Sommaren 2012, eller vad vi nu ska kalla den!

Jag måste ha missat grovt på beställningsformuläret i år, för jag vet bestämt att jag beställde go-väder där jag kunde sitta och mysa i skuggan med en skål jordgubbar! Istället har vi haft storm storm storm och storm, med några skurar mellan och endast ett fåtal sommardagar, så _nästan_ varit väl bra på andra hållet. Jag är iallafall glad att vi bestämde tidigt att skippa poolen, för det hade varit tid och energi helt i sjön hittills! Jag har inte saknat den en enda gång vad jag kan minnas!

Vi tar en tur i min lilla trädgård och kikar på sommarblommorna iallafall!

Den här rosen är jetegammal! Den heter ”Gunnars ros” eftersom den bodde här redan när lilla gubben innan vår familj bodde i stugan. Den har levt en tynande tillvaro bakom det stora röda körsbärsplommonträdet som vi till slut sågade ner i våras. 1-4 rosor har den burit som mest, men i år i solljuset har den blommat upp! Proppfull med fina rosa blommor sen flera veckor! Rosorna blir ljus-spetsade på kronbladen efter en tids blomning, vilket är superfint! Vi funderar lite på hur vi ska göra med omgivningen runt Gunnars ros, nu när den verkligen står mitt i gräsmattan. Någon liten omgivning hade lyft den ytterliggare. Kanske bara en kullerstensring med lite täckbark e.d. så det blir lättare att klippa runt den och den poppar upp lite bara…?

Årets näckrosor får också vara med i bloggen – i år har jag fått extra många rosa blommor! Himla fina!

Lite djurliv får vi ha med också – jag är ju sån där knasig biolog som gillar alla slags djur i rätt miljö. Denna ”lilla” råttisen bodde nånstans nere vid vår åkerkant, i närheten av grannens kompostbehållare. Maken kom och hämtade mig och bad om stöd att kolla vilket skick den var i, eftersom han misstänkte att han varit på den med trimmern. Vi konstaterade rätt snabbt att den var i så dåligt skick att den behövde avlivas – inte pigg alls. Man har lite respekt för en halvmeters råtta, men jag har personligen svårt att förstå vad som är så hemskt mycket ”äckligare” med en sån än en bison eller bäver. Samtidigt har jag också rått-skräck-gener inbyggda i mig, så ett par gånger i år när Greta kommit in med ungar, kanske till den här besten, och lagt inne i vardagsrummet som troféer har jag också studsat till en halvmeter när jag kommit runt hörnet, vilket jag inte gör när det ligger lika stora större skogsmöss där med sina röda fina pälsar och vita magar… Det är märkligt det där nedärvda rått-hatet.

Såhär fin blev min altantrapp-låda i år med två färgvarianter nemesia, som även kallas Blekingeblomman, petunia, chokladblomma och luktärter längst bak (som fortfarande inte slagit ut!). Ett silverglänsande smalbladigt gräs är också en favorit i lådan.

Av en slump perfekt matchad i krukan bredvid hittade jag denna ”marktäckande” tjockbladiga blomma som fick följa med hem och har blivit en riktig favorit i år! Namnet står på en sparad kruka ute i planteringsskåpet i ösregnet, så det kommer inte med här just nu. Den har sällskap på botten med plättar-i-luften i japanska lönnens kruka. Jag provar med en större kruka i år, som kanske klarar vintern bättre. Fast egentligen klarade den andra också vintern, det var våren jag missade att vattna den gamla (snyft).

Här är veckans ena syprojekt. Jag mätte dynorna till altansoffan, hittade en lite grövre presenning på Harald Nyborg och bestämde mig för att sy en dynsäck till dom. Egentligen skulle det blivit två säckar, men den första blev så stor att nummer 2 inte behövdes. Vi fick hjälpas åt massor att mäta, klippa, tänka och tejpa (=nåla) innan jag sydde ihop eländet (och svor och gormade som vanligt – långa raka sömmar, som är enkelt, är bara för himla tråkigt…). Projektet passar väl i det här hushållet, där hemmabyggen ofta blir lite för stora, lite för tunga, lite mer än man från början hade sett det färdiga projektet för sitt inre. Att det ser för jävligt stort ut spelar inte så stor roll egentligen, för när säcken används är vi ju inte och myser på altanen, och den blir bra till vinterförvaringen också sen, så jag är supernöjd! Och bara 2 mindre tabbar. Vi tänkte inte på att handtagen skulle sitta en bit från kanten, eftersom vi skulle ha ett kardborrfästat flärplock överst, så nu har man handtagen inne i säcken när den är knäppt, eller halvvägs ute så det drar i kardborrbanden när man bär… En av sidoflärparna på locket lyckades jag sy på avigt också, men det är inget som syns om man inte vet om det och tänker på det.

Medan jag har sytt och vilat har maken påbörjat andra semesterveckan med diverse mindre och större byggprojekt. Det lilla taket och räckena runt källarnedgången har äntligen blivit färdigt. Jag försökte lobba dit en grind också ”direkt” för att slippa hämta ettåringen i källaren hela tiden nästa år, men det föll inte i god jord eftersom det inte varit med i grundplanen. Den gula slangen från källar-länspumpen är ett återstående problem att lösa. Den var ihopkopplad med dräneringssystemet från början när pumpen installerades och dräneringen var klar, men det blev strul när det frös i slangen, så sen dess har den legat provisoriskt åtkomlig och tömmer ute i gräsmattan när det blir översvämning i källaren (eller inte blir det!), vid stora regn och snösmältning. Sotis tycker det är hemskt roligt att vakta slangen när pumpen kör igång…

Igår och idag har han fixat med projekt utsidan av altanen. Sånt där finlir som lätt blir oklart när man bott in sig. Bilden är från igår, jag misstänker att han hunnit klart helt idag, för det var inte särskilt mycket kvar sist jag kollade.

Vid sämre väder är det vår övervåning som har fått pyssel och nu är det dags för golvvärmen däruppe. Vi fick leverans av material idag, men dom hade glömt packa med värmekabeln, så det blev bakläxa. Tur det inte är den som ska användas först om maken nu är byggsugen under skvaliga fruntimmersveckan (om vi inte åker och föder barn istället).

Lite lite sommarkänningar har vi haft. Detta är nog från fredagen vi tog semester och gick på mammaledigt. Ni ser dom fina molnen inåt stan, som nog gjorde att vi åt grillet inne. Men ingen ska säga att vi inte iallafall är rustade för sommar om den skulle få för sig att komma på besök senare! Bring it on, vi är redo! (fast jag hade ju tänkt bo i den där soffhörnan hela juli – så blev det inte….).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.