Efter heta önskningar och mycket diskuterande blev det till slut en pool hit. Vi börjar med en sån man tar in på vintern i hyfsad prisklass för att känna oss för om vi är poolmänniskor. Jag ska stå för det mesta av underhållet, men behöver viss teknisk assistans av han som inte är rädd för det tekniska…
Det första problemet var att hitta en tillräckligt plan yta på vår sluttande tomt. Stora varningstexter stod överallt om trycket på en sned pools ”nedersta” vägg osv, så det var ganska stressande att inte få till en helt plan yta. Dessutom skulle den helst vara i ständig sol och utan skräpiga träd intill. Till slut blev det så att Magnus plockade fram gamla trotjänaren jordfräsen Pontus och röjde en bit av Malva-hörnan. Alltså där jag vill ha en ev. permanent pool sen på sikt också. Bra val! Vi lyckades få till en höjdskillnad som bara var ett par centimeter på poolens diameter (det ser nog värre ut än det var här på denna bilden, med veck på underlagspresenningen m.m.), och planare än så är nog svårt att få om man inte är mitt på en fotbollsplan…
Monteringen av poolen gick ungefär lika snabbt som manualen sa (typ halvtimme), och sedan var det bara att börja fylla med vatten. Här bild från ”premiärdoppet” när jag skulle försöka släta ut alla rynkor på linerns botten. Lyckades väl inte så bra, det rörde sig inte alls… Magnus drog och ”böljade” med linern från sidorna istället, vilket blev betydligt planare än manualens ”släta ut med fötterna”-förslag. Eftersom vi har egen brunn skulle vi fylla lite varje dag och hålla koll på tryck i pumpen o.d. Det var ändå 10 kubik vatten som skulle trattas i.
Redan första morgonen såg vattnet ut såhär, och jag skickade ett förtvivlat MMS till maken och undrade hur gör vi nu? Men jag mindes att grannen haft problem med brunt vatten från sin brunn när de skaffade sin pool ett par år tidigare, så jag kvistade in och fick stöd och råd och en flaska med ”Flockar” med mej tillbaka. Testade den direkt för att se hur det funkade. Grannen har varit ett otroligt stöd i hela poolprojektet, eftersom det var mycket been there, done that. Och hon hade tips och råd om vilka kemikalier vi mest troligen skulle behöva med nästan samma vatten. T.ex. pH-höjare.
Hällde i Flockar och rörde runt och ett par timmar senare hade järn och mangan flockats ihop och lagt sig på botten. Här fick jag mycket moraliskt stöd av vännen Linda som uppmuntrade och var allmänt positivt och genast kom cyklande när jag misströstade. Flocken får man sedan suga upp med hjälp av hävert. Vi har ett filter som normalt renar ut mineraler ur dricksvattnet, men det är inte konstruerat för så stor vattenmängd på en gång, så därför for vattnet ut ofiltrerat efter ett tag. Vi var oroliga att filtret skulle pajja helt, med när det fått återhämta sej nån dag med normalt vattenuttag funkade det igen utan åtgärd (eller kanske lite fix av maken, vet inte så noga). Utan detta filter blev dusch, toa m.m. rostfärgat, en beläggning som inte gått bort (före min tid här), så under tiden vi fyllde poolen var jag extra noga att skura ur toalett och sånt dagligen så inget hann sätta sej, även om det inte direkt märktes någon brunfärgning av vattnet inne. Inte som i våras när ”det som filtrerar” i filtret var slut och behövdes fyllas på. Då var vattnet gulfärgat och smakade mosse… Vi märkte bara att det inte var luft i vattnet, som det ska vara när filtret funkar. Bubbelvatten nyupphällt 😉
Här testar jag hävertsug med den medföljande fjantiga dammsugaren påkopplad på slangen. Det funkade inte så bra, så istället skruvade jag på den svarta hållaren (som syns på skaftet) rakt på slangen och använde skaftet att styra med. Funkar kanon när slangen är nyspolad med massa vatten, men blir sämre sug efter ett tag, plus att man får rensa slangslutet på förvånansvärt mycket gräsbitar och hårstrån och annan junk som man inte har sett i poolen då och då…
Jag åkte iväg på Scrappizträff i Kungbacka och när jag var iväg fick jag ett MMS som sa att det snart var baddags. Maken hade ägnat helgen åt att fylla poolen mer, men när jag om hem var vattnet inte särskilt lockande att bada i. Vi fyllde på och i med flockar igen (det första var ju bara test). Här väntar flocken på att sedimentera på botten, därav brun sörja/soppa/tefärg…
