Köksträdgården och nya växthuset!

Nu är det hög tid att berätta vad som händer i köksträdgården! Jag postar bilder kontinuerligt på fejjan och instagram, men det är kul att ha det samlat också här i bloggen. 

I år blev vi huxflux med växthus! Det är mest makens projekt egentligen, jag är mest intresserad av en vindskyddad plats där jag kan kura in mej och värma mig och piffa till och göra fint. Jag har vissa prylar i min samling med gammal skrot som nog passar alldeles utmärkt där inne t.ex. 😉 Tomater och gurka tillhör inte mina favoritgrönisar, och jag mår nästan illa av tomatplantedoften, men jag får väl stå ut. Jag har två grabbar som ääälskar tomater!

Hela våren gick jag och längtade och suktade efter att köra igång i köksträdgården. Här är vi på inspektionsrunda 1 mars när snön försvunnit. Fiffilurar och planerar.

Redan 22 mars hade jag såhär fina sparris-skott!

Det blev en sandlåda först. Malte var så sugen på att bygga. Vi började med den första helgen i april och den fick sin sand den 12/4. Väntar fortfarande på ett fungerande lock. Det blev en ram med ett nät i, men ramen är stor och tung och klumpig och joggig att lägga på plats, och nätet räckte inte till hela, så det ligger en vägskylt på sista biten. Jädrigt meckigt att ta av och lägga på locket…

I slutet av april blev det nya odlingslådor. Jag ville ha två kadratiska till ätliga blommor och ärtkläng. Nu börjar skyltarna vara slut! 

M fick med sig två sockerärtsplantor från dagmamman (som han planterade den där dagen när han var alldeles feberdimmig och kraschade på en timme så jag fick komma och hämta honom – missade att han höll på att dyka när vi körde på morgonen *usch*). Det blev träkant direkt på nylådorna och det ska dit träkant på de gamla också så småningom. Jag funderar även på någon slags målning, men kan inte bestämma mig för om de ska bli svarta, garden-green eller faluröda, så jag får knäcka lite till på det. De får fortsätta vara grå sålänge.

Smultronen flyttade till sin balja enligt planen också och maken och Malte kärrade grus.

Lådlandet i början av maj – väntade på lite fler säckar jord. Här har även stödmuren påbörjats i bakgrunden. Maken sitter på de första skiften i hörnet. Vi ramlade över ett parti mursten på Blocket till kom-och-hämta-pris. Behöver säkert kompletteras med några till, men nu är bygget påbörjat iallafall.

Det stannade upp lite när jag plötsligt ville ha en sitthylla längs hela muren (inspirerat av hur skönt det var att sitta just där och hänga, som maken gör på bilden här), maken missförstod och trodde inte det gick att fixa enkelt, och till slut bidde det knappt en tumme. En liten glipa som vi knappt får plats med två rumpor i bredd som en nisch i stödmuren fick jag nöja mig med, och muren är fortfarande inte halvfärdig pga växthusavbrottet.

Översiktsbild av lådor och lekplats.

2 maj kom näckrosorna ut i år.

4 maj var det dags att åka rullebör igen för Malte. Magnus fixade till sitt pärland med stenläggning runt om och stenlagd gång mot bärbuskarna. Den här stenen är en följetong, en annan grej som dumpats i ett hörn av trädgården, och används lite här och där. Vi har fortfarande en halv pall kvar uppe i hörnan, så det kommer att bli kantstenar både här och där, och kanske någon större stenlagd yta att ha någon sittgrupp e.d. på borta vid växthuset. Vi får se hur långt den räcker. Återbruk är min melodi! Dessutom gillar jag att blanda material. Jag har ju den här stenen ihop med gångstenen och några stora gamla svartskiffriga plattor på min altan utanför kontorsstugan också.

Här är stödmurens dagsläge. En liten rumpnisch istället för en enda lång hylla blev det pga missförstånd och sedan ett envist hävdande på karlskronitiskt vis att det gaur inte att göra som jag ville iallafall. Nåja, det blir en gjuten trappa i mitten också som går att sitta i. Anytime soon förhoppningsvis då det är rätt tradigt att gå runt hela tiden när man ska upp och sätta på och stänga av vattenslangen m.m. Det kommer att bli jättefint iallafall!

Jag fick ett insektsnätstält av grabbarna i morsdagspresent, så i år blev det kål i ena lådan! Detta är brysselkålsplantor som jag köpte som färdiga plantor och satte alldeles för tätt. Vadå 60 cm tänkte jag. Haha, ni ska se dom nu 😉 ! Jag sådde även två sorters blomkål i låda inne, som först kom jättefint, sen hände ingenting, det blev aldrig mer än hjärtblad hur jag än pysslade och vattnade och skötte. Så jag slängde ut dom på altanen för lite sol, värme och naturliga regn ett tag. Dom såg rätt bedrövliga ut fortfarande när jag bestämde mig för att påta ner dom i andra änden av kåltältet och se om de tog sig. Och nu börjar plantorna – de som överlevt – faktiskt att se ut ungefär som dessa på bilden, så de ville visst leva. Frågan är om det hinner bli någon kål av dom…

Här är årets fontändamm på min stugaltan också. Det kommer att bli fler vattenpölar av olika slag nere vid köksträdgården sen. Lättskött och fint och inte alls det ”survatten” maken oroat sig för så länge man har växter och sånt i. Kanske får röda näckrosen flytta till lämpligt kärl nere vid växthuset nästa år eftersom de har det bra trångt bredvid den vita i näckrosbaljan.

Juni har gått åt till växthusbygget. Här fixar grabbarna armeringsjärn i blivande gjutna grunden.

