Trädgården 2012 – näckrosdammen

Vi börjar med näckrosdammen, eftersom jag vet att många är nyfikna på den.

Den 28 april ställde vi fram baljan och fyllde den för att kolla läget efter vinterförvaringen. Tyvärr hade den torkat väldigt mycket, så vi fick tömma den och flytta upp den till närmre slangen och garaget för vattenbehandling.

På söndagen ägnade jag ett par fruktlösa timmar åt att ösa tillbaka vatten i baljan, sen insåg vi att något annat måste göras om vi inte skulle tömma brunnen och paja filtret för gott…

Jag förslog att vi skulle köpa en barnpool modell lite större, eftersom vi nog bestämt oss för att skippa den andra poolen i år pga min grocess (stegklättring och rengöring av flockar i 17-gradigt vatten känns inte lockande i år), men smålänningen hittade på en egen pool/sjö att sänka baljan i. Vi packade in den i byggplast och slog en massa rep om för att hålla vattnet jämt på plats både invändigt och utvändigt. Ställde även i den maskätna baljan från i fjol för att kolla om den gick att få tät när vi ändå höll på. Lite diskmedel i vattnet för att minska ytspänningen så vattnet tränger in ordentligt i trät också.

3 dagar senare packade vi andäktigt upp paketen och höll tummar och tår. Baljan var tät!!
Dock inte den maskätna baljan som har stora hål i nederkanten, så den får vi göra annat med. Fjolårets silikonlagningsförsök o.d. funkade inte. Funderar på att kanske gjuta ”båtplast” i den för att antingen ha den också som damm eller ha den som regntunna.

Baljan tillbaka på sin plats och näckrosorna uppburna från källarförvaringen. 2 maj kom de ut i år.

Här är dagsformen på baljan. Det har börjat bre ut sig fina blad på ytan och vi får bara fylla på vatten då och då, mest pga värmen och stormavdunstningen som varit nu under maj. Lite byggkaos runt omkring, då maken håller på med källartrapps-räcke m.m.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.