Såhär såg pappersfiltret ut när vi bestämt oss för att åka och hämta en sandfilterpump som extra hjälp att rena vattnet. Pumpen tar inte det som ligger på botten så bra, så man fick fortsätta suga. Pappersfilterpumpen finns att hämta om någon behöver till en liten pool – ibland ingår den, ibland inte. Jag tror det finns slangar till också. Vi använde samma till sandfilterpumpen, eftersom de redan satt i, men de passade ju, så det bör vara passande vi har över…
Sandfilterpump är kanske överkurs, men när man har egen brunn kändes det nästan nödvändigt för att få hjälp med vattenkemin ordentligt. Den behöver bara hållas koll på och backspolas då och då. 2-3 gånger har vi gjort det vill jag minnas. Behövdes ju lite mer i början när sista flocken skulle filtreras ur. Det gällde att röra upp allt ordentligt i vattnet innan man körde pumpen…
Efter 10 dagar var det mesta flocket borta (jag ”badade” dagligen under tiden när jag sög flock – se nedan). Då blev vattnet grönt istället. Omväxling förnöjer! Chockklor rekommenderades på facebook där mina vänner peppat och hejjat under processens gång. Egentligen vill jag inte ha klor, men kände att det inte var läge att experimentera med annat när badsäsongen redan var igång, och vi redan fått mickla så mycket med allt det bruna i vattnet (det har vi ju koll på till nästa år, så det blir inte lika utdraget projekt då), så det fick bli klor i år. Så får vi se om det blir mer miljö- och hudvänligt nästa år – om det räcker!
Jag konstaterade ganska snabbt att vad-det-nu-än-är-jag-häller-i-vattnet så bör det inte vara hälsovådligt i den utspädda formen, så det var betydligt enklare att suga flock stående I poolen. Klok och duktig var jag med långärmad tröja, eftersom jag kunde stå ett par timmar i värsta solgasset, då när vi hade det så varmt och gosigt! Visst tog det sin lilla tid, särskilt som jag gjorde det i flera omgångar och inte riktigt hade koll på att rensa slangen direkt det blev dåligt sug och så, men jag klagar inte. Det gick att bada så också, och det var störtskönt! Ett svalkande dopp av hela kroppen då och då, sedan fortsätta suget. Här ser man lutningen av poolen litegrann, men vi har kollat, och det buktar inte ut, så det bör inte vara så mycket att det blir för högt tryck. Den har hållt hittills iallafall. Till nästa år kanske vi får till ännu bättre markberedning, nu var det lite brådis om inte hela badsommaren skulle försvinna. Lite härligt spontant och provisoriskt sådär.
Backspolning pågår. Ni ser vad brun slangen vattnet sprutar ur är, och då tog jag ändå inte fram kameran förrän han spolat ett tag. Det blir rent och snyggt och klart i slangen när man inte behöver spola mer.
Jag glömde såklart dokumentera när vattnet väl var klart, så jag vet inte hur lång tid det tog, men det gulgröna (=alger) försvann på ett drygt dygn om jag inte minns helt fel, med chockkloret. Jag har kollat och testat vattenmiljön med jämna mellanrum, men har ju inte så bra rutin på det än. Rätt vad det var var det slut på klor och poollinern var ”halkig”. Mitt i rötmånaden då såklart. Ny startdos med klor och kladdet försvann så fort klorhalten var OK igen. I samband med detta körde jag ett storrens av skräp med den skojiga pool”håven” som funkar kanon när man väl kommer på tekniken. Rensade även botten med uppvirvling och dök med cyklop. När jag klev upp efter en timme började jag plötsligt se ”disigt” i det perifera synfältet. När jag kollade i en spegel var ögonvitorna rödtonade. Antagligen en reaktion på ev. bakterier i vattnet, så jag var lite försiktig med att kliva i sen tills vi visste att vi fått upp klorhalten igen. Som ni ser har Ankis fått flytta ut i poolen.
Ett stressmoment var skyfallsdygnet när vi fick drygt 110 mm regn som toppfyllde poolen (och gav en decimeter vatten i källaren), men den klarade det också, och det var enkelt att tappa ut överflödet via sandfilterpumpen när det slutat regna.
