Flytt av köksträdgården

Vi är inte jättesnabba när det gäller större förändringar, men när väl beslutet är fattat kan det bara rassla till. Efter många års pratande om att flytta kökslandet närmre huset och ta ner en bit av berberishäcken bestämde vi oss för att det var ett lämpligt lagomprojekt för 2013. Vi har inte så ambitiösa odlingar utan att det skulle vara genomförbart att både fixa lite och faktiskt odla redan i år – särskilt som jag ville flytta upp ”min del” av odlingarna i odlingslådor. Maken ville ha kvar potatisland på marken för att kunna köra sin gamla antika jordfräs Pontus i vårbruket.

Strax innan valborg var det dags att kapa häcken. Planer fanns på att hyra en minigrävare och gräva upp stubbarna och ta bort grässvålen på det område som köksträdgården skulle uppta, men envisa (och snåla?) maken provade att bryta upp stubbarna för hand istället och lyckades med det. Så här såg det ut på morgonen – sorry för husskuggan! Bakom Magnus, över skuggan skymtar man det gamla kökslandet (bärbuskar och rishög), mitt ute på vår ”fotbollsplan” nedanför huset.

Och här är landet på eftermiddagen. Härligt att vara av med en bit av den sticksiga, misskötta och tråkiga häcken. Vi behåller resten tills vidare. Häcken eldades upp efter hand ihop med riset som var lagt i gamla trädgårdslandet. Brukar vara lite svedjebruk varje vår.

Här ser man placeringen av nya landet i förhållande till huset lite bättre.

Jag gillar gammalt och återbruk, som många redan vet. På så sätt är det praktiskt att ha en svärfar som var skrotsamlare, med ett äpple som ramlat ner från det trädet med lite samma drag. Vi har ett stort garage fullt med ”bra-å-ha”-bråte och ett hörn uppe vid komposterna och bilparkeringen med diverse skrot ffa svärfar släpat hem och förvarat där på den tiden de ägde stugan och tomten. En sån sak är en hög med gamla vägskyltar som har blivit utbytta. För ett antal år sedan byggde maken växtkomposter av dubbla skyltar på höjden med en meter-sidor. De har funkat bra och multnar ju inte bort som träkomposter gör. När det började vara tal om odlingslådor och pallkragar kom jag att tänka på vägskyltarna och undrade hur många det fanns och om de kunde bli odlingslådor i pallkragestorlek (ifall man vill använda något köpe-tillägg som drivbänk e.d.). Visst kunde dom det!

När jag la upp bilden på fejjan var det många som tyckte vi borde vänt dom andra hållet. En gammal E66-skylt hade ju varit roligt att ha utåt kanske. En Karlskrona 20 hade jag velat ha uppsatt på en vägg nånstans, för det är ju ungefär vad vi har in till city. 🙂 Men nähä, den blev låda snabbt som attan innan jag kom med fler idéer. Eventuellt blir de svarta på utsidan senare, men sånt är finlir…

Provutlagda lådor och förberedelser för stödmur pga höjdskillnaden.

Jag hittade inte min bild på första skissen, men när vi kommit såhär långt fick jag rita en ny skiss för att maken skulle se lite tydligare hur min vision såg ut. Då hade vi precis varit på Blomsterlandet också och köpt lite fler bärbuskar och nya jordgubbar m.m. De gamla bärbuskarna skulle flyttas upp från gamla landet också, och jag passade på att få flyttat en röd fläder från min perennrabatt som jag insett skulle bli åt h-te för stor för den lilla rabatten (ibland tänker man inte…).

Efter att ha läst på om odlingslådor och nyanläggning kom vi fram till att det bara var att tuta och köra i år rakt på grässvålen. Bara att ösa i uppgrävt gräs från buskrabatterna, på med tidningar och nyjord överst. Malte hjälper till med tidningarna i sin färgglada våroverall som vi fyndade på Tradden. Vad trött jag är på mörkmurriga pojkkläder redan, och värre lär det bli….

Här är 3 nya sorters jordgubbar planterade i ena lådan, med skyltprov (nydymo, akrylfärg och 3Dlack överst.

Resten av lådorna fixades till kristiflygare när vädret var betydligt mysigare. Bebis envisades med att rymma. Jag frågade maken om han fångade honom i andra änden när jag såg vart det barkade. Han missade med ca en sekund när bebis kastade sig ut över kanten och stod på örat. Snabba rackare!!

