Bli proffs på att boka bröllopstårta!

Idag har vi varit och köpt bröllopstårta. Det var en intressant upplevelse. Tänkte dela med mej om några tips som kanske inte är så himlans lätt att veta när man själv står där och ska beställa en bröllopstårta. Man gör ju inte det såååå ofta i sitt liv.

1. Boka ställning långt innan. Den första frågan vi fick var om vi hade bokat en ställning, och vi tittade oförstående på varandra och jag förtydligade försiktigt att detta var vår första kontakt om bröllopstårta. Förfärad (nåja) sprang damen och hämtade ställningsbokningspärmarna, frågade oss vilket datum det gällde och konstaterade (tror jag) att de raka ställningarna var uppbokade, men att det fanns svängda ställningar. Vi tittade på varandra igen och kunde bara konstatera att vi inte bryr oss om tårtan är rak eller svängd. Tack, vi tar en svängd.

2. Försök inte förklara att du vill ha tårtan med så lite socker som möjligt, eftersom du äter lågkolhydratskost och några av dina gäster också. Butiksbiträdet i ett konditori förstår inte vad du säger, och frågar istället efter en kort tystnad genast "vill du ha t.ex. citron eller vitchoklad-fyllning?" som om jag inte sagt något alls alldeles nyss. Jag orkade inte försöka igen, och räknar med att jag fortfarande tål socker lite bättre än mjöl så även jag kan käka lite av min bröllopstårta utan att få svåra magplågor.

3. Läs på så du har stenkoll på vilka tårtor de erbjuder och vad de innehåller innan, så du kan svara direkt på frågan "vill ni ha en fransk passionstårta?" Denna frågan kan ha kommit sig av att jag nog sa någonting i min lchf-fråga om gärna någon mousse eller liknande fyllning förstod jag sedan när vi fick förklarat att en fransk passionstårta består av mousse. Det är ett plus om de har en hyfsad hemsida, eftersom man tydligen ska vara fullärd redan när man kommer in i butiken – eller så hade jag kanske bridezilla-framtoning så hon helt enkelt utgick ifrån att här kom ett kontrollfreak och skulle ge order om pantonefärger på marsipanrosorna. Kanske befogat, för kontrollfreaket övervägde att be att få se exempel på en mörkrödros, när hon plötsligt kom på att det faktiskt kvittar om rosorna på tårtan har EXAKT samma nyans som de i brudbuketten och att jag dessutom inte ens vet hur rosorna i brudbuketten ska se ut än….

Jag försökte kommunicera att jag vill ha någon moussefyllning och ett vitt täcke. Hon visade bilder i pärmen på tårtor med gelégrejs på, och jag fick peka och visa att vi vill ha en "täckt" tårta – peka på en bild. Jaha, men det är en prinsesstårta! Med sockerkaksbottnar, vaniljkräm och grädde!! OK, går det inte att få en med mousse i då? Jomenvisst, det går att få precis vad man vill. OK, men då vill vi ha en täckt tårta med mousse i tack…. Nu börjar vi komma nånvart!

Den franska passionstårtan kom på tal igen, och vi fick klart för oss att den innehöll choklad- och passionsmousse. Vi tittade på varandra och konstaterade att det lät gott, det tar vi. Damen var något förvirrad över att vi inte ville hämta hem smakbitar och bestämma hemma i lugn å ro – men det var ju himla trevligt att det erbjöds. Kan vara bra att veta för alla som är oroliga för den biten.

Sedan bestämde jag dekorationerna (jag har fått fria händer med det innan) och blivande maken bestämde att våra namn skulle stå med. Så nu är tårtan beställd, betalad och klar! Tjoho, vad skönt att ha det avklarat!

Det skulle inte förvåna mej alls om den har vissa likheter med bilden jag lånat från konditorns hemsida…. 😉

3 COMMENTS

 1. Jisses vilket projekt det är att gifta sig, hade inte helelr nån aning om allt detta du skrev, ska ta med det om jag nån gång i framtiden har lyckan att få gifta mig igen…..
  En sån söt liten kattunge!
  Ha en fin dag vännen!
  Kramis/LenaS

 2. Tack för komplimangen för fotot!

  Tänk att det där med bröllopstårtor kan vara så svårt. När vi skulle gifta oss stod vi som ni som fån på konditoriet och gjorde en himlans massa val. När vi sen skulle skära tårtan på festen visade det sig att det var fel! Vi hade fått en med mörkt lila rosor och massor med krusiduller. Vi skrattade mest åt det, men någon blev nog ledsen över att ha fått vår enkla tårta med vita rosor 😀

 3. Hihihi jösses vad mycket att tänka på. Vi hade det bra när vi gifte oss. Min mor bakade tårtan och min far gjorde ställningen, behövde inte tänka på något.

  Sommarkramen Anna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.