Före och efter!

En bekant var på besök i söndags. Han hade inte varit här sedan vi gjöt plattan till nybygget, och hjälpte mej få upp ögonen ännu mer för vad som faktiskt hänt under vårt bygge. Ännu ett led i att se vad man har istället för att må dåligt av ofärdiga dörrkarmar och otapetserade hallar. Därför tänkte jag idag bjuda på en liten bildkavalkad med före-efter-bilder som jag letat upp i gömmorna, för att även hjälpa er se förändringarna.

Vi började med den här lilla söta stugan. Bilden är tagen 20 maj 2006 när Magnus började bygget med att fälla träden som skulle stå ivägen för utbyggnaden.

Letade upp lite gamla bilder för att enklare kunna se förändringarna nedan. Denna är från maj 2005 på norrväggen och altanen.

Den här bilden är tagen drygt 2 månader efter byggstart, och tillhör den lite deppigare perioden av byggets historia, med ösregn och rivning… Den är tagen i en annan vinkel än första bilden – uppe från min kontorsstugtrappa.

Södergaveln april 2005

Altan och södergavel i maj 2006, någon vecka före byggstart.

Den här bilden är tagen från samma ställe som de två ovan.

Jag får fixa en bild i samma vinkel som den första bilden också (=borta från vedbon) senare. Ibland glömmer man ta "färdig-bilder" märker jag… Här pågår nog fortfarande panelspikning och foder saknas m.m. Det är klart nu…

Av det man ser på huset idag är det bara den lilla utbyggda snutten på undervåningen som är "samma" som på den gamla stugan. Den blå altandörrens vägg och toafönstret. Resten är nytt och bytt. Det har hänt litegrann utvändigt… =OD

Då knallar vi in och kikar i köket:

Den här väggen, bänken och öppna hyllan finns inte längre. Tror ni jag tycker synen är skön att slippa? Jag saknar motsvarande vy idag – då tittar man ut över vårt rymliga kök och ser rakt mot ugn/kyl/frys-raden.

Hittade en från byggtiden, så får ni tänka er den piffad och klar! Väggen gick ungefär vid bänkkanten innan.

Riktigt så här illa var det inte alltid, men det var ofta vedspisen fick användas som avlastningsplats under de delar av året vi inte eldade i spisen. Den eldades inte regelbundet heller – det var kakelugnen som stod för huvudsaklig uppvärmning.

Här är spishörnan idag. Vi upptäckte till vår glädje att vårt IKEA-galler inte verkar påverkas av värmen underifrån när vi eldar i vedpannan. Gummitassarna klarar värmen! Så då var den invanda avställningsrutiner av våra stekgrytor och järn räddad, och vi slipper knöla ner dom i grytlådorna (som iofs kan rensas från gamla grytor nu när lillspisen är bortmonterad – de funkar ändå inte på nyspisen….)
Lägg märke till dom snygga cirklarna på spiskåpan… Där det stod lock ni minns… Harkel… Jag laddar för att blanda en såpalösning i sprejflaska och rengöra kåpan… sen ett par veckor… ska bara ladda lite till. Den springer ju inte bort direkt…

En bild mot gamla matplatsen. Även detta under bygget, eftersom det gamla stora fönstret är utbytt mot ett nytt som sitter högre upp, för att funka vid diskbänken. Kyl och frys stod bredvid den oranga bänken i stapel innan vi började riva ut också. Gamla lillköket skymtar innanför dörren, med diskmaskin, diskbänk och spis. Det är här vi haft vatten och disk nu tills diskbänken togs i drift.

Samma hörn nu. I helgen tog Magnus tag i VA-uppgiften! Vi har äntligen invigt diskbänken, fått vatten i stora köket och kört den stora diskmaskinen! Nu ska det jobbas in nya rutiner, saker ska placeras på bästa lämpliga ställe för uppgiften m.m. Diskstället är jag tveksam till t.ex., så just nu bor det nere i soplådan när det inte används. Soplådan som är kökets absolut bästa funktion! I love it och ångrar inte en sekund!!

EDIT: Hittade en bild på sambons PC på gamla köket som passar här också.

Så här ser lillköket ut nu. Det var relativt nyrenoverat. Magnus hittade en golvbräda som det stod 18 december 2002 på. Då revs bl.a. en mellanvägg till en pytteliten hall och vi satte in helt nya skåp och vitvaror.
Golvet är förresten också utrivet nu. Det behövdes för att komma åt avloppet så det kunde kopplas ihop med nya diskbänkens avlopp. Tyvärr hittade Magnus "fuskbygge" under golvet, eller rättare sagt det var mer som behöver göras med den lilla utbyggnaden än han hade hoppats. Utbyggnaden i sej är från sent 80-tal och det är hans far som byggt. Det har funnits en utbyggnad på samma ställe innan, men den var upprutten när de köpte stugan, så det var bara att riva och bygga nytt. Nu får vi riva ut och bygga nytt igen. Det saknades asfabord i botten, så mössen har kunnat kliva rakt upp och gosa in sej i isoleringen – och vidare upp för knaper i väggarna. Dessutom var balkarna i klenaste laget, så de behöver bytas om vi ska ha kliker och golvvärme härute sen. Här blir tvättstuga/grovkök och lilltoan ska vara kvar i någon form. Det är ett kommande storprojekt, det sista stora i nedervåningen. Det har inte hög prio, även om det hade varit skönt att fixa taket och isolering och sånt inför en kall vinter. Vi får se om det tas tag i eller inte. (Vi har en fungerande tvättstuga i garaget, så det är ingen brådis).

