Men varför? *morrar frustrerat*

"Vi" som skulle prata om gångar visade sig inte involvera två vuxna människor som ska leva resten av våra liv ihop är det tänkt, och därför vara kapabla att föra en logisk och mogen diskussion för och emot olika förslag och kompromissa. Nope, jag vaknade av tjattrande gubbar utanför fönstret och okompromissbart färdigritat förslag på gräsmattan.

Vid försök att argumentera för min lösning fälldes följande trevliga repliker – med tankar och kommentarer från mej. Tyvärr fick jag inte ur mej några av dom trött och nyvaken som jag var, utan blev totalt omkullpratad av två gubbar i samförstånd om deras förslags förträfflighet ur byggsynpunkt. Praktiska aspekter för vardagslivet sedan är inte alls tagna hänsyn till, utan det viktiga är hur lätt och billigt det blir att bygga det nu.

J – Eftersom gången ska ansluta snyggt till den här gången från din stuga och garagegången måste den svänga av så här mycket.
Nä, varför då, varför inte ha gången rak där vi går istället och ha en lång "mindre snygg" anslutning till garagedörren som används 5% av gångtiden i trädgården?

J – Dessutom vet vi inte vad det är för underlag där du vill ha gången – det kanske är en bergknalle där (mest troligen stora stenar trodde Magnus)

Ursäkta, men jag bryr mej inte om det tar någon timme extra att fixa underlaget nu när vi fixar med gångarna, för tanken är att gången ska användas dagligen i minst 40 års tid sen, så varför göra fel nu och svära i 40 år sen??

J – Den måste gå så för att det inte ska bli en lång och konstig anslutning bort till garagedörren
Men varför måste vi ha fokus på garagedörren? Det är mellan bilparkeringen och vår entredörr den viktiga gången går, sedan får väl andra gångar anpassa sig efter den? Allt annat är ju bara dumt!

Magnus säger sej alltid skulla gå på gången om den dras som han vill – utom kanske möjligen ibland när han kanske sneddar över gräset istället. Är det inte smartare att ha gången där vi gått nu i 2,5 år och bevisligen vill gå?
M: – Vi får väl göra en ny gång där då om det visar sej att vi inte använder den andra sen.
Som om det skulle hända! Förklara istället för mej varför vi inte rätar ut entregången lite och gör rätt från början.
M: – Det gaur inte. Nu gör vi så här.

Klart det går, gången är inte där än, det är inte för sent än. Vi kan bestämma precis hur vi vill ha det NU

M: – Jag orkar inte mer – gå och lägg dej igen…
Moget…

När jag gav upp och skakade på huvudet och tyckte att det finns massor med parker också där folk har egna stigar i gräsmattorna för att gångarna inte går där de borde gå, sa grävarn
J: – Ja, man vill ju gå där det är närmst

Om det är meningen att jag ska känna mej lat och bortskämd nu så skiter jag faktiskt i det. Jag tänker på hur gången ska fungera i vår vardag. Vi kommer med bilen, packar ut 2 tunga veckohandlingskassar ur den och ska gå in med. Hur troligt är det att vi går den röda gången istället för den gulprickade om det är torrt i gräset?

Bilden är tagen från bilparkeringen, där vi kliver ur bilen med våra tunga matkassar (som är extremfallet när gången behöver funka i alla väder, inte bara när det är soligt och torrt)

Rött = utritat Magnus/jordgubbeförslag – jag har fyllt i ovanpå de röda strecken som är sprejade i gräset.

Jag är medveten om att perspektivet är till fördel för mitt förslag.

De gula prickarna är iduttade där man ser slitaget efter den gång vi använder nu och har använt i 2,5 år TYDLIGT.

Grönt är mitt gångförslag

Det ljusblåa är en möjlig kompromiss

Och seriöst, det är ingen STOR förändring jag föreslår som de dissar totalt. En uträtning av den skarpa kröken, det blir kanske en något större "mittplan" i korsningen framför syrenbusken än kära blivande maken tänkt, men då kan jag kanske få lov att ställa en _liten_ kruka eller två med blommor när det nu tvärvägrades rabatten som jag tyckte hade varit en snygg och välkomnande detalj att trivas med. Jag blev behandlad som en 5-årig unge vid diskussionen om rabatten. Magnus har INTE tänkt sköta den, så den kommer att se för djävlig ut, alltså ska vi inte ha någon rabatt. Jo, för jag är inte snart 40 år och fullt kapabel att ta hand om 2 kvm rabatt?

Nackdelen med att vara ihop med en hantverkare som är ute på en massa byggen är att han ser så många halvfärdiga lösningar hemma hos folk och bildar sig en uppfattning om vad som är snyggt och inte. Sen när jag kommer med ett förslag på en grej (t.ex. en liten ö med stenkross och prydnadsgäs och marktäckare, ev. upphöjd för att kunna luka bättre) blir det tvärstopp direkt. "Nä, jag tycker inte det är snyggt med marmorkross". Basta. Inget rum för diskussion, nytt förslag som kanske går igenom hans cementerade åsikter. Sjösten? Barkmull? Krukor? Nope, där ska absolut inte vara något alls för att första förslaget var så dumt. Punkt slut.

Det är då jag ramlar ner i sandlådan och blir frustrerad och tycker "Men jag då? Får inte jag vara med och bestämma nånting nångång nånsin?" och andra "aldrig" och "alltid"-argument som inte tillför något till en vettig diskussion. Jag kan lika gärna köra huvudet i en vägg ibland känns det som.

Jag bryr mej inte om vad vi väljer för sten, jag kan kompromissa bort det praktiska altanen framför min stuga, jag behöver inte en gång på hitsidan syrenen bort till garaget (igen, detta viktiga och fantastiska garage) om det är den som är "problemet" – men rundeln runt syrenen har Magnus tänkt ut, så den kan vi INTE plocka bort! Det är väldigt mycket jag inte bryr mej ett smack om hur det utformas – gör det som blir bäst eller mest praktiskt för er.

Men dra för sjutton den viktigaste gången i trädgården DÄR VI GÅR och ingen annanstans….

Mer vatten i "poolen" efter gårdagens ösregn.

Snygga ljusspeglingar på våra solfångare som hjälpt till att sänka elräkningen från ca 4000 i månaden (vinterräkning har nog varit uppe i 6-7000 också dom värsta månaderna utan ordentlig isolering vill jag minnas) till 1200 (sommarräkning). Fortsätt neråt!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.