Altanen sommaren 2010

Här kommer årets altanrapport

Den 6e juni var det trappbygge som gällde.

och den 19e juni la vi stenläggningen på blivande frukostaltanen, för att det skulle bli hyfsat färdigt runt altanen inför midsommarfirandet. Nu blåste det såklart halv storm till midsommar och vi satt och kurade i ett partytält mest hela tiden, men OM man vågade sig på en liten trädgårdsvandring kunde man se hur fint vi fått det. I ärlighetens namn satt vi hela familjen och käkade frukost på altanen på söndagen när stormen lagt sig, i härligt solsken. Missade visst att dokumentera det.

En översiktsbild från 19e juni, då jag insåg att man hade lite svårt att förstå var näckrosdammen är placerad.

Några ynka näckrosblad i ett sommarregn… Mina näckrosor har envist vägrat att skicka upp några blomknoppar hela sommaren. Fick tipset av min näckrossupporter Rita att stoppa i näringskulor, vilket jag gjorde. 2 dagar senare fick vi 110 mm regn på ett dygn, så dom näringskulorna ligger nog nånstans neråt åkern och gottar sej nu… Fortfarande inga blommor alltså =O( Däremot är dammen full med blad nu!

På min födelsedag åkte vi till Maxi och köpte oss ett nytt altanbord. Det hamnade på nya altanen när vi skulle ha gäster och har blivit kvar där, fast vi har det inte fullt utfällt i normala fall. Vi sitter förvånansvärt ofta vid det även när vi bara är två, och det funkar placeringsmässigt både morgon och kväll när det inte blåser en massa. Nöjda! Stolarna blåser eller regnar omkring lite, så man får förankra dom inför oväder. Men hellre det än möbler som knappt är släpbara, som vi haft hittills.

En miljöbild över altanlivet. Kvällsmys med två katter, en hängstol upphängd och min blomlåda har kommit på plats innanför det södra altanräcket, som kanske blir glasskiva så småningom, men är ett kryss nu. Nysått gräs, som inte börjat gro förrän typ nu… Sotis älskar att sitta längst in i hörnan och spana. Visst blev trappan fin?

En kvällsbild på ”rummet” som börjar ta form. Lite mycket grillar i vägen kanske, men vi behöver båda när vi är många. En stor rund kruka till min något segstartade humle klättrande på armeringsjärn som jag hittade borta bland Magnus järnskrot, och en urmysig fackla från Village. Närbild nedan. Närmast här är en balkonglåda med babyleaf-sallad. Perfekt för oss som köper en påse som ruttnar. Nu kan vi ta de 7 blad vi behöver när vi kommer ihåg! Nere i hörnet av trädgården har malvorna tagit över helt ihop med några fingerborgsblommor. Anytime soon ska det fixas till…

En försiktig humle, den gulgröna sorten. Skulle tagit vanlig humle, som verkar vara mindre känslig och bara brakar på. Denna tog inte fart ordentligt förrän efter skyfallet…

Nu i slutet av juli har det även börjat dyka upp ett trappräcke runt källartrappan. Vi vet inte riktigt hur det ska vara täckt än. Jag har föreslagit hela sidor och glasskiva mot altankanten, för ljusets skull. Ljuset in i vardagsrummet alltså. Trappan som så är väl inte vackrast i världen att kolla på. Att jag vill ha täckta sidor är för att det ska bli lite mer ombonat både till näckrosdamm och till frukostaltanen.

Det blev samtidigt en sån här liten snutt-trapp ner på frukostaltanen. Var enklast att lösa det så.

…men vänta nu – vad har hänt borta i Malva-hörnet? Den historian tar vi en annan dag! Berättelsen om pooolen!

4 COMMENTS

 1. HJÄLP vad fint ni får det! Så fint ni får det! Inte utan att man blir liiiite avis… 😉 Men vet du; jag verkar få ett nytt badrum innan årets slut! Tog inte mer än ca 5 år…

 2. Så kul att se hur bygget gått frammåt.
  Hopps ni haft många sköna stunder på eran fina
  altan i sommar.
  Ska bli spännande att höra om poolen (den har ju varit med på önskelistan ett tag!).
  Har tänkt återkomma med datum för en träff snart!
  Kram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.