Detta är resterande delen av köket. Bygget är påbörjat eftersom fönstret är isatt – här var bara vägg tidigare. Vad tycks om mina vrålläckra garderober? 😉 Längtar inte tillbaka….

Samma plats idag. Fast bilden är inte från idag då… Men det ser likadant ut nu också.

Då var vi klara med alla vinklar i köket.
Vi går förbi spisen och in i vardagsrummet.

Magnus sitter uppklädd och väntar på mej… =OD Han har den gamla vardagsrumsväggen mot den gamla hallen precis till vänster om sej – soffan som den röda kudden ligger i står mot väggen.

Här är väggen strippad men inte riven än. Det gamla fönstret är bytt mot vår nya panorama vägg redan. Gamla ytterdörren står och väntar på förvaring – kanske kanske får den nytt liv på övervåningen sedan. Den är ju ganska låg tyvärr…

EDIT: Studerade bilden lite närmre, och det är ju gamla ytterväggen som syns här! Skröfs-springan under isoleringen är där gamla väggen stod.

Här är vardagsrummet idag. Bokhyllan och TVn står i princip i vår gamla hall. Eller egentligen står bokhyllan ute på gräset! Vi har fått ett mycket rymligare vardagsrum! Och betydligt högre i tak. Killen som var på besök är lite drygt 2 meter – han tyckte det var skönt att kunna stå rak i vårt hus nu! Det kunde han inte innan…

Passar på att visa att jag fick upp gardinerna i andra fönstret i helgen också. Nu saknar jag bara guldfransgardinerna. Det är lite bråte runt kaklisen just nu, eftersom vi inte har kvar förvaringen av återvinning på golvet i lilla köket. Sånt som ska in i Skrubben sedan när den blir klar.

Ja, nu återstår ju bara sånt som är helt nytt, som var gräsmatta innan. Påminner bara om vad fantastiskt det är med byggen, och vad fint det blir, med dessa bilder på sovrummet.

Januari 2007

Augusti 2007. Den vita stolen har flyttat och just nu bor en av våra fåtöljer i den hörnan. Jag är inte förtjust i denna potentiella klädhögssamlare och försöker få ut den ur sovrummet igen. Får tjata lite till. Just nu pågår garagerensning för att kunna få in bilen som behöver en rundsmörjning. Då kanske min fina gamla symaskin kommer in igen, till den här hörnan! Med Astas handknypplade duk på! Lääängtar. Kistan funkar förövrigt fortfarande lika bra som när den ställdes dit! Ni förstår av bilden ovan att jag sett vad klädhögar jag ska. Aldrig mer! =OD

Avslutar med en bild på vår utsikt från vardagsrumspanoramat, som efterlystes i en kommentar 😉
Stationslampanklockan inhandlades i vintras/våras på Jysk – det frågades också om.

8 COMMENTS

 1. Det har hänt grejor minsann!

  Man lever oftast så mycket i nuet att man fort glömmer det som varit. Vad roligt att kika på gamla bilder och se förändringar. Förstår att du gläds över skillnaden!

 2. Stor skillnad (som de sa i någon reklam för några år sedan). Kan tänka mig att det känns konstigt när man ser bilderna att man har levt så under renoveringen. Det har ju hänt mycket i huset.

  Kram

 3. Jättekul att få se förändringen i bilder!

  Vad är det som gör störst skillnad i vardagen? Jag gissar på den lilla lilla köksvrån som nu är ett härligt lantkök! Underbart!! 😀

  // A.

 4. Anna, den största förändringen är svårt att säga. Köket betyder inte så mycket för mej som inte är matlagningsfantast, även om det är skönt att ha fövaring. Jo, nya kylen såklart, att slippa stapla och stapla om och staple lite till… Jag tror nog garderoberna i sovrummet och mitt badrum med badkar dock ligger högre på listan!

 5. Att badrummet med fredagsbadet stod högt i kurs hade jag ju faktiskt kunnat räknat ut om jag tänkt lite! 😉

  Och gott om förvaring är ju guld värt!! …säger hon som tycker hon har på tok för lite förvaringsytor… (sambon har kontor i inneförrådet)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.