Fortsatta trädgårdsprojekt och önskningar

Nu dyker snart upp inbjudningskort i era brevlådor som säger att här finns önskelista här i bloggen (här och här plus detta inlägget). Jag skriver upp saker jag drömmer om eller som passar i mina visioner för utvecklingen av framför allt min hemmiljö och trädgård, men när jag väl fått något i skallen så brukar jag skaffa sakerna direkt om de har överkomligt pris. Jag bjuder inte till fest för att få en massa presenter, utan för att mysa med vänner och familj! Jag älskar att ha fest, förstår inte att man kan vilja smita från sitt firande, men vi är ju alla olika! Önskelista skriver jag för att jag själv tycker det är roligast att ha med sig något mottagaren önskat och behöver, så det är helt och hållet för att underlätta!

Något som är borta mer eller mindre från önskelistan jag gjort tidigare, eftersom jag skaffat själv är mina solcellsbollslingor från IKEA. Äppleträdet är fullt nu med 3 färger på slingorna och de lyser upp så det nästan är dagsljus på södersidan! Så himla mysigt när de speglar sig i näckrostunnan också!

Bilden blev lite suddig i skymningen! =OD

I år tänkte jag inte missa halva sommaren med att ställa upp poolen för sent, så jag hade planerat att ställa upp den maj-juni-skiftet. Haha, tji fick jag! Det har ju varit högsommar hela kristiflygare-nationaldags-helgen, och vi tappar i vatten…. Flera baddagar helt åt skogen!! Och som ni minns är det allt annat än badbart när det kommer ur vår brunn, så det behövs seriös kemi nu när vi börjar ha den full innan man vågar sej i. Det är både grönt och brunt och skiktigt på ytan (tror både pollen och bakterier i kombo) – på tre dar! Men snart så!!

På poolönskelistan står solvärmare och utedusch för att ytterligare förhöja badbarheten i poolen. Jag tyckte det var lite besvärligt att gå in och spola av sig efter badet (men det är enklare nu när duschen i tvättstugedelen är klar!), och eftersom vi fortsätter med klor-rening i år också så behövs det avsköljning efter bad.

Denna är ju så läcker och man får varmvatten också! Lite lyx såklart…
Solvärmarna räcker till 5000 liter vatten (vill jag minnas att jag läst), så vi behöver två för att få full effekt… Det känns som en megainvestering för kanske 5 graders höjning, men om det räcker för att få i badkrukan jag är gift med lite oftare så kan det ju vara värt det…
Vi ska köpa lite trallplattor på Bauhaus (jag hittar inte dom på deras hemsida) som jag tror är plast eller något sånt konstträgrejs att ha runt stegen och isteget så man inte får i en massa gräs och jord. 2×3 meter plattor ungefär blir nog bra. Men det kan ju byggas på med fler. Det är nog mest snålheten som sätter gränsen på hur stort ”golv” vi lägger runt. Vi glömde kolla efter dom sist vi var i Kalmar.

På växtsidan blir jag fortfarande glad för ”överraska mig”-perenner och krukodlat skojsigt, men jag har glömt att skriva att jag är tokig i gräs! Fina vippgräs av olika slag och annat prydnadsgräs att ha i mina kurkor och lådor.

Nu har jag vågat ställa fram min japanska lönn från hörnet där den stod i vindskydd. De små svarta skalbaggarna älskar min oljefackla – en dödlig förälskelse… En teori är att oljan flödar över när solen lyser på behållaren (=värmer), för jag har torkat den torr flera gånger, men nästa dag ser den ut sådär igen…
Humlen har börjat bygga vägg på mitt armeringsnät också!

I den blå krukan bor en ljuvligt doftande eucalyptus (som även den stått i vindskydd tills nu)!

Måste bara visa mina vackra alliumbollar som är gigantiska och nästan i ögonhöjd i perennrabatten!

Det blev ett flak Flitiga lisor (tror jag!) i fiskelådan till slut.

Igårkväll när det mojnade och svalkade lite åkte falurödfärgen fram och jag grundmålade mitt nya redskapsskjul som sitter ihop med mitt planteringsbord på garagegaveln. Det ska ribb och tak på också – visst är han duktig på att snickra ihop saker, min man? Över soptunnan ska locket som står lutat mot bordet vara, fastsatt med gångjärn som man ställer upp den mot skåpet när man står och planterar och ska slänga en massa krukor och plastsäckar och grejer. Jag har redan fyllt en säck i år, så behovet av soptunna ute fanns verkligen! Just nu är det ”brännbart”, men jag funderar på om jag ska skilja på plast och övrigt istället, för det mesta är ju plast… Det ska någonslags front som går att öppna för att rulla ut vagnen om man ska sopa ner mycket någon annanstans i trädgården, men det är inte klurat färdigt på konstruktionen riktigt än…

Såhär fina blev lavendellådorna med falurödfärg på sej. Har inte bestämt mej än om metallbeslagen ska sprayas svarta eller inte….

Kvällsbild över altanmiljön – jag äälskar att vara på min altan!!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.