Altanbygge

Just nu pågår altanbygge här hos oss.

Vi satte in en stor härlig altandörr och fönsterparti mot söder för att ha en altan där att gå ut och mysa på, en utbyggnad av redan befintligt trädäck på västsidan (bakom räckert på bilden ovan). Sen drömmer jag då om pool till vänster om den här bilden…

MEN, nu blev det knörvel eftersom vi har källare under gamla stugan och det behövdes en ny källartrappa från den. Den byggdes snett ut från huset, och kräver sin plats för att man ska kunna gå ner i källaren utan att krypa ner. Så där minskades mitt fina trädäck utanför den stora härliga altandörren och panorama fönstret av praktiska skäl. Visst har vi fortfarande ett stort fint trädäck väster om dörr-fönsterpartiet, men det ser inte riktigt ut som jag hade sett det framför mej när vi satte in fönsterpartiet. Min vision av känslan att kliva ut på söder-altanen…

Praktisk detalj två är att det runt källarhålet ju måste finns ett räcke, så man inte ramlar ner i hålet. Nu diskuterar vi hur utformningen ska bli på sidorna om räcket och trapphålet. Ovanpå trapphålet precis utanför dörren blir ett upphöjt trekantigt trappsteg/trädäck, uppskissat med brädor här. Där jag står och plåtar kommer en ”långstegstrappa” ner på gräset, med ett steg i linje med räcket och sedan ett steg till. Det området är vi nog ganska överens om, men sedan har vi det lilla området mot fönstren på högersidan av trappan i den här bilden (till vänster på skisserna nedan), där vi är oense om avslutet.

Jag vill ha trekantssteget symmetriska trekantigt och en liten trappsnutt ner på gräset där längs husväggen, för att inte ”stänga in” och göra ett mörkt hörn där. Maken tror det blir konstigt och trångt och inte kommer att funka, och har nu tänkt ut sin lösning.

Ett räcke in mot husväggen från trappräckshörnan, som kommer att gå in mellan fönsterna. Symmetrin i trädäcket försvinner, och det känns för mej totalt onödigt att ha en altandörr åt det hållet alls – det hade varit mer funktionellt att ha den åt väster där vi bara har ett fönster nu och skippat hela altantänket på södersidan, för där blir ändå bara ”kliv rakt ut i ett hörn av räcken, sväng direkt höger för att komma ut på altanen”. Instängt och mörkt, och väldigt trångt. Det är iallafall mina farhågor.

Jag har försökt förhala beslutet om stumpen vid fönstren och föreslagit att vi ska skruva trall och nödvändiga räcken och KÄNNA på hur det känns att stå där, innan vi fattar beslut om fler räcken eller trappor.

Linjerna på mina skisser är såklart mer symmetriska och raka i förhållande till varandra, och vi ska ha en liten trappa längst södersidan på det fyrkantiga trädäcket också, så långt lutningen av trädgården där tillåter ett eller två trappsteg. Sen blir det nog räcke på södersidan ungefär så långt som det gamla räcket går nu.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.