Ancestry – My Heritage – FamilySearch

Det har tillkommit andra utlandsbaserade släktforskningstjänster som erbjuder abonnemang och källmaterial på olika sätt samlade från olika källor runt nätet. Det pågår även stora indexeringsprojekt och många samarbeten, så det kan vara svårt att säga vilken som är den enda tjänst du behöver.

FamilySearch

Jag måste nämna deras tjänst först. Detta är ”mormonernas” egen sida. Du söker gratis (men behöver ha ett användarkonto hos dem) och kan hitta massor av nålar i höstacken. Det är väl också FS nackdel. Höstacken är gigantisk. Det har tidigare funnits ett knasigt system att ange källorna också, baserade på deras gamla mikrofilmsnummer, men nu ska det tydligen börja vara uppdaterat med vilka kyrkboksvolymer uppgifterna är hämtade också.

Ancestry

Ancestry är bästa stället att hitta dina emigranter i släkten. Deras släktträdstjänst är gratis (2018) och väldigt trevlig, snygg och lättarbetad. Den fick mig att byta arbetsverktyg från tungrott datorprogram till smidigt webbaserat träd med backupen i molnet (Jag gör självklart backuper regelbundet lokalt också).

De svenska källmaterialet hos Ancestry kommer från Genline. Genline var den första stora släktforskningstjänsten som erbjöd digitaliserade svenska kyrkböcker på internet. Genline köptes upp av den internationella webbtjänsten Ancestry och efter detta har det inte hänt särskilt mycket med de digitaliserade svenska källorna hos dem. Genline finns inte kvar längre.

I deras svenska tjänst ingår i princip hela Sveriges kyrkböcker fram till 1860 och SCB-utdrag därefter. Kika på deras hemsida om just din församling finns med. Deras indexering av böckerna skiljer lite från de som finns i NAD (Nationell Arkivdatas), därför kan du behöva kolla på flera ställen för att få rätt på din källhänvisning. Deras stora databas med bilder uppdateras ständigt med nya indexeringar med hjälp av deras eget GIDx-system och innehåller numera även möjlighet för dig att skriva in dina tolkningar av texten på en sida, som även görs sökbar.

Du kan välja att teckna Sverige-abonnemang eller WorldWide. Med abonnemang får du även tillgång till deras darrande löv som kan ge förslag i ditt släktträd på källmaterial och kopplingar. Bör kontrolleras noga för rimlighet och korrekthet, men ska absolut inte avfärdas eftersom det är ett fantastiskt bra hjälpmedel på vägen om man vill använda det.

My Heritage

Du får söka fritt i deras datamaterial, men för att se detaljerat resultat behöver du ha deras abonnemang. Är även stora på den nya DNA-forskningen i sin tjänst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.