verkligen gör den här rengöringen, och ska jag fram med tvättbara trasor, blöta dom i vatten (bara vänta på varmvatten kan ta sin lilla tid), ha något rengöringsmedel osv, så är det ett för omständigt projekt för mej, och då skippar jag det istället. Med en swischtrasa tar projektet ingen tid alls – bara slita upp en ur förpackningen, torka och släng! Jag använder samma trasa i hela badrummet, och avslutar med toaletten såklart.

Mina föräldrar var på besök i helgen, så vi var 3 som skitade ner badrummet (min sambo hålls fortfarande i sin lill-toa-domän. Det märktes klar förändring av behovet av städning bland annat i handfatet, så slarva inte med detta om ni är fler i hushållet. Är du alltid sist med morgontoaletten får du kanske stå ut med att det alltid är "din tur".

Om ni bara regelbundet städar två saker i hushållet – shinar sinken och S&Sar i badrummet så har ni redan där en grundfräschhet som smittar av sig på resten av huset! Jag lovar!!

I slutet av babystepsen pratar FlyLady om mycket annat än själva städningen. Hon inför läggdagstider, ta hand om dej själv-dagar och är noga med att peppa alla som glömt/misslyckats eller tappat fart. Jag hade redan läggdagsrutin och sånt, men har märkt att man gärna vill och enkelt inför nya rutiner i livet när man väl börjat skrubba och flyga. Vi har t.ex. oftast en veckomeny nu som står med på min kylkskåpslista. Det har plockat bort vår "vad ska vi äta, och vem ska laga?"-stress, även om vi inte följer den slaviskt. Ibland glömmer man planera in rester osv. Vissa veckor blir inte menyn av förrän tisdag-onsdag, men det kvittar!

Jag passar alltså på att påminna er att det är OK att dippa och tappa fart och missa i rutinerna. Du blir aldrig färdig med livet! Ett av skrubbandets huvudsyften är att ge dej redskap för att snabbt få ordning igen. När du en gång flugit och haft dina rutiner på banan så vet du hur enkelt det är att bara ta tag i det igen, och hur du ska gå tillväga för att få kontroll på hushållssysslorna igen. Du vet att det egentligen inte är så kaotiskt som det först verkar, och att du får ordning snabbt om du vill.

Hur mycket städade jag inför föräldrarnas besök? Jag var lite noggrannare med S&S i badrummet (och tog bort en nästan osynlig kalkrand runt brunnen i vasken – men det var ju ändå badrumsvecka!!) dan innan de kom + att jag dammsög innan de kom istället för till helgen som jag brukar. Ingen övrig stress.

Nästa skrubbainlägg tror jag vi ska prata listor och zoner! Eller vad säger ni? Är ni redo?

3 COMMENTS

  1. åhh Sara NU ska jag sätta igång med detta.Du skriver mkt enkare än på skrubbaforumet där blir jag bara förvirrad.. Har just shinat min zink =)
    Jag älskar ju listor så detta borde vara något som passar mig.

    puss Anna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.