Färdiggjutet med utsikt uppifrån gräset.

Sen var det dags att böra sten igen. Den här gången från runt vedbon, där vi haft gammalt tegel staplat i väntan på bättre tider. Ungefär halva golvet är vår gamla skorsten som knackades ner och murades om vid renoveringen. Andra hälften var bara gammalt tegel som blivit liggande i reserv. Jag älskar hur läckert golvet blev!! De har sparat ett hörn öppet till en vinranka. 

Runt midsommar började vi montera aluprofilen…

…och sätta glasväggarna på plats. Jag har såna enorma katastroftankar om barn som ramlar och skär sig på glaskanter och vassa hörn så jag tycker det är skitstressigt att vara där med Malte, men försöker tagga ner och låta honom vara med. Han tycker det är jätteroligt att putsa fönster och montera gummilisterna genom att trä dom genom diverse hakar och hål. *baby see, baby do*

Årets lådland lite mer uppväxt. Sparris-stödet är work-in-progress. Jag köpte två galler på Byggmax. Dom var givetvis lite för korta, så nu grubblar jag på om det går att göra någon slags bur av dom iallafall som man bara kan lyfta dit när det är dags att släppa upp sparrisen vid midsommar. Då behöver jag ett nät till att skarva med och någon smart sätta-ihop-lösning. 
Här är brysselkålen ungefär hälften mot hur den är nu (spränger snart tältet), och mina nya kvadratlådor börjar har frodig växtlighet. Ärtorna är bara att börja skörda. Jag satte fler sockerärtor och sugarsnaps också, plus att vi provar vaxbönor i år. De har en höööög spaljé att klättra på, men verkar inte bry sig nämnvärt om den utan har stannar som risiga buskar i den här höjden – bara för att jag hade löst klätterstöd! Ett annat experiment var nån såndär barnpåse med kalebassormar som jag petade ner på prov i ena hörnet trots att de skulle förgros inne och grejas. Av de 4 fröna blev det 3 stora plantor (gigantiska hjärtblad dök upp på ett par timmar när de väl grodde!!). Vi får väl se om det blir något av dom till slut. De kanske har det för trångt.
I år har jag gallrat morötterna! Inte för att jag vet hur man gör, men jag chansade lite och plockade bort alla som stod för tätt ihop och lämnade en planta med jämna mellanrum. De såg först rätt risiga ut efter hanteringen, men nu är det en frisk och frodig grönska i den lådan. Jordgubbarna har jag hållt efter utlöparna på också, och vi har MASSOR med GIGANTISKA jordgubbar! De innersta plantorna är inte så hippy-happy dock, så jag funderar på att sätta dom lite upphöjt nästa år så de också får ljus och sol på sig.

Utsikt från sandlådan. Jag har rivit bort lite gräs, klöver och röllika i gångarna vid bärbuskarna sedan jag tog den här bilden. Vi får se om det blir mark- och gångfix på semestern när växthuset är klart, eller om det blir stödmur och trappgjutning eller pissväder och depp inne!

Som ni ser är poolen uppe också. Den var som skitigast då i början av juni när vi hade sedvanlig värmebölja och 26 grader i vattnet. Poolen ska upp samtidigt som näckrosorna nästa år! I år fyllde vi den långsamt och hade måttliga brunhetsproblem (inte megasörjan jag visat förr). Dessutom lät vi sandfiltret stå på och ta det bruna. Nu är det lite skräp kvar på botten som virvlas upp när man badar och fångas av sandfiltret det också, annars är vattnet kristallklart. Det tar minst 2 veckor att fylla och få poolvattnet klart, gärna 3, så nästa år ska jag som sagt vara ute tidigare. Hade tänkt det i år egentligen också, men vi behövde markbereda lite vid den också, så det fick bli när maken hade tid och lust att sticka mellan det projektet. Poolen oroar mig inte ens hälften så mycket som glashuset, eftersom den är sitt eget staket med sin höjd och vi är noga med att inte ha badstegen i närheten eller andra grejer man kan klättra på (flyttade ut sandfilterpumpen en bra bit också ifallifall klättergubben får idéer). Dessutom är M fortfarande i en ålder när man måste ha uppsikt över honom 99,9% av tiden iallafall, men visst olyckor händer säkert den där 0,1%en man tror att den andra förälden har koll.

Imorse kom kanalplats från Willab till växthustaket. Sen hoppas vi att vi har glas till resten av väggarna. Ordinarie vägglaset är slut (det var många trasiga glas på vårt fynd), och takglaset som var helt har annan längd (kvadratiska 61×61 istället för 45×61) så det behövs skäras och moddas, plus att något av gavelsnedglasen behöver göras nya eftersom de var trasiga. Skära-glas-arbeten går under mamman får ett nervöst sammanbrott när ungen är med i närheten, så därför har det blivit lite vilande i väntan på bra väder, ledighet och hjälp med barndistraktion från snälla besökare. ;-P

Någon som saknar kisarna här i bloggen? Dom är självklart med oss och runt oss hela tiden fortfarande. Greta fyller förresten 7 år idag – hurra hurra! Sotis var med mig och planeringsmyste häromkvällen och gav sig inte förrän han hade varit uppe på takbalken på växthuset och muppat runt. Det var råttfritt där. Han gick hela vägen till höger på balken, vände, gick tillbaka nästan till stegen, slajdade ner längs takstolen, gick och viftade med tassarna i takrännan, som var full med vatten efter regnen och hoppade sedan elegant från hörnan ner på marken. 1.30, inga problem att skutta ner från juh… Myskise! <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.