Arkiveringsdille – boktips!

Som ni vet älskar jag både forskning och organisation. Och böcker. Jag älskar att folk fortsätter skriva böcker, som man kan få hem och hålla i handen och ställa i bokhyllan och ta fram när man behöver. Men jag är också glad för all information som finns digitalt så jag kan plocka fram dem på min datorskärm. Jag passade på att ta bild på mina arkiveringsböcker när jag plockade fram dem inför en kurs i hur man ordnar sitt gårdsarkiv häromsistens, och ramlade på bilderna igen nu, utan att jag gjort något med dem. Så nu lägger jag dem här!

Detta är fyra böcker jag har i mitt bibliotek om arkivering. De handlar alla om hur man hanterar och förvarar material kring sin forskning på bästa sätt, och hur man kan förteckna materialet i samlingarna för att kunna hitta det sedan.

Dessa två är inriktade på hembygdsforskning och föreningsarkivering.
Båda finns nedladdningsbara som pdf-filer online, och jag hade turen att få tag på båda på papper också. Jag tror Gårdsarkiv-boken är slut, men den kanske finns begagnad.

Så ordnar du ditt gårds- och byarkiv

Arkivering – en handledning för hembygdsföreningar, pdf-fil

Dessa två böckerna är specialiserade på släktforskningsarkiv, det vill säga mer personinriktat material. Elinor Elmborgs lilla Arkiveringsguide såldes också av Släktforskarförbundet, men verkar slut och har väl ersatts av den nya Arkiveringshandboken. Jag skrev lyriskt om guiden när den var ny och jag hade fått hem den. Jag tycker båda böckerna kompletterar varandra, så det är synd att den ena kanske ersatt den andra. Jans bok berör även gårdsarkiv eftersom det också är personmaterial.

Om Jans bok på Rötter (blogginlägg 2018-01-19)
Arkiveringsguide för släktforskare i Röttes bokhandel – här finns även en studieplan att ladda hem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.