Arkivera ditt material

Har du fått en hel kartong med gamla papper, tidningsurklipp och foton av en släkting som gått bort, eller en ingift släkting som inte velat ha sakerna kvar själv? Då är det dags att börja sortera och katalogisera och förvara detta på något lämpligt sätt! Berätta gärna dina smarta tips i detta inläggets kommentarer. Här kommer mina tips!

Jag hade turen att få en hel skokartong med gamla tidningsurklipp och brev, vigselbevis och lägenhetskontrakt som jag hittade på vinden, inslängt där efter en jobbig period när både mormor och morfar gick bort alldeles för tidigt i början av 80-talet. Med hjälp av innehållet i denna kartong har jag bl.a pusslat ihop en hel del om deras dotter, som bara blev 4 år, och även kunnat bygga upp en ganska komplett tidslinje över morföräldrarnas liv tack vare brev, arbetsbetyg, militärböcker och annat som mormor sparat.

Jag har fram tills nu förvarat detta i hängmappar i en stor plastkista med lock. Nu har jag dock läst att papper förvaras bäst liggande plant, så tankar och funderingar finns på att byta ut hängmappssystemet mot arkivboxar istället. Jag tänkte vid ett tillfälle flytta alla hängmapparna till ett underbart hängmappsskåp jag hittat på loppis, men det blev aldrig av. Jag tänkte helt enkelt att kistan jag har hängmapparna i idag är enklare att rädda vid en eventuell brand eller liknande än ett stort tungt arkivskåp. Så i det förvarar jag bara mina arkiveringspapper i mitt privatliv istället – kanske borde jag ur detta sortera ut viktiga papper som rör mitt liv för eftervärlden?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.