Jag har badat mycket! Jag är supernöjd med min pool! Och vi har lärt oss under tiden, så det går smidigare nästa år. Jag tror inte badsäsongen är över för i år heller för den delen. Hela augusti ut hoppas jag på badväder, även om helgens regn och 19 grader är lite deprimerande. Nästa år kommer den upp tidigare så den är kemad och klar när sommarvärmen kommer efter midsommar! Nu tappade vi ju kanske 2 veckor av badsäsongen på det sena inköpet och all kemi.
Möjligen blir det nyinvestering i nån enklare uppvärmningsanläggning, typ solfångare, till nästa år, eftersom maken inte gärna går i om det inte är runt 25 grader (det är kul med sällskap). Jag badar från 21 iallafall, och senaste tiden har den legat runt 23, som är aningens kyligt om inte vädret är gassande och det blåser litegrann… Så kanske lite värmestöd kan behövas för vår typ av badande. Dvs ligga och paddla i solen på madrass, med korta dopp. För aktiva kids som leker och dyker och kastar boll spelar det nog inte så stor roll.
Sen återstår ju PIFFNING! Det har inte haft så mycket prio i år. Området runt poolen är ogräsmark och ”nysådd” gräsmatta i slänten från altanen. Jag köpte såna tobaksmattor på en loppis att ha på gången ner till stegen (som inte står i när vi inte badar), men när de blivit blöta av regn verkar de hålla fukten lite för bra underifrån, så det var ingen bra marktäckare för att slippa jord/grus/gräs i poolen. Men de duger sålänge. Jag har även provat vanliga ”trasmattor”, som funkar kanon (och jag har åtskilliga i alla modeller som inte bor nånstans för tillfället, och är sparade i reserv trots fläckar…), men som inte gärna ska ligga ute i regn, så det är lite mickel med dom. Bäst är såklart trädäck/trall runt poolen (den kan inte stå på trädäck dock, för den väger för mycket fylld – rakt på marken var det som rekommenderades). Får fiffilura på någon lösning till nästa år. Då kanske gräsmattan är mer utbredd så det är mindre yta med ”skräpmark” som behöver täckas. Det kanske räcker med några såna balkong-trätrallar precis vid stegen som tar det som ev. fastnat på fötterna. En balja vatten till fötterna rekommenderades också som enkel ”håll poolen ren från skräp”-förebyggare.
Det blev den här modellen av pool för att den är djup (120 cm vatten ungefär) och har hög kant. Utan stege i fungerar den som sitt eget staket, annars krävs det minst 90 cm staket runt poolen ur säkerhetssynpunkt. Stegen ställer vi en bit ifrån poolen när den inte används (och in i skjul när vi reser bort). Jag hade klarat mej med hälften så stor pool, men man var nästan uppe i samma summa pengar när man plockat på dessa mindre med uppblåsbar kant överdrag, pump och annat som behövs för att driva den, så då var det lika bra att ta denna lite större där grundkitet, minus kemikalier, redan ingick. Mycket pool för pengarna helt enkelt.
Poolkemin är en hel vetenskap, men jag har alltid gillat kemi, så det är bara kul! En anledning till att klorhalten dök nu under rötmånaden var nog att jag ”pressat” ner en veckoklor-puck för hårt i dispensern, så det helt enkelt inte kunde cirkulera vatten runt och sippra ut rätt mängd klor. Efter påfyllnaden av ny startdos var jag nog att pressa ner pucken (som nog skulle ha en annan slags dispenser egentligen) på högkant, så vattnet kommer runt pucken. Pucken skulle ligga kvar i sin påse, och man skulle bara klippa upp hörnen.
pH-höjaren vi köpte på BR skulle funka istället för klor om jag förstod infon rätt, men det gör den alltså inte. Vi hade rekommenderat pH, noll klor och bakterieklegg… Så jag får läsa på mer om den biologiska reningen innan jag vågar konvertera till det helt. Klor lär gå att byta med brom också (makes sense säger kemisten), men jag har inte hittat det, och vet inte hur mycket bättre brom är att få ut i naturen… Well well.
I love my pool!!
Härligt med en egen pool Sara! Jag håller tummarna för att du får badväder hela augusti och en bit in i september 😉
Kram, Gunvor
Åh så härligt att se att det blev så toppenbra sen vännen!
BRA JOBBAT och visst är det underbart med pool…weee love it!
Kram Anki