Anders Lund i Oderljunga

Ibland går det lite snabbt när man forskar.

Anders Lund – är visst inte Anders Jönsson

Den här kommentaren skrev jag till när jag såg hur jag seglat snett:

Väldig tur att man går in och kollar på nattaramlingsforskning igen. Borgaren Anders Jönsson är ju kvar 1808 när Anders Lund dyker upp på egen rad. MEN hans fru är kröppling, så det är iallafall enkan Ellnas dotter Pernilla som är min Pernilla. Anders Jönsson är inte samma person som Anders Lund.

Anders Lund får sonen Sven Lund 1810, som får sonen August 1840. August flyttar först till Amerika och sedan vidare till Australien, där han gifter sig 1873 med en något yngre australiensiska. Jag har vetat om ättlingarna down under ca 10 år, men sen kom det annat mellan och Oderljunga-grenen är så krångligt, och….

Igår blev jag kontaktad igen från Australien på Facebook och jag blev återigen sugen på att se om jag kunde lösa gåtan Anders Lund i Oderljunga nu med alla ”nya” digitaliserade böcker och den kunskap jag har nu om sannolikheter, sedvänjor och familjetraditioner m.m.

Anders fru Pernilla Nilsdotter har också varit ett mysterium. Hfl börjar först efter Anders död och hans bouppteckning som dök upp för ett tag sedan gav inga ledtrådar om ursprung för varken honom eller änkan. Jag vet inte hur många gånger jag lusläst Oderljungas kyrkböcker avigt och rätt, så jag nästan kan socknen och folket där utantill! Maken blir tokig när vi kör det hållet från Skåne och jag hojtar om alla bynamn jag känner igen!

Det finns en Pernilla född exakt det datum den första husförhörslängden anger, men hennes pappa heter Bengt. Detta har jag kollat förr. Inga andra Pernilla runt omkring med pappor Nils. Något har gjort att jag inte lagt till Bengt och antagit att patronymet blivit fel, utan bara lämnat det som en lös tråd med anteckningar. Kanske för att jag inte kom vidare på maken Anders heller, så det kvittade.

Vad hände med den mindre troliga pappa Bengt? Han kanske dog och hade en trevlig bouppteckning där Pernilla var gift med Anders Lund. Nähä, ingen sån i bouppteckningsregistren iallafall. I första husförhörslängden bodde en Åke Bengtsson i Dalshult, som säkerligen var son till denne Bengt Åkesson, som troligen var död när hfl börjar. Inga dopvittnen, inga ledtrådar om syskonrelationer bland Åkes barn.

Tillbaka till Pernilla och Anders Lund. Vad har jag mer för spår? Första barnet är född januari 1808. Dopvittnena heter Nils-x från Harholma, som talar om att Pernilla är en Nilsdotter iallafall. Jag har inte hittat när de gifte sig. Men varför har jag inte kollat mantalslängderna?

Det kan man verkligen fråga sig!

Börjar med 1808. Där är Anders Lund med två ”pinnar” i Harholma. Alltså gift. 1807 då? Tja, vad säger ni? Som en extra ledtråd kan jag avslöja att ”Enkan Ellna” stor under Anders Lund 1808.

Här finns en Anders, men han heter Jönsson. Ellna har en dotter som heter vad?

Anders Jönsson har en anteckning om att han är borgare i Lund. Intressant!

Förstoring av anteckningarna. Kröppling avser f.ö. dottern Pernilla.

Vad gör vi nu?

Åker till Lund!! Var får man tag på borgarlängder? Gifte de sig där under 1807 när han var nere och redde upp allt inför sitt nya liv som familjefar? Ska frågan äntligen få sitt svar? Och hette Ellnas make Nils? Och när sjutton är Pernilla egentligen född då?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.