Vår köksträdgård – planer för 2014

I fjol lovade jag rapport om vår köksträdgård. Det blev aldrig av att jag skrev mer, så jag gör det nu istället, när jag sitter här i snöstormen och längtar efter sommaren. Delar av inlägget är publicerat i en planeringstråd från sjalbarn också, som inspirerade mig att uppdatera här.
 
 Det börjar gro! 20 maj
 
Vi börjar med odlingslådorna. Det blev ju 4 stycken med pallkragestorlek till slut.
 
Första gubben 7 juni och slingerlådan. 
(I fjol hade jag fingersjukan på massor med bilder! Måste skärpa mig!)
 

1. 12 jordgubbsplantor, 4 av varje sort. Täckbarkade jorden efter planteringen. Blev en väldig massa blad och slingor och inte jättemånga, men goda gubbar och mognade hela sommaren. Största skörden var typ en halv liter, annars bara plockgubbar när vi gick förbi.

I år får vi nog hålla efter alla ivägslingrande skott så plantorna lägger energi på blommor och bär istället.  
 
 fina pumpablommor!

2. Pumpa och squash. Väldigt lyckade båda två förutom att vi petade ner _alla_ pumpafrön, ”glömde” gallra och hade halloweenpumpstänglar överallt. Dom stormtrivdes i dom upphöjda varma bäddarna uppenbarligen! Squashen gav massor med frukt, tillräckligt för att vi inte skulle äta upp allt. I år kör vi nog liknande, men färre pumpa-plantor och skörda squaschen spädare, då är den godare. Vi får plantor av svägerskan som gillar uppdrivningen. Pumpan sår vi själv direkt i lådan. Täckte med gräsklipp, och det var toppen! Tror inte sniglarna hittar upp i våra vägskyltslådor. Såg nästan inga sniglar i somras heller för den delen.

 
Förvuxna rädisor och glad morotsskördare.

3. Morötter och rädisor. Barn och gubb-lådan. Tja, morötterna står nog kvar än, under snön, och blev som vanligt inte gallrade. Men vi har skördat en hel del i lådan och lillskrutten gillade att gå och dra upp morötter och gnata på, så det var ändå lyckat. Fortsätter med samma plan i år. Fast kanske gallrat.

 

4. Blandlåda med diverse test. En rad vanliga gröna ärtor.Var kul och enkelt att odla, men tog plats och blev till en middag typ.  Dill, bara för att. Användes kanske till midsommarpotatisen (vi är inga dillätare). Lök (fanns även i potatislandet). Blev inte så stora, trivdes nog inte ihop med det andra. Vet inte vad vi ska satsa på här i år. Ätliga blommor kanske? Nån som har kul tips?

 
 

Ogräsbekymmer, löstes med gräsklipp. Visste ni att sparris får tomatliknande bär?

Sen har jag en avlång sparrislåda med 7 sparrisplantor. De fick stå orörda efter om- och nyplantering och gå upp i blad och blommor för att etablera sig ordentligt. Täckte med gräsklipp, vilket var en riktig höjdare! Kommer att göra om i år. Behöver permanent växtstöd till dom för att dom inte ska hänga och vifta en massa efter midsommar och resten av sommaren när de inte bör skördas. Funderar på kompostgaller.

 
Vi grävde även ner två fruktträd, varav det ena såg ut att dö (blev uppätet av någon larv), men det repade sig sen. 

 
Sen köpte vi en hoper bärbuskar och flyttade en skock från gamla trädgårdslandet. Röda vinbär och krusbär (flyttade) fick vi bra skörd på, liksom svarta vinbären (nya). De hamnade mellan potatislandet och odlingslådorna, vilket var kanonbra vid skörden, för man kom åt bra från båda hållen!
 
Nyköpta hallon blev sådär och jag har funderingar på att riva upp och slänga dom, men har inte bestämt mig. Vi har en vildhallon-planta i en annan del av trädgården med mycket godare bär, som brukar ge massor bra år. Ev. får de flytta med smultronen upp i en balja. Smultronen satte jag som marktäckare runt hallonbuskar och björnbär, men jag tyckte inte det blev snyggt eller kul, så det ska få flytta upp i en gammal låg regnvattentunna som inte blev tät i fjol, som vi nog ska ha som lite dekor vid nedgången till köksträdgården. Björnbären (nya, taggfri sort) gav ingen frukt alls och ville inte alls klättra på min fina bast-kon (syns på bilden ovan vid fruktträdsbeskrivningen). Havtornen (flyttade) gav ca 7 bär. Antar den behöver längre tid att etablera sig. Gojibären gav inte ett endaste bär vad jag såg. Jag tror knappt dom blommade heller. Vi får se vad som händer i år med dom.
 
 
Lådlandet med utsikt mot huset. Rakt fram ska vi ha en trappa ner från gräsplanen bredvid altanen. Vi har lämnat plats för en bred, förhoppningsvis tillräckligt bred, singelgång. Någon slags stödmur ska dit runt om också, tror vi. Men det är så dyrt med sten, så det har inte blivit av än.
 
 
Lådlandet sett uppifrån gräsplanen.
 

Jag la täckbark med finflis överst mellan de fyra lådorna och blev jättenöjd med det. Här är flisen på plats och maken hade börjat gräva upp för stora gången närmast mur/trappa.

 
Sotis älskar att ligga och mysa i skuggan mellan lådorna när vi har varit där och pysslat. Och vi har varit där massor! Bara tittat, plockat något enstaka smultron (dom sista i november!!), skördat till middagsgrytan, lukat ogräs, myst och trivts i vår nya köksträdgård. Jag har ju visionen om hur det ska bli när det är klart med mig dit ner varje gång också.
 
I övrigt ska ”vi” (maken mest) göra gångar runt rabatter och lådor med singel och fundera vidare på stödmur upp mot huset och trappa ner. Rabatterna runt köksträdgården behöver vara större om man ska komma runt och plocka bär på baksidan. Bär-buskrabatterna täckbarkades allihop och det funkade jättebra i den stora bär-rabatten mellan lådor och potatisland, men dom små snabbfixade hallon- och björnbärsrabatterna växte igen ändå med gräs och ogräs. 12 oktober var sista dagen det var roligt att fixa med köksträdgården, och då kom en hel del singel på plats på den utlagda markduken (sista bilden). 
 
 
Dagsläget. Från tvättrumsdörren fick jag ju med alla hörn! Pinnarna i bakkant är fruktträden, gömt bakom gungställningen skymtar man havtornraden med vissna solrosor närmast. Potatislandet är översnöat. Bärbuskar och lådlandet. Blir det ett växthus så småningom hamnar det nog med gaveln precis i vänsterkanten här, där man ser lite ogräs buska sig.
 
Känns som om vi har att göra i år. En grej som kommit till sedan vi började planera är Maltes gungställning. Vi kanske vill ha en sandlåda i någonslags anslutning till den också. Som kanske är i anslutning till köksträdgråden. Vi har bara inte bestämt var än. Ingen panik än så länge, för M har inte fattat det där med sandlådor riktigt än, och kanske aldrig gör det heller om han är en sån där aktiv unge som ska vara i rörelse konstant (vilket det ju verkar som nu).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.