 

Gamla och nya vinbär, krusbär och blåbärsbuskar bor mellan pär-lannet och lådorna. Maken har jobbar på hårt med grävande och flytt och plantering. Vi hittade billiga fruktträd på Netto också, så ett Jonagold äppleträd bor i ena hörnet och ett konferenspäron i andra hörnet.

 fläder, björnbär och äpple

 päron, havtorn och goji

Hallon och björnbär bor längs söderkanterna och havtornsplanteringen, som fick sällskap av gojibär står på norrkanten. Ska bli spännande att se alla bär sen!

Jag kan ju inte låta bli att pyssla lite också. Mina stenar från förr finns bara chili, sallad och persilja kvar och dom börjar vara slitna, så jag gick på ribb-jakt i garaget och hittade olika liststumpar, bl.a. nån avsågad persienn och nån list som blivit över vid kontorsbygget m.m. Återbruk! Dom här blev akrylfärg och vanlig ZIG-marker med 3D-lack över. De orangea pumpan och moroten är resterna av pufflinersen från stentiden som inte var i toppskick – men de duger! Det finns en squash också, traditionsenligt felstavad och ändrad (nästa gång kanske jag kollar innan?), men dom plantorna har inte levererats än. Idag ska jag göra ärtor, sallad och dill på vita ribb från barngrinden.

Blev riktigt nöjd med stilen, sen får vi se hur de tål vädrets makter. De ska ju bli lite slitna.

Svårt att få en bra översiktsbild. Från början tänkte jag haft med slambrunnen med bergenian runt som ena hörnet vid ”ingången” norrifrån, men anläggaren hade andra tankar eftersom den brunnen kanske försvinner om sisådär 5 år.

Nu är nästan allt i jorden! Där är en liten hörna i en låda för något smått och jag väntar på squshplantor. Nu kan vi börja finlira med omgivningen om vi vill. VI diskuterar underlaget i gångarna. Singel finns i mängd i en hög efter dräneringen, men det är varken mysigt eller snyggt tycker jag, som har förälskat mej i flis istället. Men gratis är ju gott, och det ena kanske inte utesluter det andra heller? Man kan ju kombinera kanske. Flis måste ju köpas nånstans, vet inte vart när man ska ha mycket. Säckar finns väl hos trädgårdsnissarna.

Markduk är inhandlad, liksom en ny barkduk som egentligen skulle i kantrabatterna och till bärbuskarna med täckbark på. Men kantrabatterna är än så länge begränsade till ett efter behov stort hål bara för att få buskarna i jorden, dessutom funderar jag på smultronmarktäckare efter tips från Ulrika med Timjan och Pioner, vilket jag påbörjat runt hallonen… Det är många beslut som ska tas, och jag vet inte vad som går att kombinera. Trivs inte ogräs i täckbark lär ju inte smultronplantor göra det heller (så att de brer ut sig menar jag).

Runt om köksträdgården ska det upp någonslags avskärmning. Jag var först inne på vanliga billiga såna bredflätade standardskärmar. Sen föll jag för torrflätad pil men det kändes dyrt. Sen kom en Vi i villa med ett tips om en som gjort avskärmning till altanen med armeringsmatta och tyg! Now we’re talking! Då blir det inte så permanent och klumpigt som skärmstaket som ska gjutas plintar och grejer till, och dessutom kör vi redan rostiga nät både på altanen och tll kaprifolen. Men återigen, det ena utesluter kanske inte det andra. Man kan ju blanda också!

Närbild på nytillskottet av låddor, en långsmal sparrislåda! Mina 3 befintliga plantor fick flytta från min stuglåda till en ny låda ihop med 4 nya plantor. Nu skulle jag visst inte skörda dom i år utan ge dom chans att etablera sig ordentligt. Så jag får väl hålla mej till köpesparris i år då.

 
Så här mår invånarna iallafall efter flytten. En lång stängel från fjolårets nyplanta och en tjockis från en gammplanta. Sen var det en av nyplantorna som kommit skott på också redan, men knappt stuckit upp.
 
Fortsättning följer med prunkande köksland! Lyckades inte få med hela denna gången heller, i skarpsolen med febrig bebis på magen i selen. Jaja, nästa gång kanske?

1 COMMENT

  1. Jag är också trött på "pojkfärgerna" efter 10 veckor… Inte ens rött verkar man "få" ha som pojke?

    Härligt med så mycket odling, vi flyttade till hus i höstas, så i år ser vi mest vad som kommer upp och odlar lite sallad+kryddväxter och ska köpa ett par tomatplantor samt gurka (förut har vi haft kolonilott och odlat betydligt mer) – men nästa år, då! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.